Scena

Fišijada i prva večer Zlatnih žica Slavonije uz veliki koncert

24-08-2022 • 11:59
Rva
2. rujna će biti prvi dan, a osim događanja na Trgu Svetog Trojstva, program će upotpuniti i tradicionalna Fišijada.

Početkom rujna započinje i festival Zlatne žice Slavonije, 2. rujna će biti prvi dan, a osim događanja na Trgu Svetog Trojstva u Požegi, program će upotpuniti i tradicionalna Fišijada. O Fišijadi u parku kraj Orljave govorila je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, a o folklornom programu prve večeri festivala Zlatne žice Slavonije, rekao je umjetnički voditelj folklornih programa Nikola Kramar.

Fišijada je jedan od najprepoznatljivijih događaja u Požegi, a uz natjecateljski dio gostima će biti na raspolaganju i bogata gastronomska ponuda, najavila je Mirna.

„Pripremamo dječju zonu u kojoj će moći uživati naši najmlađi, za dobro raspoloženje pobrinut će se tamburaški sastav De Gotho, a ni ove godine neće izostati uvijek popularna igra hvatanja šarana.”

“Pripremili smo i brojne vrijedne nagrade za naše natjecatelje kojih se ove godine prijavilo 40-ak.“

“U 7 sati ujutro kreće podjela natjecateljskih mjesta, u 10,45 održat će se svečano otvorenje natjecanja, dok u 11 sati majstori fiša mogu započeti s kuhanjem. Za pripremu su predviđena dva sata, što znači da će u 13 sati uslijediti prikupljanje uzoraka. Dok komisija bude odlučivala o najboljem specijalitetu, održat će se natjecanje u hvatanju šarana, a potom u 14 sati i samo proglašenje pobjednika ovogodišnje Fišijade.“

Mirna nam je također pojasnila pravila natjecanja u kuhanju fiša.

„Nema kotizacije za natjecatelje, Turistička zajednica za sve natjecatelje osigurava 4 kg ribe, vodu, drva za potpalu i vreću za otpad dok je svaki natjecatelj dužan osigurati kotlić za kuhanje i začine prema vlastitom receptu. Natjecatelji pripremaju količine za petnaest osoba ili osam litara paprikaša od najmanje četiri kilograma ribe. Predviđeno trajanje pripreme ribljeg paprikaša je dva sata. Ocjenjivački sud ocjenjuje sljedeće karakteristike: boja, gustoća, okus i opći dojam po bodovima od 1 do 10., Također, natjecatelj je dužan biti uz kotlić kod preuzimanja uzorka ribljeg paprikaša za ocjenjivanje.“

Jedna od vještina pravih ribiča je hvatanje šarana golim rukama. Tako ulovljen šaran postaje vrijedan trofej u kolekciji ribiča.

„Ali ovu igru posebnom čini njena nagrada – kipić ”Marinko”, nazvanom po legendi požeške Fišijade. Marinko je prije desetak godina prvi skočio u bazen sa šaranima i tako započeo dugogodišnju tradiciju. Nažalost, Marinko više nije s nama, ali Požežani su mu u čast izradili kipiće koji će se i ove godine dodjeljivati za prva tri mjesta.“ – rekla je direktorica Mirna Šimunović Svoboda.

Nakon Fišijade u dopodnevnim satima, glavni program Zlatnih žica Slavonije započinje tradicionalnom povorkom.

„U petak dosta rano krećemo, klasično povorkom ulicama grada koja kreće u 17 sati. Pozivamo naše žitelje da izađu van i pogledaju, te pljeskom nagrade sve sudionike povorke, koja na kraju završava dolaskom na Trg Svetog Trojstva. Nakon toga slijedi kulturno umjetnički program pod nazivom „Folklorna baština Zlatne doline“ gdje će nastupiti naša lokalna kulturno umjetnička društva s područja Požeško-slavonske županije. Tu imamo 14 KUD-ova koji sudjeluju u samoj povorci i nastupima. “ – rekao je umjetnički voditelj folklornih programa Nikola Kramar.

