Kultura

Otvorena izložba i odabrani pobjednici fotonatječaja “Slika profila”

22-04-2022 • 21:31
Tena Protić
Povodom prve večeri Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega, otvorena je izložba odabranih fotografija natječaja u sklopu projekta "Knjiga svaki dan".

Povodom prve večeri Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega, održano je otvorenje izložbe fotografija nastalih u sklopu projekta “Knjiga svaki dan”. Projekt Knjiga svaki dan i Fotonatječaj svim zaljubljenicima u fotografiju i književnost pruža mogućnost da izraze svoju kreativnost i osvoje vrijedne nagrade. Riječ je o projektu s ciljem poticanja kreativnog izražavanja spajanjem književnosti i fotografije te njegovanjem vizualne kulture.

Ove se godine natječaj i izložba naziva “Slika profila” provode na temu Zamišljeni identitet odabrane knjige.

Gradska knjižnica Požega provodi projekt od 2014. godine, uz potporu Ministarstva kulture i medija. Projekt koji podrazumijeva fotonatječaj i izložbu fotografija te međuknjižničnu suradnju, temom je uvijek vezan uz knjigu i čitanje.

Foto zadatak sudionika bio je odabrati knjigu koja ih inspirira, zamisliti da ista ima profilnu fotografiju na društvenoj mreži te osmisliti kojom bi se scenom najbolje pokazao identitet, tema ili konkretna slika iz te knjige. Rezultat tog kreativnog procesa treba biti fotografija koja na neki način prikazuje identitet knjige prema njihovom doživljaju te sadržajno funkcionira kao zamišljena profilna fotografija na zamišljenoj društvenoj mreži.

“Teško smo se odlučili izabrati pobjedničke i fotografije za izložbu. Ove godine je puno dobrih fotografija, a kriteriji su nam uvijek isti – s jedne strane tehnička kvaliteta fotografije, a s druge strane sadržajna kvaliteta. Ove godine je u natječaju bio 101 autor iz cijele Hrvatske, te su ukupno prijavili 276 fotografija. Izložba odabrane 32 fotografije bit će otvorena svim posjetiteljima punih mjesec dana, dakle do sredine svibnja.” – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo.

Ovdje možete pronaći cijeli program Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega

Stručno prosudbeno povjerenstvo odabralo je tri najuspješnija rada koji su dobili vrijedne nagrade, od kojih je glavna novčana u iznosu od 1000 kuna. Pristigle fotografije odabralo je povjerenstvo u sastavu – Damir Hoyka , Barbar Slada Jagotić, Hrvoje Mikolčević i Aleksandre Šutalo kao predsjednice Povjerenstva i predstavnice organizatora. 

“Bilo je teško, prvo pogledaš sve fotografije, nađeš nekog favorita, pa ih ponovno pogledaš i nađeš nekog drugog favorita. Nakon svega zaključiš da moraš sve ponovo razmotriti, i tako je to trajalo kod mene u nekoliko slučaja dok nisam sve odabrao. Svaka od tih fotografija ima neki drugi pristup mediju i samoj temi, ilustrira neku drugu knjigu, puno toga zajedničkog ni nemaju, ali zajedničko im je to da su sve vrlo uspješne. Moglo se ovdje naći i više nagrađenih fotografija, ali nešto smo morali izabrati i moram priznati da mi je drago vidjeti da su i drugi glasali za ono što sam i ja odabrao. Bilo je teško, ali bio je jako lijep zadatak pronaći najbolje, neka svatko pogleda izložbu i pronađe svog favorita.” – rekao je član izbornog povjerenstva, Hrvoje Mikolčević.

Otvorenju izložbe također je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević koji je čestitao svim autorima na prelijepo odrađenom poslu i Knjižnici na dugogodišnjem uspjehu u provođenju natječaja.

1. mjesto osvojila je Ana Hinić za fotografiju – Izliječite svoju samoću, Erica J. Chopich, Margaret Paul.

2. mjesto osvojila je Mirna Bartolić za fotografiju – Kokoschkina lutka, Afonso Cruz

3. mjesto osvojila je Anja Kukor za fotografiju – Kradljivica knjiga, Markus Zusak

Prema izboru predsjednice prosudbenog povjerenstva Aleksandre Šutalo za izložbu Slika profila izabrani su sljedeći autori čije fotografije čine izložbu: Popis izabranih autora.