Gospodarstvo

Idejno rješenje za izgradnju Centra za starije u Kaptolu

05-07-2022 • 14:27
Rva
Iz Općine Kaptol predstavili su idejno rješenje za izgradnju Centra za starije u Kaptolu.

Iz Općine Kaptol predstavili su idejno rješenje za izgradnju Centra za starije u Kaptolu. Autorice ovog idejnog rješenja su Silvija Pranjić, dipl.ing.arh., Blanka Levačić, dipl.ing.arh. Zgrada je oblikovana na suvremen način, no uvažava mjerilo i prostor u kojem se nalazi: prednji, dvostrešni volumen zabatom okrenut prema ulici inspiriran je oblikovanjem tradicijskih slavonskih kuća, a čiji je pristup jasno vidljiv i na zgradi župnog dvora.

Dodatna veza sa tradicijskom arhitekturom očituje se u izboru materijala prednjeg volumena, a to su svijetla žbuka i drveni elementi na pročelju. Velika drvena klupa ispred zgrade također prisjeća na drvene klupe koje su tradicijske kuće gotovo uvijek imale postavljene ispred – one su bile mjesto društvenog života, susreta. Upravo to želi se postići i ovom drvenom klupom a koja će uz to tijekom vrućih ljetnih mjeseci pružiti ugodan prostor za druženje.

U stražnjem planu u dubinu parcele proteže se izdužena troetažna lamela tako da se njeni sadržaji maksimalno otvaraju prema jugoistoku, tj. prema potoku. Sa strane potoka formira se i terasa do koje mogu pristupiti i vanjski korisnici. Stražnji, tj. jugozapadni dio parcele zamišljen je kao park, kao prostor za odmor i rekreaciju korisnika zgrade, ali i cijele zajednice. Pozicioniranje pješačkog drvenog mosta preko potoka Kaptolke, ispituje se i predlaže mogućnost stvaranja nove pješačke veze koja bi vodila od trga preko predmetne parcele premošćivanjem potoka do zgrade škole i sportskog parka.

Školska ulica, te na nju vezana Vetovačka ulica, okupljaju većinu javnih sadržaja Kaptola. Na ovom potezu nalaze se tako glavni kaptolački trg, Trg Vilima Korajca, zatim višestambena zgrada sa poštom i trgovinom, zgrada općine, župnog dvora i crkve, zgrada škole s dvoranom, te sportski park s popratnim sadržajima. Zgrada društvene namjene – centar za starije osobe dodatno će obogatiti i popuniti profil Školske ulice javnim sadržajima na dijelu koji je dosad bio prazan, a svojom veličinom će zadržati mjerilo susjednih građevina. 

Sadržaji i program zgrade osmišljeni su na način da pružaju usluge starijim osobama prvenstveno vaninstitucionalnog tipa (cjelodnevni boravak, poludnevni boravak, pomoć u kući): blagovaonica sa kuhinjom; prostor dnevnog boravka sa terasom; gerontoambulanta; praonica rublja s omogućenim slobodnim pristupom, pristupni trg s klupom kao novi javni otvoreni prostor za starije; park s vrtom, prostorom za vježbanje i predstave, trg u parku za radionice na otvorenom.
Prostori blagovaonice i boravka koncipirani su na način da ujedno služe za razne radno-terapijske aktivnosti i slobodno vrijeme u zatvorenom, a njihovim pozicioniranjem blizu ulice pozivaju i ostale stanovnike da se uključe.