Gospodarstvo

Castrum: Velika priznanja i veliki planovi za 2023. godinu

23-12-2022 • 08:20
Rva
Gošća u emisiji „Jutro s Matkom“ bila je Iva Pranjić, koja je s nama podijelila recept za savršeni kuhani gin, a s vama će podijeliti jedan paket njihovog Castrum gina, doznajte i kad…

Blagdansko vrijeme, gužve na cestama, gužve u prodavaonicama, hladne temperature dok šetamo adventom… Sve to zasigurno može popraviti čas’ca dobrog gina – a najbolji imaju Mihovil i Iva iz Kaptola! O Castrum ginu pisali smo već puno puta, no evo njih natrag kod nas s još priznanja za kvalitetu njihovog gina. Gošća u emisiji „Jutro s Matkom“ bila je Iva Pranjić, koja je s nama podijelila recept za savršeni kuhani gin, a s vama će podijeliti jedan paket njihovog Castrum gina, doznajte i kad…

Proteklog vikenda njihova Udruga Čaš’ca, koja je nastala iz dogovora par kumova, organizirala je advent u Kaptolu poznatog naziva „Kaptolski zvonci“, kako su prošli ovogodišnji Zvonci?

„Nadam se da će biti i nagodinu, to nam je u planu, bilo je jako lijepo. Bilo je malo, ali slatko, tako mi volimo reći za Kaptolske zvonce. Adventski sajam je trajao tri dana, bilo je puno nastupa naših najmlađih, pa sve do umirovljenika – okupili smo sve dobne skupine! Nažalost, u petak nas je potjerala kiša, Paori nisu mogli nastupati i to nam je izuzetno žao jer su dečki genijalni. Bilo je super, cilj je ostvaren, humanitarnog je karaktera – dakle sva prodaja koja se ostvari na samim Kaptolskim zvoncima donira se roditeljima beba rođenih na području Općine Kaptol u ovog godini. Osim toga, svi borovi koji su nama tamo služili kao ukras, podijeljeni su obiteljima slabijeg imovinskog stanja.“ – rekla je Iva.

Početkom prosinca na Agronomskom fakultetu u Zagrebu održana je dodjela za proizvođače nagrađenih rakija, likera i gina na 4. Međunarodnom ocjenjivanju. Nakon zlata i srebra u Londonu, najbolje ocijenjen uzorak i šampion bio je Barrel aged gin 2022. destilerije Craft spirits.

Čestitamo na tome prije svega, a možda da našim slušateljima i čitateljima objasnimo što je to Barrel aged gin?

„Riječ je o ginu koji je odležavao u hrastovim bačvama, naš gin je odležavao godinu ipo. On se zapravo pravi na vrlo sličan način kao i London dry gin, međutim dodaju mu se začini koji više odgovaraju bačvi. Sadrži tri karakteristična sastojka za Slavoniju koja moramo istaknuti – bazga, dud i vinova loza. Zapravo je poseban jer ima taj malo smokey okus (okus dima) i okus vanilije, koji dobije isključivo iz bačve. Nije ničime bojan, sve što dobije, dobije iz bačve. Ljudi kad dođu kod nas misle da je riječ o viskiju, jako je moćan – ili ga volite ili ga ne volite. Može se pomiješati s tonikom, no nama je to grijeh i dovoljno je razrijediti ga s kockicom ili dvije leda“

„Moj muž Miho voli reći „Uzeti dobar barrel i malo ga rashladiti, dobru cigaru – savršen spoj za hedoniste“.

„Natjecanje žestokih alkoholnih pića je jako malo, ako se gleda u odnosu na vinska natjecanja. Mi pratimo sva natjecanja koja se odvijaju kod nas i u regiji, zapravo i u cijelom svijetu budući da smo slali u London. U planu imamo još jedno veliko natjecanje, zapravo smo zapratili taj Gospodarski list jer dugo već djeluje, ovo im je sad četvrto ocjenjivanje. Mogu pohvaliti ekipu Gospodarskog lista i Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji su odradili genijalan posao, imali su preko 166 uzoraka od 98 proizvođača iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Iako smo mi svjesni da imamo dobar proizvod, šokirali smo se kad smo došli na dodjelu, jer smo najmlađa destilerija tamo. Neke destilerije koje su bile na ocjenjivanju su iz godine u kojoj sam se ja rodila, tako da je bilo jako lijepo naći se u tome društvu. Nama je to nagrada nakon Londona, gdje smo osvojili zlato za London dry i Barrel je bio srebrni, nakon toga smo Barrel poslali u Berlin gdje je bio šampion natjecanja. Bili smo u Osijeku gdje smo također dobili zlato i srebro, a ovo je zapravo nekako šlag na tortu za kraj godine.“ – rekla je Iva.

