Gospodarstvo

[FOTO] Veliki broj posjetitelja i još veća ponuda domaćih proizvoda na sajmu AgroTour Slavonija

24-09-2022 • 12:03
Tena Protić
Trg Svetog Trojstva u Požegi ispunjen posjetiteljima koji su došli vidjeti, kušati i kupiti domaće proizvode s čak 57 štandova.

Već tradicionalno, početak jesenskih poljoprivrednih radova obilježava sajam seoskog turizma, a ove godine održan je sedmi po redu AgroTour Slavonija. Trg Svetog Trojstva u Požegi ispunjen posjetiteljima koji su došli vidjeti, kušati i kupiti domaće proizvode s čak 57 štandova. Lijepo sunčano dopodne omogućilo je organizatorima veliku posječenost, a iduće godine će zasigurno biti i još više izlagača koji će svoje proizvode ponuditi u Požegi. Organizator sajma je Poljoprivredna televizija koja ove godine slavi jubilarni 10 rođendan, a velika potpora u organizaciji su Alles Elektrocentar i Zlatni Lug.

Prvi AgroTour održan je 2016. godine s ciljem da se posjetiteljima sajma što bliže približi ponuda naših vrijednih OPG-ova. Takva domaća ponuda se ne može baš pronaći svakodnevno na policama trgovina, a ovim sajmom se potiče proizvođače na marketing te ih se osvještava o važnosti istog.

Sponzori sajma su između ostalih i Ministarstvo poljoprivrede, Požeško-slavonska županija, Grad Požega, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Turistička zajednica Grada Požege, Turistička zajednica Zlatni Papuk.

Ovogodišnji suorganizator sajma je Folklorni ansambl Požega koji su sve počastili svojim kulturno umjetničkim programom. Isto tako, pjevačka skupina iz Bekteža nastupa svake godine, a već treću godinu na sajmu je i ženska pjevačka skupina Vesele Šokice iz Slavonskog Broda. Novi gosti ove godine su muška pjevačka skupina Biđani iz Bickog sela pokraj Garčina. Dobar ritam i atmosferu na sajmu održavali su Tamburaši De Gotho.

Ispred organizatora obratio se Thomas Heinz Pandžić koji je sve uvodno pozdravio na samom otvorenju 7. AgroTour Slavonija sajma.

„Imamo 57 izlagača, to su obiteljska gospodarstva i ljudi koji vrijedno rade, nadam se da će nas dogodine biti još više. Želim svim Požežankama i Požežanima da se ovdje lijepo provedu, da kupe nešto od proizvoda te da svi sretni i zadovoljni odemo kući. Deset godina Poljoprivredne televizije je prošlo, idemo u drugo desetljeće pa ćemo vidjeti kako će biti. Teška su vremena, ali televizija je nešto što treba živjeti i s čime treba raditi. Hvala vam svima na dolasku i vidimo se dogodine!“ – rekao je uvodno Thomas Hainz Pandžić.

Sve prisutne pozdravio je i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić te je svima poželio dobrodošlicu.

„Zahvaljujem što ste Požegu izabrali za održavanje ovog prelijepog sajma na kojemu prikazujete rezultate svoga rada i truda kroz godinu, gdje građane i sve nas upoznajete sa svojim proizvodima. Nadam se da će ova tradicija živjeti još dugo. Požega vas rado prima, svima vam želim da se ovdje ugodno osjećate i da se dogodine vidimo opet na ovom prelijepom požeškom Trgu Svetog Trojstva.“ – rekao je gradonačelnik Glavić.

Županica Antonija Jozić također je pozdravila sve te je naglasila kako je spoj poljoprivrede i turizma uvijek dobra kombinacija za razvoj gospodarstva.

„Želim vam poželjeti dobrodošlicu na ovaj sada već tradicionalni sajam koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača. Izlagača koji su danas ovdje došli pokazati plodove svojih ruku, plodove svojih deset prstiju i ono što stvaraju cijele godine i s čime u konačnici stvaraju prihode za svoja kućanstva. S druge strane, poljoprivreda je vezana uz turizam, a ovi dijelovi Slavonije i Požeško-slavonska županija uistinu imaju što pokazati što se tiče turizma. Još jednom zahvala na svemu što činite, uživajte danas svi skupa u Požegi.“ – rekla je županica Jozić.

Nekoliko riječi rekli su potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore za istočnu regiju Antun Vrakić i zamjenik predsjednice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Hrvoje Hefer.

7. AgroTour Slavonija sajam otvorio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je današnji gost u gradu Požegi.

Fotogalerija