Društvo

Kreće uređenje Ulice dr. Franje Tuđmana – što će se sve promijeniti?

19-10-2022 • 14:50
Rva
Kreću dugo očekivani radovi u Ulici dr. Franje Tuđmana u Požegi

Kreću dugo očekivani radovi u Ulici dr. Franje Tuđmana i na križanju Ulice dr. Franje Tuđmana i Vukovarske ulice, s okolnim pješačkim površinama. Grad Požega danas je pokrenuo Otvoreni postupak javne nabave za radove u navedenom prostoru, a procijenjena vrijednost je 4,2 milijuna kuna bez PDV-a. Rok za podnošenje ponuda je 9.11.2022. u 12 sati, kad će biti i javno otvaranje ponuda.

Promet Ulicom dr. Franje Tuđmana značajno se povećao prije šest godina zatvaranjem Trga sv. Terezije. Ulica je to u kojoj su tri velike obrazovne ustanove – Osnovna škola Julija Kempfa, Gimnazija Požega i Fakultet turizma i ruralnog razvoja.

Ono što uvijek uzburka dio javnosti kod rekonstrukcije prometnica i javnih površina jest – a što će biti s drvećem? Upravo je ta ulica jedna od posljednjih oaza sa starim drvoredom koji se u vrućim ljetnim mjesecima nadvije nad prometnicom poput tunela zadržavajući svježinu, ali i dom brojnim životinjskim vrstama.

Evo odgovora. Uvidom u građevinski dio nacrta vidljivo je nekoliko ključnih promjena. Jedna od najvećih je da na križanje ulica dr. Franje Tuđmana i Vukovarske, ispred Fakulteta, dolazi kružni tok. Druga veća promjena je da će se urediti propisno autobusno ugibalište ispred Kempfove škole, pa autobusi više ne bi trebali blokirati promet na izlasku iz kružnog toka u Ulicu dr. Franje Tuđmana. I posljednja promjena je da ubuduće nije predviđeno bočno parkiranje između križanja Tuđmanove s Vukovarskom i Tuđmanove s Njemačkom ulicom, nego će se urediti parkirna mjesta sa sjeverne strane ceste. Prema nacrtu, parkirna mjesta će se urediti na način da se ne diraju postojeća stabla, nego će se iskoristiti slobodne površine između njih, dok će stabla uz južnu stranu ceste biti dio pješačke površine.

Dakle, stabla ostaju.

žega