Politika

Ministar Piletić u Požegi: O nasilju u obitelji trebamo govoriti svaki dan

25-11-2022 • 11:14
Rva
Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organiziralo je danas u Požegi konferenciju „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja”

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organiziralo je danas u Gradskoj knjižnici Požega konferenciju „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja”, koja je okupila predstavnike institucija i stručnjaka iz područja zaštite od nasilja nad ženama.

Konferenciju je otvorio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, a sudjelovali su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Konferencija predstavlja dodatni iskorak prema podizanju svijesti i informiranosti javnosti o ovoj iznimno važnoj problematici te je sudjelovanjem predstavnika institucija i stručnjaka dan dodatan doprinos i značaj borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Dobrodošlicu im je poželio gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić izrazivši zadovoljstvo što je Požega izabrana za obilježavanje ovog izuzetno važnog dana na koji treba podsjećati više nego jedanput godišnje. Požeško-slavonska županica Antonija Jozić također je izrazila zadovoljstvo što su danas u Požegi svi bitni ljudi u međuresornoj suradnji, koja je itekako važna za ovu temu.

„Naravno da želimo s ovog mjesta, iz Požege i Požeško-slavonske županije, poslati snažnu poruku da je bilo kakav oblik nasilja društveno neprihvatljiv. To je društveni problem koji se tiče svih nas, ne samo nasilje nad ženama, nego i nasilje nad djecom, osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom.“, istaknula je županica.

Ministar Marin Piletić dodaje da su danas u Požegi kako bi još jedanput poslali snažnu poruku da je nasilje neprihvatljivo, posebice kad govorimo o nasilju nad ženama.

„Požega donedavno nije imala sklonište za žene, a danas u Hrvatskoj imamo 25 takvih skloništa, zahvaljujući europskim sredstvima. Želimo poslati jasnu poruku da činimo sve i na reformi sustava socijalne skrbi. Od 1. siječnja 2023. godine osnivamo Obiteljski centar kao savjetodavnu službu obiteljima u kriznim vremenima koja izazivaju stres u obiteljima“, rekao je ministar.

Cilj je i osnivanje Akademije socijalne skrbi koju bi polazili svi iz sustava socijalne skrbi, usavršavajući se trajno, kako bi bili dostojanstveni u svom poslu. U 2022. godini mali smo u Hrvatskoj 12 femicida.

„To ne znači da je nestala samo jedna osoba, nego su trajno oštećene obitelji, djeca koja su ostala bez majke, braća i sestre koji su ostali bez najbližih, roditelji bez svoje djece. Na ovo treba ukazivati svih 365 dana u godini.“, dodao je ministar Piletić.