Kultura

Bogat trodnevni program Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega

20-04-2022 • 10:48
Tena Protić
Ravnateljica Aleksandra Šutalo predstavila je bogati program i pozvala sve da posjete Gradsku knjižnicu Požega.

Iz Gradske knjižnice Požega pripremili su raznoliki sadržaj i programe za obilježavanje obilježavanje Noći knjige. Osim cjelodnevnih akcija čitanja, pisanja, učenja i zabave na svim odjelima Knjižnice 22., 23. i 25. travnja, na ovogodišnjoj manifestaciji sve očekuju zanimljive aktivnosti za djecu i mlade, četiri književna susreta, kao i izložbeni, plesni i glazbeni program te kviz.

Dođi, sudjeluj, čitaj, piši, uči, druži se, budi dio ove tradicionalne književne manifestacije koja se 2022. odvija u znaku slobode.

“Radi se o jednoj nacionalnoj manifestaciji koja se održava svake godine od 2012. godine i to vezano uz Svjetski dan knjige autorskih prava koji je 23. travnja. Građani znaju za Noć knjige u Požegi budući da se radi o našem najvećem i najsvečanijem programu u godini koji smo obilježavali od samog početka. Čak i u uvjetima dok naša zgrada još nije bila gotova. Ove godine je specifično da taj datum pada na subotu, pa su organizatori ponudili mogućnost da se Noć knjige ove godine obilježava kroz nekoliko dana. Mi smo se odlučili s obzirom na zainteresiranost i na naše organizacijske mogućnosti, na obilježavanje u tri dana.” – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo.

“krećemo u petak 22. travnja, a centralni programi su u subotu 23. travnja i zaključujemo ih u ponedjeljak 25. travnja. Time nudimo građanima jedan bogat program koji je sastavljen od svega. Kad smo krenuli u organizaciju, nisam mogla ni zamisliti da ćemo imati, a sad ponosno najaviti ukupno 20 organiziranih aktivnosti koje će se održavati kroz ta tri dana. Svaki odjel u knjižnici osmislio je program, predložio susret i onda kad smo zbrojili sve te vidjeli da ih imamo 20, i ja sam se osobno ugodno iznenadila. Ono što je najvažnije je da u bilo kojem trenutku u ta tri dana, kad dođete u svoju Knjižnicu, nešto će se održavati. Ako ste zainteresirani za neki poseban događaj onda treba pratiti program u kojemu je sav sadržaj.” – dodala je ravnateljica Aleksandra Šutalo.

U nastavku je cijeli sadržaj kojeg je Gradska knjižnica Požega tim povodom pripremila.

Književni susreti

23.4. subota, 18 sati, Dvorana mudrosti Maja Šimleša ― književni susret za djecu
23.4. subota, 19 sati, Galerija svjetlosti Ivana Šojat ― književni susret
23.4. subota, 20 sati, Galerija svjetlosti Bruno Šimleša ― promocija knjige (P)ostati zdrav 
25.4. ponedjeljak u 19 sati, Dvorana mudrosti Monika Herceg ― književni susret

Akcije čitanja, pisanja, učenja, zabave

22.4. petak i 25.4. ponedjeljak od 8 sati do 21 sat; 23.4. subota od 17 sati do 22 sata, Odjel za mlade i multimediju

Gasim računala i konzole ― Čitam!, akcija čitanja vodiča i priručnika o popularnim videoigrama. Simboličnim gašenjem računala i konzola tijekom trodnevnog trajanja programa Knjižnica nastoji skrenuti pozornost na knjigu i čitanje. Priručnici i vodiči o popularnim videoigrama, poput MinecraftaFortniteaRobloxa i drugih, čekat će sve zainteresirane na Odjelu za mlade i multimediju.

Oslobodi se, igraj se!, akcija igranja društvenih igara. Gašenje računala na Odjelu za mlade i multimediju prilika je, osim za druženje s knjigom, i za vraćanje društvenim igrama te druženje s obitelji i prijateljima.

22.4. petak i 25.4. ponedjeljak od 8 sati do 21 sat; 23.4. subota od 17 sati do 22 sata, Odjel književnosti

Oslobodi se! Prigrli slobodu!, akcija poticanja čitanja. U skladu s temom Noći knjige, koja podrazumijeva slobodu u svim njezinim značenjima te knjigu kao prostor slobode, na Odjelu književnosti pronaći ćeš izložene različite naslove iz područja književnosti koji zajedno čine simbol pisane riječi oslobođene bilo kakvih ideologija te društvenih i političkih sukoba i previranja. 

Poruči mir!, akcija pisanja poruka mira. U turbulentnim vremenima, kad je mnogima oduzeto pravo na život u slobodi i miru te postoji strah od moguće neizvjesne budućnosti, ostavi dozu optimizma te napiši poruku mira, potpiši se i naznači trenutak nastajanja poruke, a zatim izaberi bilo koju knjigu od njih otprilike 25 000 iz fonda Odjela književnosti i ubaci svoju poruku koja će jednog dana pronaći svoj put do budućeg čitatelja te mu prenijeti baš tvoju misao ovjekovječenu tijekom tvojeg sudjelovanja u Noći knjige.

22.4. petak od 8 sati do 21 sat i 23. 4. (subota) od 17 sati do 22 sata, Znanstveni i studijski odjel

Izađi iz kutije!, rješavanje logičkih zadataka. Svi posjetitelji Znanstvenog i studijskog odjela tijekom prva dva dana trajanja programa Noći knjige imat će priliku okušati se u rješavanju matematičkih mozgalica. One koji uspješno riješe svih deset logičkih zadataka poredanih od jednostavnijih do složenijih, koje je osmislila profesorica matematike Monika Idlbek, očekuje mali znak pažnje. 

