Kultura

Gradska knjižnica Požega obilježava godinu dana u novom prostoru

14-03-2022 • 14:16
Tena Protić
15. ožujka obilježava se 1. godina rada novo obnovljene zgrade Gradske knjižnice Požega, uz bogat program za posjetitelje.

Gradska knjižnica Požega sutra obilježava godinu dana rada u novoj zgradi. Postignuća i programe od 2021. godine, ali i planove za 2022. godinu iznijela je ravnateljica Aleksandra Šutalo.

15. ožujka obilježava se 1. godina rada novo obnovljene zgrade Gradske knjižnice Požega, uz bogat program za posjetitelje.

“S obzirom na rezultate rada i činjenicu da smo zaokružili prvu godinu rada u novim uvjetima, u transformiranim uvjetima. Ovo je bio povod da malo ukažemo na naše rezultate u ovoj prvoj godini. 2021. godina bila je povijesna godina za Gradsku knjižnicu Požega.” – rekla je ravnateljica Šutalo.

Naime, Gradska knjižnica Požega prošle je godine, nakon 175 godina knjižnične djelatnosti, otvorila vrata nove Knjižnice. Knjižnice s novim prostorom, novim konceptom rada, programima i uslugama za cijelu zajednicu.

U toj povijesnoj godini njezina postojanja pripala joj je i titula „Knjižnica godine”.

Prestižno priznanje struke koje je plod dugogodišnjeg uloženog truda, planiranja, timskog rada i promišljanja stručnih djelatnika koje je, uz suradnju s arhitektonskom i konzervatorskom strukom te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i osnivača, Grada Požege, rezultiralo potpunom transformacijom u Knjižnicu 21. stoljeća.

Gradska knjižnica također je dobitnik ovogodišnje Kolektivne nagrade Grada Požege, koja se dodijelila povodom Dana grada.

“Požeška knjižnica svojim je ustrajnim djelovanjem vidljiva i prepoznata u svojoj društvenoj i stručnoj zajednici kao stup odgojno-obrazovne, kulturne i javne djelatnosti. Kao takva prerasla je zidove koji ju okružuju i javnim zagovaranjem, medijskom vidljivošću, djelotvornim radom i u potpori zajednice doživljava potpunu transformaciju – arhitektonsku, koncepcijsku, programsku i tehnološku.” – dodala je ravnateljica.

Javnosti je predstavljen novi koncept rada same ustanove, koji je naravno stavio veliki naglasak na povećanje kvalitete usluge.

Mnogo je razvojnih koncepata nove knjižnice, neki od njih su reorganizacija odjela i modernizacija knjižnične usluge, revitalizacija fonda, edukacije korisnika, osnaživanje kolektiva. Također povećanje kvalitete i broja knjižničnih programa i nove djelatnosti, galerijska djelatnost i branding same Knjižnice.

Novi programi pokrivaju nekoliko grana kulture osim književnosti. To su glazba, umjetnost, film. Također razne edukacije, zabava i znanost.

“U odnosu na 2019. godinu, 42% je povećanje broja aktivnih korisnika upisanih u knjižnicu. To su oni korisnici koji su u tom razdoblju nešto posudili. Naravno dođe i puno ljudi koji nisu došli samo posuditi knjige, budući da se Knjižnica jako otvorila prema programima i manifestacijama. Tako da statistički bilježimo i posjete. S tim da je 2021. bila godina popraćena epidemiološkim mjerama.”

“Uz sve te mjere i smanjen broj osoba u prostoriji, fizičkih posjeta je bilo 60.099, što je više nego 2018. godine gdje je bilo 29.396. Također brojimo 132 stručno vođena posjeta Knjižnici s ukupno 2346 posjetitelja. Uzeli smo 2018. godinu za usporedbu jer smo cijele godine imali organizirane programe i događaje.” – rekla je ravnateljica Aleksandra Šutalo.

“Znali smo da smo postigli puno, no tek kad se sve stavi u nekakav okvir, onda se vidi koliko smo postigli. Sve što radimo, radimo za naše korisnike, jer oni to trebaju i žele od nas. Na kraju krajeva, zato što je Knjižnica upravo takva ustanova.” – dodala je ravnateljica.

