Politika

Nagradu Općine Velika za društveni rad i više od toga zaslužio je posthumno Stanko Raguž

26-08-2022 • 14:55
Rva
Svečanom sjednicom obilježen je Dan Općine Velika te su dodijeljena priznanja zaslužnim građanima i udrugama.

Općina Velika danas slavi svoj dan, kao i Dan svog nebeskog zaštitnika Sv. Augustina, a tim je povodom održana Svečana sjednica Općinskog vijeća. Predsjednica Općinskog vijeća Općine Velika Anamarija Sikirić otvorila je sjednicu te se svima uvodno obratio načelnik Robert Hofman koji je podnio izvješće o dosadašnjem radu te predstavio planove Općine.

„Pokrenuti su, ali i završeni brojni projekti. Danas je otvoren Turističko-informativni centar koji će dati dodatni impuls razvoju turizma u Velikoj. Završili smo rekonstrukciju bivšeg starog vrtića, te je time povećan kapacitet Dječjeg vrtića. No, ni time nismo zadovoljili sve potrebe, stoga smo u suradnji s Osnovnom školom Ivan Goran Kovačić u Velikoj, odnosno Požeško-slavonskom županijom, pripremili projekt preuređenja Područne škole u Radovancima za potrebe Dječjeg vrtića. Projekt smo prijavili na program Nacionalnog oporavka i otpornosti. Također, odobren nam je nastavak projekta „I poslijepodne u vrtiću“, čime je omogućen nastavak rada vrtića u poslijepodnevnim satima. Postavili smo pametne ploče i interaktivne stolove za rad u vrtiću.“

„Završena je rekonstrukcija zgrade Nogometnog kluba Sloga iz Trenkova i uređen okoliš. Uspješno je završen projekt prekogranične suradnje pod nazivom „Panona net“ gdje je uređen most u naselju Markovac te je izgrađen novi most, kao i poučne staze, odmorište i vidikovac. Novi most je izgrađen i u naselju Biškupci, pješački most u Travničkoj ulici u Velikoj te obnova ostalih. Skrbimo o društvenim i vatrogasnim domovima, grobljima, zelenim površinama i nerazvrstanim cestama.“

„Započeli su radovi na poduzetničkoj zoni Velika gdje je završena prva i pokrenuta druga faza. Odobrena su financiranja kroz program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema, s kojom smo zatvorili financijsku konstrukciju pa je omogućen završetak radova. Sama zgrada Poduzetničke zone je popunjena, a do sada su prodana tri od pet zemljišta. Također, želim napomenuti da smo pripremili dokumentaciju za cestu unutar poduzetničke zone, te za istu dobili potporu Ministarstva prostornog uređenja i državne imovine.“

„Očekujemo da će se zgrada Poduzetničke zone urediti kroz dva mjeseca, te kad svih sedam unutarnjih korisnika započne s rado, očekujemo barem 150 zaposlenih unutar zone.“

„Započeli su i radovi na unutarnjem uređenju Općine Velika, koji su financirani kroz program Održivog razvoja lokalne zajednice. Završetkom unutarnjeg i vanjskog uređenja zgrade, cilj je preseliti ured Općinske uprave gdje je nekad bila. Sam stadion želimo preurediti kako bi dobili vrhunski trening centar, koji će služiti za pripreme nogometaša te ostalih sportaša. Spremna je dokumentacija za novi teren s umjetnom travom, a sve to će naravno dobiti na važnosti otvorenjem hotela.“

„Radimo na pripremi projektne dokumentacije za atletski stadion s pratećim sadržajem pokraj Osnovne škole na školskom igralištu u Velikoj…“

„U suradnji s Požeško-slavonskom županijom, a izgradnjom atletskog stadiona dobili bi se vrhunski uvjeti za razvoj školskog, amaterskog, ali i profesionalnog sporta. Isti bi služio kao ponuda za sportski turizam.“

„Završeni su radovi na Aglomeraciji Požega-Velika čime su stanovnici Trenkova i Trnovca dobili kanalizacijsku mrežu. Zajedno s Županijskom upravom za ceste izgrađena je pješačka staza u naselju Trenkovo u ulici Vladimira Nazora. Od redovnih aktivnosti, želim naglasiti da je Općina brinula i da će brinuti o studentima i učenicima. Dodijeljeno je više od 60 stipendija, te su kupljeni radni materijali za sve učenike u školama s područja Općine. Redovno isplaćujemo i naknade za pomoć obiteljima prilikom rođenja djeteta, a nastavili smo i s potporama za gospodarstvenike. Mjera pomoći gospodarstvenicima i OPG-ovima, posebno za turizam i povećanje smještajnih kapaciteta, s čime ćemo nastaviti.

