Gospodarstvo

Color Emajl, Magma i Cor dobitici Zlatne kune

28-10-2022 • 12:05
Tena Protić
Tradicionalno se svake godine dodjeljuju Zlatne kune, plakete za najuspješnije malo, srednje i veliko trgovačko društvo u protekloj godini.

Održana je Svečana sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Požega. Tradicionalno se svake godine dodjeljuju Zlatne kune, plakete za najuspješnije malo, srednje i veliko trgovačko društvo u protekloj godini.

Stanje gospodarstva u protekloj godini obrazložio je predsjednik Županijske gospodarske komore Luka Balenović.

“Gospodarstvo Požeško-slavonske županije nastavilo je s pozitivnim trendovima u odnosu na prethodnu 2020. godinu. Analizirani su podaci o poslovanju 1031 trgovačkog društva koji su predali financijska izvješća za poslovanje u 2021. godini. Poduzetnici u županiji ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 5,3 milijarde kuna, što je više za 12,5% od odnosu na prethodnu godinu s rastom dobiti za čak 50%.”

“Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u trgovačkim društvima nastavlja pozitivan trend, te je u 2021. iznosila 5.254 kn. Prosječan broj zaposlenih bilježi rast za 369, te iznosi 8.872 no to još uvijek nije na razini prije COVID krize. Tvrtke sa sjedištem u Požeško-slavonskoj županiji i u 2021. nastavile su s pozitivnim petogodišnjim trendom rasta izvoza roba i usluga te je u istom razdoblju on udvostručen. Također, dostupni podatci za rujan svjedoče o daljnjem rastu broja ukupno zaposlenih i daljnjem padu nezaposlenih na području Požeško slavonske županije.” – rekao je Luka Balenović te je uslijedila dodjela za najuspješnije.

Zlatnu plaketu za najuspješnije malo trgovačko društvo u 2021. godini dobila je tvrtka Cor d.o.o. iz Požege.

Cord.o.o. osnovan je 2010. u Požegi kao mikro tvrtka s pet zaposlenih. Osnovna djelatnost tvrtke je razminiranje, te su dosad razminirali više od 20 km² raznih terena po Hrvatskoj. Od svog osnutka razvili su se u stabilni konzorciji od tri tvrtke, koje također bilježe zapažene poslovne rezultate. U 2021. imali su prihod od 22,6 milijuna kuna te dobiti od 2,6 milijuna kuna. Zapošljavaju 22 radnika te su tvrtka s jednom od najvećih prosječnih plaća u županiji. Ovo im je 3. Zlatna kuna.

Zlatnu plaketu za najuspješnije srednje trgovačko društvo u 2021. godini dobila je tvrtka Magma d.o.o. iz Požege.

Magma d.o.o. osnovana je 1995. kao tvrtka za proizvodnju, trgovinu, promet i usluge, sa sjedištem u Požegi. Afirmirani je proizvođač čeličnih konstrukcija s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji i montaži silosa i spremnika, mostova, čeličnih konstrukcija hala, skladišta, poljoprivrednih objekata te industrijskih čeličnih konstrukcija u raznim tehnološkim procesima. U 2021. ostvarili su 54 milijuna kuna prihoda, te 5 milijuna kuna dobiti, uz rast izvoza od čak 478%. Zapošljavaju 118 radnika s kontinuiranim rastom i planovima za buduća zapošljavanja. Ovo im je 5. Zlatna kuna.

Zlatnu plaketu za najuspješnije veliko trgovačko društvo u 2021. godini dobila je tvrtka Color Emajl d.o.o. iz Požege.

Goran Šutalo osnovao je obrt 1984. te je kao obrtnik započeo s proizvodnjom iz kojeg je nastala tvrtka Color Emajl. Color Emajl se bavi proizvodnjom samostojećih i ugradbenih kamina te dimovodnih elemenata. Vodeći je europski proizvođač čeličnih bojenih dimovodnih elemenata i jedan od većih proizvođača čeličnih samostojećih i ugradbenih kamina, više i srednje cjenovne razine. U 2021. imali su prihode od 196 milijuna kuna što je rast od 44% u odnosu na godinu prije, dok su 75% prihoda ostvarili izvozom. Zapošljavaju 418 djelatnika Što je porast za 16% u odnosu na godinu prije. Ovo im je 5. Zlatna kuna.

Dobitnicima su prigodnim govorima čestitali zamjenik županice Ferdinand Troha i gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

„Ove nagrade u gospodarstvu nije lako zaslužiti. Najprije bi svima skupa koji ste u tom sektoru gospodarstva, zahvalio i čestitao na trudu koji ste uložili tijekom protekle godine. Ne samo u opstanak svojih firmi, nego i u razvoj gospodarstva na području Požeško-slavonske županije. Neki od vas su prešli te granice županije, pa i Republike Hrvatske, što je naravno jako pozitivno za ovaj kraj. Kad se sve zbroji na kraju, na vašim rezultatima započinje napredak ovog kraja.“

„Možda vam u ovim vremenima koja su vrlo teška i nesklona vama, jer zbog različitih globalnih poremećaja, od pandemije koja još uvijek traje, pa do rata koji je napravio poremećaj s cijenama. Zbog toga su mnogi od vas imali velike probleme, ali u svim tim uvjetima i vrlo nesklonom vremenu za razvoj gospodarstva, vi ste uspjeli opstati, velika većina vas i pomaknuti na bolje ono što radite. Kada smo gledali gospodarske pokazatelje za našu županiju, nekako je to puno bolje nego što se očekivalo u takvim okolnostima. Želim vam da ustrajete i dalje, da i dalje ulažete u razvoj svojih firmi i gospodarstva ovog kraja.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.