Gospodarstvo

Uskoro kreće isplata pomoći za štete nastale u prirodnim nepogodama

06-09-2021 • 00:00
Rva

Za štete na objektima fizičkim osobama predviđeno je 20 milijuna kuna, dok će poljoprivrednicima nakon javnog poziva biti isplaćeno još 20 milijuna

Content photo Content photo

Za štete na objektima fizičkim osobama predviđeno je 20 milijuna kuna, dok će poljoprivrednicima nakon javnog poziva biti isplaćeno još 20 milijuna

Županijska skupština Požeško-slavonske županije na današnjoj izvanrednoj sjednici je prihvatila dvije važne točke na temu pomoći i potpora za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u lipnju na području Požeško-slavonske županije.

Vlada Republike Hrvatske je donijela Rješenje o odobrenju sredstava za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode na području županije, za što je odobreno 20 milijuna kuna.

Nastala ukupna šteta prema Registru šteta od prirodnih nepogoda iznosi oko 188 milijuna kuna, od čega se čak 146 milijuna kuna odnosi na prijave fizičkih osoba. Prema odluci Skupštine, od osiguranih 20 milijuna kuna, najveći dio od 94,21% ili gotovo 19 milijuna kuna dodijelit će se za štete prijavljene na obiteljskim i višestambenim objektima u vlasništvu fizičkih osoba, za sakupljanje i zbrinjavanje otpada od sanacije šteta predviđeno je 4,43%, a preostalih 1,36% ide na prijavljene štete na neosiguranoj opremi u vlasništvu fizičkih osoba u prirodnoj nepogodi poplave.

Osiguranim sredstvima nadoknadit će se do 30% šteta na neosiguranim obiteljskim i višestambenim objektima te opremi u vlasništvu fizičkih osoba. Gledano prema jedinicama lokalne samouprave, županica Antonija Jozić najavila je da je za područje grada Požege predviđeno 14,2 milijuna kuna, općinu Jakšić 3,7 milijuna kuna, općinu Kaptol 800 tisuća kuna, grad Kutjevo 340 tisuća kuna i grad Pleternicu oko 100 tisuća kuna. Gradska i općinska vijeća u narednim danima također će održati izvanredne sjednice, na kojima će donijeti odluke, prema kojima će se sredstva s računa Županije preusmjeriti na račune gradova i općina.

– Napominjem da se svih 20 milijuna kuna preusmjerava prema građanima, niti jedna kuna nije otišla u javnu infrastrukturu. Stav je gradonačelnika i načelnika bio da se ide na isplatu fizičkim osobama. Ovo je presedan, jer po zakonu maksimalni iznos koji se može isplatiti u ovu svrhu je 5%, dok će naši građani koji ostvare maksimalnih 30% dobiti šest puta više od toga. – napomenula je županica Jozić.

Županijskim vijećnicama i vijećnicima predstavljen je i program dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Požeško-slavonske županije te Mišljenje o usklađenosti prijedloga potpore male vrijednosti.

Požeško-slavonska županija izradila je Program dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Požeško-slavonske županije u 2021. Programom je predviđena dodjela potpore male vrijednosti u obliku bespovratnih sredstava u iznosu od 20 milijuna kuna na teret Državnog proračuna RH. Gornja granica potpore male vrijednosti koja se jednom poduzetniku dodjeljuje ne smije prelaziti 20 tisuća eura u tri fiskalne godine, a korisnici ovih potpora mogu biti poljoprivrednici s područja gradova Požege, Pleternice i Kutjeva i općina Jakšić, Kaptol i Velika koji su prijavili štetu.

S obzirom na to da prijavljene štete na poljoprivredi i mehanizaciji za poljoprivredu iznose oko 40 milijuna kuna, ovim iznosom bit će obeštećeno oko 50% prijavljenih šteta. Uskoro će biti raspisan Javni poziv na koji se podnositelji prijave trebaju prijaviti, nakon čega će biti donijeta odluka o dodjeli potpore.

– Zamolit ćemo gradove i općine da se poljoprivrednici mogu prijaviti u svojim gradskim i općinskim upravama, da ne moraju dolaziti u Požegu. Poljoprivrednici neće odmah dobiti sredstva na žiro račun, nego će se morati javit na javni poziv, te ispuniti jednostavan obrazac za korištenje potpore male vrijednosti. Mi ćemo onda nastojati da im se ta sredstava isplate što prije. I ovdje će umjesto zakonskih 5% biti isplaćeno i deset puta više, no apeliramo na sve poljoprivrednike da se osiguravaju, jer će tako ubuduće svoje štete nadoknaditi jednostavnije i u većem iznosu. – zaključila je županica Antonija Jozić.

Obje točke dnevnog reda prihvaćene su jednoglasno.