Gospodarstvo

Održano 18. Županijsko natjecanje orača

16-07-2022 • 12:19
Rva
Ove godine se mogu pohvaliti i najmlađim natjecateljem koji ima samo 6 godina.

Održano je 18. natjecanje orača Požeško-slavonske županije koje je u organizaciji Udruge orača Požeško-slavonske županije, Poljoprivredno-prehrambene škole Požega na čijoj parceli se natjecanje i održava, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede koja je i pokrovitelj te suorganizatora Požeško-slavonske županije.

Na natjecanje se odazvalo 11 natjecatelja koji će pokazati svoja umijeća traktorom, plugovima ravnjakom i prekretačem, a također su se odazvala tri orača s konjskim plugom. Ove godine se mogu pohvaliti i najmlađim natjecateljem koji ima samo 6 godina.

Na otvorenju natjecanja prisutni su bili predstavnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Ivica Prpić, zamjenik županice Ferdinand Troha, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Marija Mršo Raić te predstavnik Udruge orača Branko Pilaš.

Zamjenik županice Ferdinand Troha obratio se natjecateljima te službeno otvorio natjecanje.

„Danas je prilika reći – ovo je zemlja ratara, pjesmom opjevana i znojem natopljena. Tu je mjesto gdje će se danas natjecati mladi i stari ratari, koji će orati s traktorima i konjima. Proizvodnja hrane je dio našeg identiteta, volio bi da tako i ostane, da naša Poljoprivredno-prehrambena škola kao centar izvrsnosti i dalje unapređuje proizvodnju hrane, a vjerujem da će tako i biti. Ovo natjecanje samo je dio te priče. Orači su nešto što nam treba danas, što će nam trebati i u budućnosti, a vjerujem da u vremenima koja dolaze, da će se samo pokazati kolika je važnost orača i suverenosti nas u Slavoniji.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Rezultati natjecanja po kategorijama:

Ravnjaci
1. Pero Pilaš

2. Josip Tomašević

3. Patrik Pilaš

Premetnjaci
1.Ivan Ivanika

2. Marko Banić

3. Nikola Dorić

Konjskim plugom
1. Zdravko Bičanić

2. Marija Bralić

3. Igor Del Vechio