Kolika vam je trenutna proizvodnja London dry i Barrel aged gina?

„Barrel nam je limitiran, izlazi svakih pola godine u 350 boca, prva je bila nulta serija. Sada nam ide prva serija gdje je svaka boca gravirana i točno vidite koju ste od tih 350 boca kupili. Nama je zapravo nekako kompletna proizvodnja na nekakvih 7 tisuća boca, prošle godine smo završili s nekakvih 3 tisuće. Porasli smo za duplo, no ne želimo rasti jako progresivno, volimo jesti onoliko kolača koliko nam stane u usta.”

Gospodarski list/Castrum FB

„Mi bi da to ostane craft priča, u idućoj godini planiramo proširiti cijeli proizvodni pogon, a u veljači planiramo izlazak još jednog proizvoda.“

„Ove nagrade su jako veliki vjetar u leđa, jako su nam proširile tržište, krenuli smo s izvozom u Švicarsku, Australiju, a uskoro će krenuti i Njemačka. Tako da, sve je to super, ali budući da još uvijek radimo samo nas dvoje, uskoro ćemo sigurno imati potrebu nekog zaposliti. Nekakav siguran rast ali postepen. Sigurno će tu biti rasta, još par destilata. Nama je u planu imati 5-6 kvalitetnih destilata, ne bismo išli na veliku brojku, ali korak po korak.“

Pošto ste se oboje vratili iz Zagreba započeti nešto svoje ovdje, kakav savjet bi dala mladim poduzetnicima koji se žele okušati u nečemu takvom?

„Mihovil je pet godina radio u Zagrebu, bio je pravnik, odnosno još uvijek je pravnik samo ne radi u toj branši… Ono što mogu preporučiti, nama su naše obitelji i prijatelji, kad smo rekli da se vraćamo ovdje, dio njih je rekao da smo jako ludi, a dio da smo jako hrabri. Mi smo kombinacija jednog i drugog, nas dvoje smo se super našli i napravili taj korak. Nama je super krenulo, tako da ne mogu ništa reći iz cipela neuspješnog poduzetnog pothvata, ali ono što svakako mislim da je bitno – jako dobro istražiti tržište i vidjeti postoji li potreba za proizvodom ili uslugom koju želite prodati. Utvrditi svoju ciljanu skupinu, vidjeti sve karakteristike, pa se tek onda odvažiti na taj korak. Nakon toga je jako bitno imati dobar marketing, pojavljivati se na mjestima gdje su vaše ciljane skupine, biti stalno prisutan i u glavi potrošača.“ – rekla je Iva.

Tijekom ovog adventa, kao i onih prethodnih, svi imaju priliku kušati Castrum kuhani gin, a možeš li podijeliti s nama recept?

„Kuhani gin je bio hit i prošle godine na adventu, ali je i ove godine. Ono što je glavni sastojak je gin, naravno Castrum gin i sok od jabuke. Sve dalje ovisi o preferencijama ljudi, postoji mogućnost dok prokuhavate sok od jabuke, da dodate med, klinčiće i cimet. Tek kad se to sve prokuha, mi volimo gin dodati bez prokuhavanja, jer tim gubi sva svoja svojstva i gubi alkohol. Na našoj web stranici postoji točan omjer mililitraže i gramaže koja je potrebna kako bi to bio savršen recept.“ – objasnila je Iva.

Naši slušatelji i čitatelji će uskoro moći osvojiti jedan lijepi paket Castrum gina na našoj Facebook stranici, stoga pratite naše objave idućeg tjedna.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.