Kultura

Fotonatječaj i izložba fotografija Knjiga svaki dan – Slika profila

24-03-2022 • 08:38
Tena Protić
Natječaj je otvoren od 20. ožujka do 15. travnja 2022.

Projekt Knjiga svaki dan i Fotonatječaj svim zaljubljenicima u fotografiju i književnost pruža mogućnost da izraze svoju kreativnost i osvoje vrijedne nagrade. Također dobivaju priliku da njihov rad bude izložen u Gradskoj knjižnici Požega, a zatim i u drugim knjižnicama. Riječ je o projektu s ciljem poticanja kreativnog izražavanja spajanjem književnosti i fotografije te njegovanjem vizualne kulture.

Snimi sliku profila odabrane knjige, osvoji 1000 kuna i sudjeluj u izložbi fotografija!

Gradska knjižnica Požega provodi projekt od 2014. godine, uz potporu Ministarstva kulture i medija. Projekt koji podrazumijeva fotonatječaj i izložbu fotografija te međuknjižničnu suradnju, temom je uvijek vezan uz knjigu i čitanje. Ove se godine natječaj i izložba naziva “Slika profila” provode na temu Zamišljeni identitet odabrane knjige.

Foto zadatak sudionika je odabrati knjigu koja ih inspirira, zamisliti da ista ima profilnu fotografiju na društvenoj mreži te osmisliti kojom bi se scenom najbolje pokazao identitet, tema ili konkretna slika iz te knjige. Rezultat tog kreativnog procesa treba biti fotografija koja na neki način prikazuje identitet knjige prema njihovom doživljaju te sadržajno funkcionira kao zamišljena profilna fotografija na zamišljenoj društvenoj mreži.

Također smo pisali – Gradska knjižnica Požega obilježava godinu dana u novom prostoru

“Zadani omjer fotografije je kvadratni (1:1) jer će se odabrane fotografije u pripremi izložbe rezati u oblik kruga, stoga prilikom planiranja fotografske kompozicije svakako uzmi u obzir ovu informaciju. Tražimo kreativnost te fotografije naslovnice odabrane knjige ne prihvaćamo u natječaj!” – naglašavaju iz Gradske knjižnice Požega

Natječaj je otvoren od 20. ožujka do 15. travnja 2022.

“Nakon što odabereš knjigu, osmisliš scenu te odabranoj knjizi daš jedinstvenu profilnu sliku, uvjeri se da ispunjavaš uvjete natječaja, a zatim pošalji fotografiju na naš e-mail knjigasvakidan@gmail.com.” – dodaju iz Gradske knjižnice Požega.

Stručno prosudbeno povjerenstvo odabrat će tri najuspješnija rada koja osvajaju vrijedne nagrade, od kojih je glavna novčana u iznosu od 1000 kuna, te najuspješnije fotografije koje sudjeluju u izložbi.

Ove će godine pristigle fotografije vrednovati povjerenstvo u sastavu – Damira Hoyke (fotograf), Barbare Slade Jagotić (marketing stručnjakinja), Hrvoja Mikolčevića (fotograf) i Aleksandre Šutalo kao predsjednice Povjerenstva i predstavnice organizatora. 

Izložba i uručivanje nagrada u Noći knjige.

Svečano proglašenje pobjednika i otvorenje izložbe fotografija “Knjiga svaki dan 2022. – Slika profila” bit će organizirano 22. travnja 2022. u okviru programa Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega.

Tom će prilikom autorima odabranima u izložbu biti uručena priznanja, a nagrađenim autorima nagrade. Nakon što je pogledaju posjetitelji Gradske knjižnice Požega, izložba će gostovati i u drugim gradovima Hrvatske.

Više informacija potraži stranici Gradske knjižnice Požega

Otvori knjigu, pronađi inspiraciju, osmisli scenu, daj odabranoj knjizi jedinstvenu profilnu sliku i sudjeluj u projektu Knjiga svaki dan 2022!