Nauči biti korak ispred!, radionica igranja šaha. Iskusni igrači šaha i dugogodišnji članovi Knjižnice Rafo Stanković i Željko Pavlović sve zainteresirane posjetitelje Znanstvenog i studijskog odjela učit će šahu.

Programi za djecu i mlade

22.4. petak u 17 sati, Dječji odjel

Slobodni u knjižnici, Vođena igraonica. U okviru programa Noći knjige prijavljeni predškolci, polaznici Vođene igraonice, pod stručnim će vodstvom odgojiteljice – knjižničarke, pomoću raznovrsnih igara i aktivnosti usmjerenih na upoznavanje knjižnice, imati priliku saznati više o različitim dobrobitima i mogućnostima koje knjižnica donosi djetetu.

22.4. petak u 14 sati, Odjel za mlade i multimediju

Lego-maraton za osnovnoškolce, dodjela diploma i izložba lego-setova. Provodi se s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, razvoja logičkog mišljenja i motoričkih sposobnosti te poticanja kreativnosti i znatiželje, kao i unapređivanja suradničkih i komunikacijskih vještina. Akcijsko slaganje lego-setova održano od 19. do 22. travnja bit će zaključeno dodjelom priznanja sudionicima te izložbom složenih lego-setova koje će svi zainteresirani moći pogledati na Odjelu za mlade i multimediju.

22.4. petak u 17 sati, Galerija svjetlosti

Umjetnik u meni, završna likovna radionica i dodjela diploma. Program koji se odvija pod stručnim vodstvom akademske kiparice Tatjane Kostanjević, a obuhvaća likovne radionice za srednjoškolce s ciljem popularizacije umjetnosti.

23.4. subota od 17 sati do 22 sata, Dječji odjel

Kreativna Suli – Prigodom književnog susreta za djecu s Majom Šimlešom, tvorkinjom dugovrate dječje književne junakinje Suli, na Dječjem će odjelu za najmlađe posjetitelje biti organizirana radionica izrade marionete Suli na kojoj će djeca imati priliku uživjeti se u ulogu simpatične žirafe i okušati se u spontanom dramatiziranju.

25.4. ponedjeljak u 17:30, Dvorana znanja

Ljudi će opet pisati rukom…, radionica reciklopoezije za mlade povodom 100 godina od rođenja Vesne Parun.

Izložbeni program

22.4. petak u 20 sati, Galerija svjetlosti

Knjiga svaki dan, otvorenje izložbe i dodjela nagrada i priznanja. Projekt koji se provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija, podrazumijeva fotonatječaj i izložbu fotografija te međuknjižničnu suradnju, a u okviru Noći knjige bit će organizirano svečano proglašenje pobjednika i otvorenje izložbe fotografija Knjiga svaki dan 2022. – Slika profila kad će autorima odabranima u izložbu biti uručena priznanja, a nagrađenim autorima nagrade.

Plesni program

22.4. petak u 20 sati, Galerija svjetlosti

Luminous Dots, nastup UO-a Plesna radionica Ilijane Lončar. Uz otvorenje izložbe Knjiga svaki dan, posjetitelji će moći uživati u plesnim pokretima Marte Matošević, Hane Prpić, Lucije Fahr, Tonke Potnik, Karle Paukner i Larise Zelenbabe pod koreografskom palicom Ilijane Lončar. 

Glazbeni program

23.4. subota u 21 sat, Galerija svjetlosti

Luka Bucić Acoustic, glazbeni nastup Noć knjige u Gradskoj knjižnici Požega upotpunit će i glazbeni nastup. Sve zaljubljenike u glazbenu umjetnost svojim će nastupom počastiti Luka Bucić, požeški kantautor iza kojeg je velik broj nastupa s raznim bendovima na brojnim kulturnim manifestacijama i samostalnim koncertima.

Kviz

23.4. subota u 20 sati, Dvorana znanja

Čitam. Znam., kviz iz književnosti. Prijavljeni sudionici u ekipnom će nadmetanju odmjeriti snage u poznavanju književnosti. Tročlane ekipe kvizoljubaca odgovarat će na 45 pitanja, a tri najuspješnije, osim što će testirati svoje znanje i zabaviti se, osvojit će i prigodne nagrade. 

Probudi me!, objava natječaja za sudjelovanje na festivalu recitacije

25.4. ponedjeljak u 19 sati, Dvorana mudrosti

Uoči književnog susreta s Monikom Herceg, koju neki kolege već nazivaju Vesnom Parun naših dana, bit će objavljen natječaj za sudjelovanje na festivalu recitacije 2022., programu koji Gradska knjižnica Požega provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija s ciljem popularizacije poezije te edukacije i promocije recitatora poezije. U godini 100. obljetnice rođenja velike pjesnikinje projekt će biti održan na temu Vesna Parun i druge pjesnikinje.

“Izaberi događaj, dođi, podrži, sudjeluj u našem najvećem programu i manifestaciji koja slavi knjigu i čitanje! Ulaz je slobodan za sve zainteresirane, osim na programe Slobodni u knjižnici, Umjetnik u meni i Kviz koji su namijenjeni prijavljenim sudionicima.” – dodaje ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo.

Cijeli razgovor s ravnateljicom Aleksandrom koja je gostovala kod Matka, poslušajte na našem Mixcloudu.

Gradska knjižnica Požega obilježava godinu dana u novom prostoru