Gospodarstvo

Sutra u 9 sati kreću prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća

13-10-2021 • 00:00
Rva

Za tu je namjenu osigurano čak 300 milijuna kuna

Za tu je namjenu osigurano čak 300 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u četvrtak 14. listopada s početkom u 9 sati počinje zaprimati prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Za tu je namjenu osigurano čak 300 milijuna kuna.

U okviru Javnog poziva (EnU-2/21) za energetsku obnovu obiteljskih kuća, sufinancira se cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponskeelektrane. Ono u čemu se ti projekti razlikuju je postotak sufinanciranja i minimalni energetski razred kuće koja se prijavljuje za obnovu.

Mjere koje se sufinanciraju:

• A1. – cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

• A2. – povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće

• A3. – ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Popisi mjera, njihovih minimalnih tehničkih uvjeta, kao i prihvatljive opreme i radova kojima se isti postižu sadržani su u Tehničkim uvjetima.

Obiteljske kuće čija se energetska obnova potiče moraju biti energetski certificirane te energetskog razreda (prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, QH,nd):

• D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj, u slučaju provedbe aktivnosti A1 ili A2,

• C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, u slučaju provedbe aktivnosti A3.

Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Međutim, poželjno je da obnova bude cjelovita odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna.

Sredstva će za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove.

Riječ je o kućama:

• energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj

• odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj,

• na raspolaganju će biti 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, ovisno o lokaciji

Na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti:

• građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju.

Obvezan uvjet je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave koje će i ove godine biti isključivo elektroničkim putem.

Zainteresirane građane se poziva da za početak u sustavu ePrijave (https://prijave.fzoeu.hr) izrade svoj korisnički račun, kako bi se nakon početka zaprimanja prijava mogli ulogirati, unijeti potrebne podatke i učitati obvezne dokumente. Prijava se dovršava potvrdom unosa podataka i dokumenata te se lista zaprimljenih zahtjeva kreira prema vremenu njihovog zaprimanja.

Podnošenje prijava na Poziv započinje 14. listopada u 9:00 sati, isključivo putem sustava za e-prijavu.

Podsjetimo kako je Javni poziv Fond objavio nakon što je Vlada RH donijela Odluku o produžetku Programa energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg je izradilo Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Provedbom Odluke Vlade osigurava se kontinuitet energetske obnove zgrada u 2021. godini do izrade novog Programa koji će pokriti razdoblje do 2030. godine.

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost