Gospodarstvo

U Požegi otvorena ispostava HAMAG-BICRO-a

03-02-2022 • 13:22
Tena Protić
Otvorena je ispostava HAMAG-BICRO ureda u Lokalnoj razvojnoj agenciji LO-RA u Požegi.

Otvorena je 7. ispostava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, poznatije kao HAMAG-BICRO, u okviru druge faze projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a“ – BOND 2. Nova ispostava u Požeško-slavonskoj županiji smještena je u prostorima Javne ustanove Lokalna razvojna agencija LO-RA u Industrijskoj ulici 39 u Požegi.

Otvorenju ispostave HAMAG-BICRO-a nazočili su županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Andreja Menđel, te predstavnici Uprave HAMAG- BICRO-a Vjeran Vrbanec i Ante-Janko Bobetko.

Jedna od aktivnosti projekta BOND, Business Organizations Network Development je decentralizacija usluga HAMAG-BICRO-a. Projektom je, kako je naglasio predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec, planirano otvoriti ispostave HAMAG-BICRO-a u svakoj županiji Republike Hrvatske. U tom okviru su već prethodno otvorene ispostave u Čakovcu, Antunovcu, Dubrovniku, Bjelovaru, Sisku i Splitu.

Tako će se u suradnji s lokalnim poduzetničkim potpornim institucijama, poduzetnicima iz svih županija Republike Hrvatske, osigurati viša razina profesionalnih usluga, te omogućiti jednak pristup informacijama o poslovanju i uslugama HAMAG-BICRO-a.

U ime Grada Požege obratila se pročelnica Andreja Menđel, koja je naglasila kako se otvorenje ispostave provodi već pola godine, te kako su jako zadovoljni ostvarenim.

”Ovom trenutku prethodio je jedan dug i složen proces, ali zajedničkim naporima smo uspjeli da danas otvorimo ispostavu i otvorimo vrata našim poduzetnicima te im ponudimo informacije, sredstva i druge oblike potpore. Nadamo se ostvariti i kvalitetnu suradnju između svih naših poduzetničkih potpornih institucija na području Grada Požege i Požeško-slavonske županije kako bi kako bi poduprli poduzetničke ideje i omogućili im što bolji i konkretniji rast.” – rekla je pročelnica Andreja Menđel.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec rekao je više o cilju otvaranja novih ureda.

“Svrha i cilj otvaranja novih ureda je zapravo da se HAMAG-BICRO kao centralna Vladina institucija približi poduzetnicima lokalno. To je jedan dio priče koju guramo nekoliko godina, zove decentralizaciju usluga. Ne radimo tu stvar sami, već u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom, još više s njihovim poduzetničko potpornim institucijama. Tako kanimo obuhvatiti svih 20 županija, ovo je sedma po redu, do kraja godine moramo cijelu priču umrežiti s našim uredima.”

“Tako se ispunjava cilj projekta kroz koji to sve financiramo, on se zove BOND. Ono što je uloga ureda, oni su u neposrednom kontaktu s poduzetnicima, gdje oni mogu dobiti kvalitetnu informaciju o tome koji natječaji se otvaraju. Na koji način realizirati svoju poslovnu investiciju, a s druge strane informativno na koji način postati bolji poduzetnik. Mi tako radimo već nekoliko godina, ali iz Zagreba, neki rezultat u zadnjih 6 godina, zbog takvog načina rada plasirano je u gospodarstvo 23,4 milijarde kuna.” – rekao je Vjeran Vrbanec.

Županica Antonija Jozić također je izrazila svoje zadovoljstvo zbog otvaranja novih ureda u Požeško-slavonskoj županiji.

“Županija i sve naše poduzetničko potporne institucije, razvojne agencije koje su članice mreže Bond, izuzetno smo zadovoljni otvorenjem ispostave. Gospodin Vrbanec uistinu je detaljno izložio što HAMAG-BICRO u svojim uslugama nudi, što rade i zapravo spuštanje tih usluga na razinu županije. Da ih se što više približi svakom poduzetniku koji žele koristiti, to je naravno jedan veliki iskorak. Do sad su poduzetničke potporne institucije radile taj posao povezivanja poduzetnika sa HAMAG-BICRO-om, davali određene informacije, konzultacije. Naravno oni će to nastaviti raditi i dalje, ali u suradnji s ispostavom u Požegi.

“Uvijek govorim da je gospodarski razvoj županije ključna točka i ovog mog mandata i svih nas gradonačelnika i načelnika, neovisno u kojem smo gradu ili općini. Jer razvoj gospodarstva je ono što je našoj županiji potrebno. Ono što može održati mlade ljude na području županije. S veseljem očekujemo otvaranje novih natječaja za koje je HAMAG-BICRO provedbeno tijelo, ne samo bespovratna sredstva, već i financijske instrumente i jamstva koji su naši poduzetnici koristili. Nadam se da će ih koristiti još više, te da će rasti zajedno s HAMAGOM.” – rekla je županica Antonija Jozić.