Društvo

[FOTO] Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

21-10-2022 • 11:07
Rva
Policijska uprava požeško-slavonska obilježila je ovaj dan preventivnom akcijom u suradnji s Hrvatskim željeznicama, a naziv akcije je „Vlak je uvijek brži“.

Treću godinu zaredom obilježava se Dan sigurnosti cestovnog prometa, dan koji je proglašen od strane Sabora Republike Hrvatske za 21. listopada. Policijska uprava požeško-slavonska obilježila je ovaj dan preventivnom akcijom u suradnji s Hrvatskim željeznicama, a naziv akcije je „Vlak je uvijek brži“. Preventivna radionica održana je jučer u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Čaglinu, gdje su učenike upoznali s opasnostima prelaska preko pruge i igre u neposrednoj blizini.

Danas je u Požegi održana preventivna akcija u prometu kod kružnog prijelaza u blizini Željezničkog kolodvora.

„Drugi dan s kolegama iz HŽ-a provodimo akciju „Vlak je uvijek brži“. Jučer je djeci pokazan način prelaska preko pruge, sigurnosno sudjelovanje u prometu vezano za kretanje vlakova. Danas smo na terenu gdje provodimo preventivne aktivnosti za pružni prijelaz kako vozila, tako i pješaka. Sigurno sudjelovanje u prometu vezano za tu problematiku.“ – rekao je Zvonimir Lukačević.

Dosadašnja praksa pokazala je kako je najučinkovitiji smanjenja broja nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima upravo edukacija sudionika u prometu.

„Tijekom protekle 2021. godine zabilježeno je ukupno 9 prometnih nesreća na pružnim prijelazima, u kojima je 6 osoba lakše ozlijeđenih. Proteklih 9 mjeseci ove godine evidentirane su tri prometne nesreće na pružnim prijelazima bez ozlijeđenih osoba.“ – istaknula je glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković.

Policijski službenici su prilikom zaustavljanja vozača i pješaka zajedno s predstavnicima Hrvatskih željeznica dijelili pakete s promo materijalima o preventivnoj akciji.