Neki od organiziranih programa od strane Knjižnice za poticanje čitanja su Pričaonica, Igraonica za bebe, Čitateljski klub Knjigoljupci, Čitateljski klub Čita, Čitateljski klub Lectoria, Čitateljski klub za umirovljenike i Čitateljski klub ČČ – Čitam&Čilam. Također, online platforma “Čitam.” i program Najčitatelj, te akcija besplatnog upisa.

“Premda je Knjižnica često domaćin mnogim programima u organizaciji drugih, ove programe organiziramo mi djelatnici. Prvi su programi poticanja čitanja, deset ih je i imamo pet čitateljskih klubova za sve dobne skupine. Tu su i redovite dnevne aktivnosti dječjeg odjela.” – dodala je ravnateljica.

Programi iz književnosti su Književni susreti, a bilo ih je 23 u prošloj godini. Naravno jedan od najvećih programa Knjižnice – Noć knjige. Te jedna nova manifestacija koju su pokrenuli prošle godine, a zove se “Probudi me!”.

Organizira se šest edukativnih programa – vođena igraonica, TIM, Učiti kako učiti, Klub mladih Fotkam. Osim toga i edukacija za studente i škola roditeljstva.

Izložbeni program je uvelike zaživio u novoj Galeriji svjetlosti i Galeriji tunel, pa je bilo čak 15 izložbi. Od zabavnog programa izdvojili su Lego klub. Koji je iz početka bio usmjeren na mlade, no prva godina je pokazala kako u Lego klubu imaju i starije korisnike.

Gradska knjižnica osim svojih programa broji i mnoge suradnje s drugima.

Tako je organizirano 175 sati čitanja za 175 godina knjižnice u suradnji s Katoličkom gimnazijom Požega, Svjetski dan plesa u suradnji s Plesnom radionicom Ilijane Lončar. Održana je i Regionalna konferencija o volonterstvu u suradnji s Društvom multiple skleroze Požeško-slavonske županije.

“Jedan vrlo značajan događaj naveden je kao suradnja ali odradili smo ga 100% s obzirom na to da da smo imali Noć otvorenih vrata. Dakle 24 sata je Knjižnica bila otvorena za javnost. S jedne strane imali smo natjecanje u kvizu koje su organizirali Kvizoljupci Zlatne doline, a s druge strane, jedan pomak za zajednicu, ali i nacionalno. Knjižnica je radila 24 sata, pratila sa svojim programima, akcijama i manifestacijama bez prestanka.” – istaknula je ravnateljica Šutalo.

Najava važnijih programa u 2022. godini

Veliki broj događaja i manifestacija očekuje nas ove godine u Gradskoj knjižnici. Neki od njih su Noć knjige koja se održava 22. i 23. travnja, a subota je rezervirana za glavni dio programa. Također, Mjesec hrvatske knjige koji se održava od 15. listopada do 15. studenog.

Više o svim aktivnostima i programima Gradske knjižnice tijekom godine, bit će objavljeno kako se budu održavale.

“Program koji će nas stručno u ovoj godini poprilično okupirati, proizlazi iz činjenice da smo ove godine dobili podršku Ministarstva kulture za pripremu i objavu monografije na temu “Nova zgrada, nova knjižnica”. U kojoj želimo na stručan način pokazati transformaciju knjižnice iz stare u novo. Ali naravno prikazati kako je naša zgrada obnovljena i koji su najznačajniji njezini elementi u povijesnom značenju. Promociju monografije planiramo početkom Mjeseca hrvatske knjige” – dodala je ravnateljica.

“Pozivam vas da dođete u Gradsku Knjižnicu 15. ožujka u razdoblju od 13 do 20 sati, kako bismo zajedno obilježili prvu obljetnicu rada obnovljene Knjižnice. Očekuju vas razne nagrade iznenađenja, cjelodnevni vođeni program za djecu, sajam knjiga i mogućnost osvajanja besplatnog upisa ili produženja članstva!” – rekla je ravnateljica Aleksandra Šutalo.