Društvo

Dodijeljena odlikovanja za dobrovoljno darivanje krvi više od 100 puta

30-10-2022 • 10:51
Rva
Dodijeljena odlikovanja za dobrovoljno darivanje krvi više od 100 puta

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Požega organiziralo je obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, uputilo iskrene čestitke svim dobrovoljnim davateljima krvi povodom 25. listopada Dana dobrovoljnih davatelja krvi, te izraze iskrene zahvalnosti za plemenitost i humanost koju su do sada iskazali u solidarnosti sa svima kojima je njihova krv bila neophodno potrebna. Zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević i ravnatelj Crvenog križa Požega Miroslav Zelenika uručili su priznanja i nagrade za višestruke darivatelje krvi.

U Požegi je tijekom posljednje četiri godine sakupljeno preko 10.000 doza krvi.

“Krv nije moguće proizvoditi na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek – darovatelj krvi. Svi mi, kad nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darovateljima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje potrebno je uvijek imati dovoljan broj darovatelja krvi a time i dovoljne količine krvi u pričuvi. Program okupljanja dobrovoljnih darovatelja krvi je socijalni program. Organizaciju dobrovoljnog davalaštva krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darovatelja krvi i transfuzijska služba koja vrši pripremu krvi i krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje bolesnika.” – rekao je Miroslav Zelenika.

“Dobrovoljni darovatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu i stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu naknadu, ni novčanu, niti na način koji se može smatrati nadomjeskom novca.”

“Moramo napomenuti da za vrijeme pandemije unatoč ograničenom kretanju i strogim epidemiološkim mjerama, akcije darivanja krvi su se i dalje odvijale i potrebe zdravstvenog sustava su se podmirivale. Isto tako kada je riječ o prirodnim ili zdravstvenim katastrofama s kojima smo u zadnje vrijeme suočeni, Vaša darovana krv je životni čin solidarnosti koja spašava milijune života i na tome Vam veliko hvala.” – rekao je ravnatelj Miroslav Zelenika, a više o samom obilježavanju Dana dobrovoljnih darivatelja krvi rekao je tijekom gostovanja u emisiji “Jutro s Matkom“.

Svake godine povodom 25. listopada Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, svim darivateljima krvi uručuju se zahvalnice te priznanja – od jednog darivanja, pa do 150 darivanja.

Dana 24. svibnja Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je odlikovanje Red danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske darivateljima krvi koji su više od 100 puta darivali krv. S našeg područja isto su primili gospodin Ivica Gril i Nenad Štigl, a dana 21. listopada gospodin Petar Jurić. Ove godine za 100 i više puta darovanu krv odlikovanje bi trebali primiti još Damir Potočnjak, Dalibor Margetić te Dragan Grlić.

Zahvalnicu od strane Društva Crvenog križa Požega primili su Petrović Mirko, Horvatović Tomislav, Kerepčić Ivica i Karan Davor za 75 puta darovanu krv. Za 100 puta darovanu krv zahvalnicu su primili Zlomislić Božidar i Mance Zvonko, a prijedlog za odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske uputit će u Ured predsjednika do kraja godine te bi isti odlikovanje trebali primiti 2023.godine. Također, za 125 puta darovanu krv zahvalnicu je primio Čolić Anto, a za 150 puta darovanu krv Zdenko Šojat.

pozeska-kronika.hr