Društvo

Održan Okrugli stol na temu “Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima”

01-12-2022 • 12:40
Rva
Održan je Okrugli stol na temu „Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima“ povodom obilježavanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

U organizaciji Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije u Gradskoj knjižnici Požega održan je Okrugli stol na temu „Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima“ povodom obilježavanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

Globalna kampanja “16 dana” za svrhu ima suzbijanje nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kampanja traje svake godine od 25. studenoga, kada obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca. Cilj održavanja ovog Okruglog stola je podizanje razine znanja stručne i šire javnosti o sustavu podrške onima koji su bili sudionici kaznenog djela ili prekršaja, bilo kao žrtve ili svjedoci, s posebnim osvrtom na pomoć i podršku osobama s invaliditetom kojima se zakonom jamči dužnost pružanja posebne zaštite, naglasila je na samom početku voditeljica Županijskog tima Mirjana Jugović, dipl.soc. radnica.

Prije predavanja u sklopu Okruglog stola, svima se obratila županica Antonija Jozić koja je naglasila važnost razgovora o ovakvim temama i upoznavanja javnosti o problemu.

“Želimo poslati snažnu poruku da je nasilje neprihvatljiv oblik ponašanja, bilo da se radi o ženama, osobama s invaliditetom, djeci ili osobama starije životne dobi. Svjedočimo raznim oblicima nasilja u našem društvu, nažalost. S ove pozicije i prošli tjedan, kada je ovdje Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike organiziralo nacionalnu konferenciju na kojoj se okupilo osamdeset sudionika iz cijele Hrvatske, poslana je ta ista snažna poruka. Bez obzira na to, Županijski tim za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji izrazio je želju da ipak i mi organiziramo Okrugli stol, naravno u tome smo dali veliku podršku.”

“Svi oni koji na bilo koji način sudjeluju, od Ministarstva uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Centara za socijalnu skrb, Udruga civilnog društva, svi koji govore o ovoj temi, ja vam se svima od srca želim zahvaliti za sav vaš trud i angažman. Znam da je to teško, kod većine vas to je poziv, kao što medicinske sestre i liječnici imaju poziv, tako i vi koji djelujete. Vjerujem da teško proživljavate sve te sudbine, a s druge strane, vjerujem da nudite riječi podrške i da pomažete uz sve ono stručno i pravno. Živimo za vrijeme kada će sigurne kuće i protokoli o postupanju biti nepoznanica, sigurna sam da mi to nećemo doživjeti, no hajdemo se usuditi sanjati da će to doživjeti naša djeca.” – rekla je županica Antonija Jozić.

Osim županice Jozić, prisutni su bili pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac.

Predavanja su održale Ena Juričić – „Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – programi, oblici pomoći i razvoj novih usluga“, Maja Štahan – „Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – djelokrug rada, korisnici i unaprjeđenje sustava podrške“ te Ivana Tušek – „Ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć.”