„Potom slijedi svečano otvorenje festivala Zlatne žice Slavonije uz dizanje festivalske zastave.”

Nakon svečanog otvorenja slijedi program „Folklorni motivi“, u kojemu sudjeluju Folklorni ansambl Studentskog kulturno umjetničkog društva “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba (SKUD IGK), te HKUD “Osijek 1862” iz Osijeka, a sretni smo što će u programu nastupiti i Zaslužni karpatski ansambl pjesama i plesova „Verhovyna“, profesionalni vokalno-koreografski kolektiv koji već 60 godina promiče ukrajinsku umjetnost, posebice karpatski folklor iz ukrajinskog grada Drohobycha. U pauzama između nastupa društva odvijat će se Izbor najgizdavije Šokice s desetak prijavljenih kandidatkinja te proglašenje najgizdavije Šokice na kraju programa.“

Šlag na tortu prve večeri festivala je koncert Zvonka Bogdana u pratnji 21 tamburaša.

„Ponosni smo najaviti koncert Zvonka Bogdana na Tegu Svetog Trojstva. On 20 godina nije bio u Požegi, tako da je to jedna odlična tamburaško vizualna poslastica za sve posjetitelje našeg festivala. Druženje će se nastaviti dugo u noć, još će biti toplo. Pozivamo sve da nam se pridruže u petak s početkom u 17 sati.“ – dodao je rekao je Nikola Kramar.

„Moram naglasiti da smo ove godine izuzetno ponosni što smo uspjeli razvući taj cijeli program folklornih događanja. Tako da će osim petka, biti uključena i subota dopodne.“

„U subotu će se na Trgu Svete Terezije održati program „Folklorna riznica“, gdje će ponovno nastupiti gosti iz Zagreba, Osijeka i Ukrajine. Također će se predstaviti etno modna revija gospođe Nade Grgić. Nastupit će baletna škola iz Zagreba s folklornim plesovima, kao i nastup djevojaka koje će nositi reviju, a one su ujedno i članice Folklornog ansambla Požega. Dakle subota od 11 sati, pa sve do negdje 13 sati imamo atraktivan program.“ – rekao je za kraj umjetnički voditelj folklornih programa Nikola Kramar.

Osim toga, u subotu 3. rujna se također održava natjecanje Zlatni mikrofon o čemu smo pisali.

Mirna je također najavila Projekt „Uredimo svoju Požegu“ koji se održava povodom festivala u gradu.

“Tjednik Kronika požeško-slavonska, Udruga požeški čuvari baštine i TZ Grada Požega ove su godine ponovno pokrenuli projekt uređivanja, ocjenjivanja i nagrađivanja najljepšeg izloga i poslovnog prostora tvrtki i ugostiteljskih objekata za vrijeme požeškog festivala. Riječ je o projektu kojega sedam godina provodi tjednik Kronika požeško-slavonska i Udruga Požeški čuvari baštine, a od ove godine pokrovitelji su TZ Grada Požege i Grad Požega.”

Tjednik Kronika požeško-slavonska i TZ Grada Požege pozivaju sve da urede svoje izloge i poslovne prostore, u tjednu festivala, da se prijave za sudjelovanje u projektu „Uredimo svoju Požegu“ na e-mail: pozeska.kronika@gmail.com ili broj mob: 098/464-174, sa svojim uradcima, a komisija će sve obići u petak 02. rujna u dopodnevnim satima.

“Prilikom obilaska svim sudionicima će biti podijeljene Zahvalnice za sudjelovanje u akciji, te će biti obaviješteni o mjestu i vremenu uručenja novčanih nagrada, nagrada sponzora i Priznanja za najbolje uređene izloge. Svečano uručenje nagrada za najljepše izloge bit će u subotu 03. rujna na Velikoj festivalskoj pozornici od 13 sati.” – rekla je Mirna Šimunović Svoboda.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.