Društvo

Osnovna škola Antuna Kanižlića; Obilježavanje mjeseca borbe protiv raka dojke

04-10-2022 • 07:37
Rva
Projekt se provodi se s ciljem osvješćivanja žena o brizi za vlastito zdravlje.

Osnovna škola Antuna Kanižlića i ove se godine uključila u projekt Udruge Sve za nju, „Mama budi zdrava – Ružičasti listopad“ i to u povodu Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Ideja projekta je da na lijep i emotivan način zamolimo i potaknemo majke da pročitaju letke koje će dobiti od svog djeteta te da odu na preventivan pregled.

S ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju udruga SVE za NJU osmislila je projekt „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“ i provela ga prvi put 2017. godine u Glini. Tijekom proteklih godina projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Nagrađen je 2017. godine na javnom pozivu „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ Ureda za udruge Vlade RH i izabran je među tri najbolja projekta civilnog društva za 2018. godinu od strane stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Projekt se provodi se s ciljem osvješćivanja žena o brizi za vlastito zdravlje. Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti, što značajno smanjuje šanse za izlječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje, stoga je osmišljen projekt u kome djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji i potiču ih na redovitije kontrolne preglede.

Projekt će se provoditi i ove godine uz pokroviteljstvo i podršku navedenih institucija u mjesecu listopadu. Oko 27.000 učenica i učenika dobit će letak na koji će upisati svoje i majčino ime i uručiti ga majci kako bi nam pomogli da osvijestimo žene o važnosti brige za zdravlje u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

pozega.hr