Društvo

Danas se obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

25-10-2022 • 11:04
Rva
Povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji pada na 25. listopada, današnji gost emisije „Jutro s Matkom“ bio je ravnatelj Crvenog križa Požega, gospodin Miroslav Zelenika.

Na području Požeštine Crveni križ djeluje od 1888 godine, dakle već 134 godine. Od početka 90-tih godina Crveni križ djelujemo kao Udruga koja ima javne ovlasti, a jedna od njih je organizacija dobrovoljnog darivanja krvi. Povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji pada na 25. listopada, današnji gost emisije „Jutro s Matkom“ bio je ravnatelj Crvenog križa Požega, gospodin Miroslav Zelenika.

“Crveni križ u svojemu radu ostvaruje humanitarne ciljeve i zadaće na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te se zalaže za poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.”

„Posebne obveze Hrvatski Crveni križ izvršava u situacijama oružanih sukoba, velikih prirodnih, ekoloških, tehnoloških i drugih nesreća i epidemija s posljedicama masovnih stradanja ljudi.“

„Gradsko društvo Crvenog križa Požega je udruga koja djeluje na području tri grada – Požege, Pleternice te Kutjeva te pet općina – Brestovac, Čaglin, Kaptol, Jakšić te Velika sukladno načelima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i uživa posebnu skrb i zaštitu.“ – rekao je ravnatelj Zelenika

Unatoč zahtjevnim okolnostima u vrijeme pandemije koronavirusa, pravo na sigurnu krv omogućeno je svakom pojedincu i zajednici u Republici Hrvatskoj. Sada se malo situacija s koronom smirila, kako stojite ove godine sa zalihama?

„Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama, pa tako i kod nas, nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Odnosno, kontinuiranim i redovitim odazivima dobrovoljnih davatelja na naše akcije prikupljanja krvi u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba, uspjeli smo i ove godine zadovoljiti potrebe zdravstvenog sustava na našem području za krvlju i krvnim pripravcima. Do sada nismo objavljivali apele za izvanredne akcije darivanja krvi.“ – rekao je ravnatelj Zelenika.

Znamo da krv nije moguće proizvesti na umjetni način, pa je tako i dalje jedini proizvođač ovog lijeka čovjek davalac krvi, koliko često godišnje organizirate dobrovoljno davalaštvo krvi?

„Sukladno dostavljenim terminima akcija dobrovoljnih darivanja krvi od strane Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu – 8 puta godišnje Crveni križ Požega organizira po 3 dana dobrovoljno darivanje krvi.“ – objasnio je Zelenika.

Tko sve može dati krv, odnosno koji su uvjeti da netko postane dobrovoljni darivatelj krvi?

“Danas krv mogu darovati osobe koje su dobrog zdravstvenog stanja u dobi od 18 do 65 godina života, muškarci svaka tri mjeseca a žene svaka četiri mjeseca. Tjelesne težine iznad 55 kilograma – proporcionalno visini , tjelesne temperature do 37 stupnjeva, uz odobrenje liječnika. Sukladno zakonskoj regulativi u Republici Hrvatskoj, krv mogu dati samo osobe s državljanstvom Republike Hrvatske. Poznato je da na našem području ima radnika iz susjednih država koji žele darivati krv – ali isto nije dozvoljeno sukladno uputama od strane Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.“ – objasnio je Zelenika.

Zašto se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava baš na današnji dan?

„25. listopada 1953.godine, dakle prije 69 godina, u Sisku je održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi – te se od tada akcije kontinuirano provode na području Republike Hrvatske. Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Požega upućuje iskrene čestitke svim dobrovoljnim davateljima krvi povodom 25. listopada Dana dobrovoljnih davatelja krvi, te izraze iskrene zahvalnosti za plemenitost i humanost koju su do sada iskazali u solidarnosti sa svima kojima je njihova krv bila neophodno potrebna. Svim dobrovoljnim davateljima krvi želimo dobro zdravlje i puno sreće uz osobni uspjeh u životu.“ – rekao je ravnatelj Zelenika.

Povodom današnjeg dana dodjeljujete i zahvalnice darivateljima krvi?

“Svake godine povodom 25. listopada Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, svim darivateljima krvi uručujemo zahvalnice te priznanja – od jednog darivanja, pa do 150 darivanja. Dana 24. svibnja Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je odlikovanje Red danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske darivateljima krvi koji su više od 100 puta darivali krv. S našeg područja isto su primili gospodin Ivica Gril i Nenad Štigl, a dana 21. listopada gospodin Petar Jurić. Ove godine za 100 i više puta darovanu krv odlikovanje bi trebali primiti još Damir Potočnjak, Dalibor Margetić te Dragan Grlić.”

“Zahvalnicu od strane Društva Crvenog križa Požega primit će Petrović Mirko, Horvatović Tomislav, Kerepčić Ivica i Karan Davor za 75 puta darovanu krv. Za 100 puta darovanu krv zahvalnicu će primiti Zlomislić Božidar i Mance Zvonko, a prijedlog za odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske uputit ćemo u ured Predsjednika do kraja godine te bi isti odlikovanje trebali primiti 2023.godine. Također, za 125 puta darovanu krv zahvalnicu će primiti Čolić Anto, a za 150 puta darovanu krv Zdenko Šojat.” – rekao je ravnatelj Zelenika.

Kada je na rasporedu sljedeća akcija dobrovoljnog darivanja krvi?

„Sljedeća akcija darivanja krvi je 31.listopada 2022.g. te 2. i 3. studenoga 2022.g. te molimo sve darivatelje te također one koji to žele postati da se odazovu na akciju.“

U tijeku je 50. sabirna akcija Solidarnost na djelu, o čemu se tu radi i do kada traje?

Sabirna akcija Solidarnost na djelu provodi se kao zajednička akcija svih društava Crvenog križa u Republici Hrvatskoj sve od 1973. godine, odnosno u ovoj akciji sudjeluju sve škole u Republici Hrvatskoj. Akcija se tradicionalno provodi od listopada do kraja prosinca svake godine, u njoj se prikupljaju materijalna i novčana dobra. Uz osnovni cilj – prikupljanje dobara za osobe u potrebi, jednako je važno i poticanje solidarnosti, posebno među mladima. Mnoga se djeca kroz ovu akciju po prvi put susreću s djelovanjem Crvenog križa.

„Crveni križ Požega poziva Vas da se uključite u organizaciju i provođenje akcije.“

„Od 10. listopada – 31. prosinca 2022. godine, odnosno prema mogućnostima same škole. Akcija se provodi pod motom – „NE DVOJI! ZA DRUGOG IZDVOJI“. Zbog gospodarske situacije potrebitih je svakog dana sve više i više a od ožujka 2022.g. na našem području se nalaze i raseljene osobe iz Ukrajine. Zajednički smo jači i više možemo pomoći potrebitima. U akciji će se prikupljati uglavnom novac te prehrambeni te higijenski proizvodi, a sve prikupljeno može se predati u skladište Crvenog križa u Požegi, Osječka 12, svakog radnog dana od 08 -14 sati.

„Prikupljena materijalna  dobra će se dijeliti ljudima u potrebi, u ovom trenutku na području tri grada te pet općina Požeštine ima oko 100 raseljenih osoba iz Ukrajine. Od novčanih priloga podmiruju se troškovi akcije te se nabavlja oprema koja će se koristiti u kriznim situacijama.“ – poručio je ravnatelj Miroslav Zelenika.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.