„Kao novost uveli smo mjeru poticanja stambenog zbrinjavanja mladih na području Općine Velika…“

„Pokušavamo ravnomjerno brinuti o svim našim mjestima, iako smo poprilično rašireni što dodatno otežava rad. Pokušat ćemo svakom mjestu osigurati osnovno što bi trebali imati u vremenu u kojem se nalazimo. Pred nama je zahtjevno razdoblje, ali vjerujem da ćemo uspjeti.“ – rekao je načelnik Robert Hofman.

U ime općina i gradova s područja Požeško-slavonske županije obratio se načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević koji je pohvalio rad Općine Velika i suradnju koju imaju sve Općine.

„Već dugi niz godina sve Općine surađuju zajedno, kako preko komunalnih poduzeća, zajednički smo se udružili i u turizmu. Mislim da ćemo u budućnosti razvijati još više projekata. Općina Jakšić koja nije baš turistički s ponudom, ugledat ćemo se na Općinu Veliku i nastojati unaprijediti i one djelatnosti koje imamo. Na Danu Općine se najbolje vidi niz pomaka, puno je naših zadataka, ciljeva i zahvaljujući gospodarstvenicima koji vas prate, isto tako s razvojem turizma, otvaraju vam se velike mogućnosti za još veliki napredak. Problematika koja nas sve tišti, novca nikad nije dovoljno, no vjerujem da će u budućnosti doći još, osim ovih izvedenih projekata, još novih na red.“ – rekao je načelnik Ivica Kovačević.

Uvijek rado viđen gost na sjednicama općinskih i gradskih vijeća je i Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i IT sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji je također pohvalio rad Općine, ali i cijele županije kad je u pitanju korištenje Europskih fondova i sredstava Ministarstva.

Nekoliko prigodnih riječi rekli su i izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić, gospodin Ferdinand Troha. Kao i izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, mr.sc. Martinu Ciglević, pomoćnica savjetnika Predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju.

Nakon prigodnih govora, uslijedila je dodjela priznanja zaslužnim građanima i udrugama.

Nagradu Općine Velika za radu u gospodarstvu je zaslužila Stolarija Kovačević, a nagradu je preuzeo gospodin Antun Kovačević. Nagradu Općine Velika za rad u sportu je zaslužio je Taekwon-do klub Velika, nagradu je preuzeo Zdenko Zlomislić. Nagradu Općine Velika za radu u sportu zavrijedio je i Nogometni klub Sloga Trenkovo.

Nagradu Općine Velika za društveni rad i više od toga zaslužio je posthumno Stanko Raguž. Odluka o dodjeli priznanja donesena je 25. srpnja, dok nas je Stanko napustio pet dana kasnije, 30. srpnja ove godine.

Stanko je rođen 28. kolovoza 1961. u Osijeku, živio je u Velikoj i za Veliku od svoje prve godine života. Bio je pravi Slavonac, hercegovačkih korijena, koji je o slavonskim običajima znao više nego neki koji ovdje žive naraštajima. Uz njega su odrastale brojne generacije djece koja su uz njega naučila da se naporan rad isplati i da čovjek mora imati širok pogled na svijet i uvijek činiti dobro za zajednicu. Bio je inicijator međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“, nadaleko poznatog „Najdužeg stola u Hrvata“, izdavanja „Veličke kronike“, provedbe projekta pomoći u kući i brojnih drugih aktivnosti koje je teško i nabrojiti. U svemu što je provodio spajao je žitelje veličkog kraja, pomagao brojnim obiteljima, ali i svima onima koji toplinu obiteljskog doma nemaju priliku imati.

Projekt Udruge Veličanka, stoga  je kruna njegovog poslovnog i društvenog rada. Društvenu korist koju je svojim časnim i predanim radom postigao za dobrobit zajednice nemjerljiva je i nikada ne smije biti zaboravljena. Bio je čovjek s vizijom. Čovjek kojemu je dobrobit zajednice bila glavna misija. Imao je genijalne ideje, koje su se ponekad činile sulude, ali svi oni koji su živjeli s njim su znali da se snovi ostvaruju i da će zajedničkih snagama realizirati sve njegove zamisli.

Priznanje je preuzeo njegov sin Marko Raguž koji se zahvalio u Stankovo ime, rekavši da je znao za nagradu, te da će se raditi na tome da se njegovi ciljevi koje je imao za Veliku – i ostvare.

Prigodnom izvedbom predstavili su se članovi Kulturno umjetničkog društva „Šijaci“ iz Biškupaca. Izvorna je folklorna skupina osnovana pod današnjim nazivom 1982. godine, a do danas njeguje, obnavlja i  skuplja izvorne pjesme, kola i običaje svojih predaka Slavonaca potpapučkog kraja – „Šijaka“. 2018. godine posthumno su izdali knjigu dugogodišnje voditeljice Marije Tomašević pod nazivom „Moje sjećanje na Šijake – običaji“, koje je ona sakupljala kroz svojoj dugogodišnji rad s društvom.