Gospodarstvo

Završna konferencija projekta „Na tragu bolje europske budućnosti”

28-12-2021 • 10:25
Tena Protić
Danas je u prostorijama Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici održana završna konferencija projekta „Na tragu bolje europske budućnosti".

Danas je u prostorijama Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici održana završna konferencija projekta „Na tragu bolje europske budućnosti”. Projekt je započeo u srpnju ove godine kada je potpisan Ugovor o dodjeli financijskih sredstava na razdoblje provedbe od 6 mjeseci u iznosu od 49.800,00 kuna. Projekt je uspješno priveden svome kraju uz postignute mnogobrojne rezultate.

Projekt je u ukupnom iznosu financiran od Ministarstva vanjskih i europskih poslova u okviru raspoloživih sredstava a od igara na sreću. Nositelj projekta je Hrvatsko žensko društvo Pleternica, a partner projekta je udruga “Društvo naša djeca Pleternica”. Rezultati projekta predstavljeni su na današnjoj završnoj konferenciji.

Na ovom projektu zaposlena je jedna mlada soba na period od 6 mjeseci, kao voditelj projekta. U projekt je uključeno minimalno 60 korisnika (djeca i mladi, te osobe starije životne dobi) u sve projektne aktivnosti na podruju 3 županije: Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Bjelovarsko-bilogorske županije. Uspostavljen je projektni tim zadužen za kvalitetnu provedbu projekta, održana je javna tribina o Konferenciji o budućnosti Europe, održane su 4 edukacije za ciljane skupine na temu EU, održana je javna kampanja u trajanju od 3 mjeseca, provedena je promocija projekta tijekom svih 6 mjeseci, te je provedeno završno vrednovanje projekta anketiranjem ciljne skupine u svrhu praćenja i vrednovanja postignuća rezultata projekta.

Glavni cilj ovog projekta bio je potaknuti građane, naročito mlade s područja grada Pleternice odnosno Požeško-slavonske županije na uključivanje u javne rasprave, povećati razinu znanja o EU općenito, njezinim institucijama i politikama. Isto tako, željelo se osvijestiti građane o projektima na primjerima iz svakodnevnog života.

Predsjednica udruge Hrvatsko žensko društvo Pleternica Dorotea Valenta obratila se na kraju konferencije s nekoliko riječi.

„Svaki projekt u kojima mi sudjelujemo, otkad znam za sebe, je vezan za Europu, još od 1992. godine Europa je ovdje. To znači još iz vremena trajanja rata, u Pleternici se gradio medicinski centar, unutra je bilo sve prazno, mi smo se dogovorile uz pomoć austrijskog veleposlanstva i austrijske humanitarne udruge, opremile tu zgradu s najmodernijim aparatima. Ta zgrada je i danas na usluzi, već tada smo bili u Europi, iako to nije bio europski projekt kao sad.“

„Sretni smo što smo ovaj mali, ali za nas veliki projekt, priveli kraju. Možemo se pohvaliti da smo u kratkom vremenu ostvarili brojne rezultate i povezali se s brojnim dionicima različitih županija. Zahvaljujemo svima na suradnji, a posebno onima koji su uložili svoje vrijeme i trud, pomogli kako bi ovaj projekt ostvario svoje dobre rezultate. Sigurno ćemo se i dalje javljati na brojne projekte, posebno se zahvaljujem našim mladim snagama koji pišu projekte, a mi ih nastojimo realizirati.“ – rekla je predsjednica Valenta.

Zamjenik gradonačelnice Grada Pleternice Domagoj Katić također je prisustvovao završnoj konferenciji, te je zahvalio svima na aktivnostima.

„Nama je u gradu iznimno važno da sve naše udruge funkcioniraju, da su aktivne, a za Hrvatsko žensko društvo možemo reći da je proaktivna, u nekim segmentima i preteča. Uz suradnju Grada, poduzetničkog centra i udruge, stvara odlične i vrhunske rezultate. Hvala vam na suradnji i što činite sve kako bi ovaj grad privlačio sredstva, kako bi imao jedne reprezentativne rezultate u svim projektima koje provodimo. Bez obzira na malu vrijednost od 50 tisuća kuna, projekt je izuzetno važan jer stvara jednu simbiozu svih nas, a ponajviše mladih i starijih.“ – rekao je Domagoj Katić.

Sadržaj ovog materijala izrađen je uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj ovog materijala u isključivoj je odgovornosti udruge Hrvatsko žensko društvo Pleternica i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.