Gospodarstvo

Zaljuti me – ajvar, pinđur, šalša i kečap iz Završja

14-11-2021 • 07:02
Rva
Prije dvije godine Miroslav i Ivona Hak započeli su proizvodnju ljute čili paprike, od čega je danas nastao brand Zaljuti me, a na tržištu imaju osam proizvoda

Osmansko carstvo vladalo je ovim krajevima sve dok ih nije potjerao fra Luka Ibrišimović krajem 17. stoljeća. Na Turke nas i dalje podsjećaju nazivi brojnih naselja, pa i turcizmi u svakodnevnom govoru, iako je prošlo više od tri stotine godina.

Turci su iza sebe ostavili u amanet i ponešto dobro, ponajprije u gastronomiji. Danas ćemo im odati zahvalnost na – ajvaru. Nema kuće koja pravi ajvar, a da nema „najbolji recept“. Blagi ili ljuti, kuhana ili pečena paprika, s patlidžanom ili ne… ajvar se nikad ne baci.

Ako nemate vremena ni uvjeta praviti vlastiti ajvar, nije nužno kupovati industrijski iz supermarketa.

Prije dvije godine u Završju je OPG Miroslava Haka započeo priču oko proizvodnje ljute čili paprike, od čega je danas nastao brend Zaljuti me. Sreli smo ih na sajmu „Okusi jeseni“ u Požegi, a gospodarstvo nam je predstavila Miroslavova supruga Ivona.

– Primarno smo kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo započeli s čili paprikama. Mislili smo praviti umake, no s vremenom je krenula potražnja za ajvarima, a nakon toga smo krenuli s pinđurima i šalšama. Sve je oplemenjeno našim čili paprikama. – priča nam Ivona.

Danas u ponudi imaju blagi, ljuti i ultra ljuti ajvar, kečap ljuti i ultra ljuti, šalšu, pinđur i umak za roštilj.

– Sve uzgajamo sami, bez aditiva i konzervansa, od domaće rog paprike. Krenuli smo prije dvije godine, lane smo izašli na tržište, a proizvodi nam se mogu u Požegi naći u Luks trgovini u Županijskoj ulici. Potražnja je velika, zadnje smo uveli blagi ajvar. Plan je širiti se i dalje, obilaziti sajmove u nadolazeće blagdansko vrijeme, te dopunjavati ponudu proizvoda. Svake godine ćemo nešto novo izbacivati na tržište. – zaključuje Ivona Hak.

Želimo im ljutu sreću!