Politika

Dan je općine Kaptol, mjesta slavne prošlosti i svijetle budućnosti

29-06-2022 • 17:45
Rva
Kaptol danas slavi Dan općine i dan svojih nebeskih zaštitnika sv. Petra i Pavla

Kaptol danas slavi Dan općine i dan svojih nebeskih zaštitnika sv. Petra i Pavla. Ove godine program obilježavanja doista je bogat. Tako su protekla dva dana predstavljeni projekt Interpretacijskog centra halštatske kulture i monografija povodom 800 godina prvog spomena Kaptola, a danas je u Domu DVD-a Kaptol održana i Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kaptol.

Pred stotinjak okupljenih gostiju i uzvanika sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Kaptol Dario Lončarević, nakon čega se obratio dugogodišnji općinski načelnik Mile Pavičić.

Značajnu perspektivu razvoja vide u razvoju kontinentalnog turizma na ovom području, jer se 30% teritorija općine nalazi u granicama Parka prirode Papuk, a područje je vinorodno s nekoliko stasalih vinara i izgrađenih vinskih podruma. Započela je izgradnja obiteljskih smještajnih kapaciteta, tako da danas na području općine postoji četrdesetak ležaja u funkciji i desetak u izgradnji, čime se ostvaruje vizija razvoja i polagano iskorištavanje potencijala koji imaju.

Ni ovo područje nije izbjeglo iseljavanje obitelji i mladih osoba s područja, što je u određenom periodu imalo za rezultat da tri godine nije izdana niti jedna građevinska dozvola i nije građena niti jedna kuća, za razliku od danas gdje se na području općine gradi nekoliko stambenih jedinica, što svakako nagovještava izlazak iz demografski lošeg razdoblja. Od popisa stanovništva 2011. do 2021. godine broj stanovnika pao je za 24 %, što nije samo posljedica odlaska stanovništva tijekom promatranog razdoblja, nego i niza drugih čimbenika i promjena načina života.


„Kaptol je danas mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja, a tu činjenicu ipak možemo pripisati i ulozi sama općine kao lokalne samouprave, jer kroz sve ove godine općinska uprava radila je prije svega na razvoju komunalne i društvene infrastrukture, kako bi podigla komunalni i društveni standard. Svakako najznačajnija investicija u promatranom razdoblju bila je izgradnja reciklažnog dvorišta Kaptol u Gospodarskoj zoni Novi Bešinci ukupne vrijednosti oko tri milijuna kuna, gdje smo od Fonda za zaštitu okoliša dobili nadamo se bespovratno 2.300.000,00, Kn. Kad smo već kod Fonda za zaštitu okoliša moramo spomenuti da smo s Fondom građanima isporučili tisuću plavih i tisuću žutih spremnika koji će dodatno omogućiti razdvajanje otpada i tako dodatno smanjiti količinu otpada koje završava na deponiji.“, rekao je Pavičić.


Od ostalih većih investicija spomenuto je da su prije nekoliko dana završili i posljednju fazu rekonstrukcije Trga Vilima Korajca, vrijednosti 1.500.000.00 Kn. Cjelokupna investicija kroz tri faze iznosila je 5.000.000,00 Kn od čega su od Vlade RH dobili ukupno 1.600,000,00 Kn. Spomenuo je i investiciju izgradnje pješačke staze u Kaptolu u Požeškoj ulici dužine oko 900 metara i pješačke staze u naselju Ramanovci dužine 1200 metara koja je trenutno u visokoj fazi izgradnje ukupne vrijednosti preko 1.700.000,00 Kn, a sve u realizaciji Županijske uprave za ceste i sufinanciranje Općine u iznosu 20% sredstava.

Po pitanju izgradnje vodno komunalne infrastrukture trenutno je u izgradnji sustav odvodnje u Vetovačkoj ulici, dužine 900 metara i vrijednosti oko 1.5000.00 Kn. Nositelj ove investicije je Tekija d.o.o., a sredstva osiguravaju u većem dijelu Hrvatske vode i Općina Kaptol. Protekle godine uložili su nešto više od 600.000,00 Kn u modernizaciju nerazvrstanih cesta, odnosno ulica u naseljima Kaptol i Alilovci od čega su 250.000,00 Kn dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u kojem im je velika pomoć Davor Huška.

Osim same izgradnje infrastrukture značajna sredstva ulažu u ono što prethodi samoj izgradnji, a to je izrada projektne dokumentacije tako da danas imaju spremne projekte i građevinske dozvole za izgradnju sustava vodoopskrbe naselja Doljanovci-Bešinci-Podgorje, vatrogasnog spremišta i športskog centra u Kaptolu, kao i projekt rekonstrukcije javne rasvjete na području općine sa suvremenom i energetski učinkovitom LED rasvjetom. Od projekta u pripremi su još projekt rekonstrukcije Majstorske ulice u Kaptolu, projekt izgradnje društvenog doma za starije osobe u Kaptolu te projekt izgradnje sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda naselja Novi Bešinci.

Kako bi popravili demografsku sliku i poboljšali uvjete života za mlade obitelji izgradili su prije dvije godine dječji vrtić koji pohađa 60-ak djece i koji je nasreću nedostatan za sve veće potrebe tako da traže rješenje za povećanje kapaciteta postojećeg. Od jeseni uvodi se i produženi boravak za djecu od 1. do 4. razreda pri OŠ Vilima Korajca koji će u većem djelu sufinancirati općina.

Ispred gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije obratio se načelnik Općine Jakšić i zamjenik predsjednika Hrvatske zajednice općina Ivica Kovačević.

Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojemu je općinski načelnik i osobno zahvalio na angažmanu kod provedbe projekata, najavio je u budućnosti povećanje pozicije za program održivog razvoja lokalne zajednice i brdsko planinskih područja, a u čemu participira i Općina Kaptol.

„Nastavljamo s ulaganjima u područja kojima je to najpotrebnije. To je poruka ravnomjernog regionalnog razvoja i to je najbitnija uloga našeg ministarstva“, izjavio je Huška.

Ferdinand Troha, zamjenik županice požeško-slavonske županije i izaslanik predsjednika Vlade RH rekao je kako je Kaptol po mnogočemu poseban, ponajprije po dobrim i jednostavnim ljudima koji ti brzo postanu prijatelji.

„Svi mi što iz godine u godinu pratimo razvoj općine Kaptol svjedočimo prosperitetu u svim pogledima razvoja svjedočimo brižnom razvoju komunalnog standarda, sporta, kulture, obrazovanja, socijalne skrbi i društvenog života uopće.

Skrbi se i o tome kakva će općina kaptol biti sutra i što će za nju značiti Interpretacijski centar, obnova starog grada, promišlja se o razvoju turizma i budućnosti.

Sinovi  i kćeri Kaptola trajno su povezani s Kaptolom i kad odu iz ovog kraja oni se ponose svojim identitetom. Nije se teško zaljubiti u Kaptol i ove krasne ljude. Ovdje je ugodno živjeti i ugodno doći u goste. To je Kaptol.“, rekao je između ostaloga nadahnuto Ferdinand Troha.

Potpisana je i povelja o prijateljstvu i suradnji između Marije Klisura, načelnice Općine Lumbarda s otoka Korčule i načelnika Općine Kaptol Mile Pavičića.

Nakon toga uslijedila je dodjela godišnjih priznanja, a ove godine zaslužili su ih DVD Podgorje, Branko Sadilek mlađi, Ivan Mršić, Zdenko Kanižaj, Marija Novak i dr. sc. Kruno Matešić koji se obratio u ime nagrađenih.