Politika

Održano javno izlaganje na temu uređenja i revitalizacije povijesne jezgre grada Požege i uređenja plohe Trga Sv. Trojstva

20-10-2022 • 09:20
Rva
Održano javno izlaganje na temu uređenja i revitalizacije povijesne jezgre grada Požege i uređenja plohe Trga Sv. Trojstva

U Gradskoj knjižnici Požega dana 18. listopada održano je javno izlaganje na temu uređenja i revitalizacije povijesne jezgre grada Požege i uređenja plohe Trga Sv. Trojstva kojemu su prisustvovali gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, prva dopredsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata, Maja Furlan Zimmermann, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi, d.sc. Žarko Španiček, ravnateljica Lokalne razvojne agencije Požega, Ida Dumančić, pročelnica UO za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege, Andreja Menđel, u ime Udruženja hrvatskih arhitekata, članovi ocjenjivačkog suda dr.sc. Alan Kostrenčić, Ivana Ergić, te Iva Frank, kao i autorice nagrađenog rada, Ivana Tutek, Bernarda Lukač i Andrea Čeko koje su svoj rad i osobno prezentirale.

Naime, tijekom 2022. godine Grad Požega priprema Strategiju razvoja urbanog područja grada Požege za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine, kojom treba definirati ključne probleme i način rješavanja istih projektnim prijedlozima čija će realizacija biti omogućena sredstvima Integriranog teritorijalnog mehanizma, tzv. ITU mehanizam. Prije počinjanja pripremnih projektnih aktivnosti namjera je Grada Požege i Udruženja hrvatskih arhitekata građanima Požege prezentirati i pojasniti pristigle i ocijenjene radove na Urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva u Požegi i to organiziranjem izložbe i razgovora s članovima Ocjenjivačkog suda i autorima prvonagrađenog rješenja.

Podsjetimo, Grad Požega raspisao je dana 21. srpnja 2020. godine Javni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva u Požegi kojega je provelo Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA). Prema Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza, natječaj mogu provoditi samo organizacije upisane u Registar provoditelja natječaja u RH. UHA je imenovala svoje predstavnike u ocjenjivački sud i to dva člana – dr.sc. Alana Kostrenčića, izv.prof. Ivanu Ergić, te jednu zamjenicu člana Ivu Frank, dipl.ing.arh., dok je Grad Požega predložio kao svog predstavnika člana ocjenjivačkog suda, pokojnog, Zlatka Uzelca.

Osim članova ocjenjivačkog suda, u radu su kao savjetnici koji nemaju pravo glasa u odabiru rješenja sudjelovali i dr.sc. Žarko Španiček te dr.sc. Danko Markovinović, koje je također imenovao provoditelj natječaja, Udruženje hrvatskih arhitekata. Prva konstituirajuća sjednica održana je u Požegi, uz obilazak lokacije prije raspisivanja natječaja.

Predmet natječaja bila je izrada idejnog urbanističko – arhitektonskog rješenja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva u Požegi, s ciljem dobivanja najkvalitetnijeg funkcionalnog, racionalnog, provedivog i održivog urbanističko-arhitektonskog rješenja kojim će se sagledati cjelovita rekonstrukcija prostora Trga i okolnog prostora, uskladiti današnje potrebe građana s povijesnom urbanističko arhitektonskom strukturom trga i krajolikom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak građana i gostiju u javnom gradskom prostoru.

Pravo sudjelovanja u svojstvu autora imala je jedna ili više stručnih fizičkih osoba, a sposobnost natjecatelja je zadovoljena kada je barem jedan od autora natječajnog rada ovlašteni arhitekt i/ili ovlašteni arhitekt urbanist. Svaki od natjecatelja, pojedinac ili grupa, imao je pravo sudjelovanja na ovom natječaju samo s jednim radom.

Natječaj je trajao od 21. srpnja do 15. listopada 2020. godine, a na isti je pristigao ukupno 21 natječajni rad koje možete pogledati ovdje u prostoru Gradske knjižnice sve do 25. listopada. Ocjenjivački sud održao je ukupno 11 sjednica te rangirao i nagradio 5 najboljih radova.

Sukladno spomenutom pravilniku, raspisivač natječaja, u ovom slučaju Grad Požega, nije sudjelovao u pregledu, ocjeni i odabiru natječajnih radova, a s rezultatima je upoznat kad i cjelokupna javnost. Tom propisanom procedurom Zakon daje isključivo pravo struci odabrati najpovoljnije rješenje za prostor koji se planira urediti te je tako prva nagrada dodijeljena radu autorica Ivane Tutek, Bernarde Lukač i Andree Čeko.

Projekt uređenja trga zasniva se na konceptu revitalizacije tog prostora kao trajnog gradskog središta te transmisije elemenata povijesnog urbanog identiteta, duge i slojevite povijesti trga, u oblikovanju budućnosti grada za 21 stoljeće. Provedeni Urbanističko – arhitektonski natječaj tek je prvi korak koji je imao za cilj prikupljanje različitih ideja o mogućem načinu uređenja prostora.

pozega.hr

Također pročitajte – Kreće uređenje Ulice dr. Franje Tuđmana – što će se sve promijeniti?