Društvo

Održana 30. Smotra folklora i nastupi koji čuvaju tradiciju

29-05-2022 • 18:42
Tena Protić
Treći dan manifestacije "Čuvajmo običaje zavičaja" u Velikoj, održana je povorka sudionika Smotre folklora i nastupi Kulturno umjetničkih društava.

Trodnevna manifestacija „Čuvajmo običaje zavičaja“ je tradicionalna manifestacija koja se ove godine obilježava jubilarno po 30. puta, a treći dan održana je povorka sudionika Smotre folklora i nastupi Kulturno umjetničkih društava. Zbog vremenskih uvjeta, odnosno kiše koja je poremetila organizaciju – povorka Smotre folklora nije mogla ići od Vatrogasnog doma u Velikoj kako to biva tradicionalno. Bez obzira na to, šator je ponovno bio pun gledatelja, a svi su oni došli uživati u prelijepim prizorima i zvucima tradicije.

Sve je uvodno pozdravio predsjednik Kulturno umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić iz Velike, Bernard Gruić, zahvalivši se svima koji su pomogli u organizaciji.

On je također dodijelio posebnu zahvalnicu gospodinu Stanku Ragužu – jednom od velikih zagovornika ove smotre, za poseban doprinos u radu KUD-a Ivan Goran Kovačić i povodom obilježavanja 35. godina postojanja, te 30. godina međunarodne smotre folklora. Zahvalnicu su u njegovo ime preuzeli snaha Kristina i unuk.

Svima se također obratio zamjenik županice Ferdinand Troha koji je pohvalio održavanje tradicije.

„Čestitam svima što ste uspjeli organizirati 30. Smotru folklora, ona je za ovaj kraj velika, ne samo za Veliku, nego za cijelu Zlatnu dolinu – pa i šire. Ova tri dana svjedočim interes za ovu smotru, kako ljubitelji folklora nisu zaboravili unatoč zadnje dvije godine, ovu tradiciju. Ako je već tako, neka oči uživaju u ljepoti nošnje koju ćemo danas gledati, neka uši uživaju u glazbi koja će svjedočiti naš identitet, neka nepce uživa kao što je uživalo u prethodna dva dana, a duša neka se ispuni dobrotom ovih ljudi koji su čuvari običaja ovog kraj.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Nastupilo je nekoliko domaćih izvođača među kojima su tradicionalno Veličke mažoretkinje, djeca Dječjeg vrtića Velika u narodnim nošnjama, kao domaćin KUD Ivan Goran Kovačić Velika i Matica umirovljenika Velika. Od gostiju tu su bili HKUD Slavonija Jakšić, KUD Šijaci Biškupci, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec Tavankut iz Srbije, HKUD „Dubrave“ Aladinići iz Bosne i Hercegovine, KUD „Klokotič“ iz Rumunjske, Radničko kulturno umjetničko društvo Rudar iz Raše.