Gospodarstvo

Stipendiranjem poljoprivrednih zanimanja želi se zadržati mlade na selu

30-11-2021 • 13:57
Slavenko Čuljak
Stipendije imaju za cilj promijeniti strukturu poljoprivrednih gospodarstava i modernizirati poljoprivrednu proizvodnju

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv kojim su pozvana visoka učilišta biotehničkih znanosti s područja Slavonije, Baranje i Srijema da dostave podatke o iskazanom interesu studenata za korištenje sredstava stipendija za akademsku godinu 2021./2022. Stipendiranje studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema dio je Razvojnog sporazuma „Slavonija, Baranja i Srijem“ koji objedinjava aktivnosti na području pet slavonskih županija. Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi.

Ministarstvo poljoprivrede treću godinu zaredom dodjeljuje bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija u poljima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma u iznosu od 10 tisuća kuna po studentu za akademsku godinu, na čemu je ministarstvu i Vladi RH zahvalila požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Na konferenciji za medije u prostoru Veleučilišta u Požegi najavila je i stipendiranje poljoprivrednih zanimanja na Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi od strane Požeško-slavonske županije.

„Natječaj je u tijeku i očekujemo da se svi učenici upisani u prvi razred Poljoprivredno-prehrambene škole na vrijeme jave. To je također treća godina kako Požeško-slavonska županija stipendira učenike prvih razreda ove škole. Poljoprivreda je strateška grana svih pet slavonskih županija, a na ovaj način potičemo školovanje za poljoprivredna zanimanja na tom području, za što je osigurano 15 milijuna kuna“, rekla je županica Antonija Jozić.

Dekan Veleučilišta u Požegi dr.sc. Borislav Miličević ističe da je u protekle dvije akademske godine 120 redovitih i izvanrednih studenata koristilo stipendiju. Ove godine prijavljeno je 46 studenata koji ostvaruju pravo.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo Rajić zahvalila je Požeško-slavonskoj županiji na stipendiji. Ove godine je u školu upisano 37 učenika prvih razreda, a nada se da će se ovom stipendijom i novim projektima potaknuti učenike u narednim godinama da upišu poljoprivredna zanimanja.

Jedan od studenata koji će koristiti stipendiju tijekom obrazovanja na Veleučilištu u Požegi je Bože Đuzel iz Imotskog s preddiplomskog stručnog studija Vinarstvo-vinogradarstvo-voćarstvo. Student je treće godine, a stipendija mu je na drugoj godini puno pomogla.

Vrijedi dosta za studenta 10 tisuća kuna. Obitelj ima vinariju u Imotskom, a studij će mi pomoći puno s onim što ću naučiti i što ću koristiti u budućnosti kad nastavim obiteljski posao.“, izjavio je te pohvalio profesore za pristupačnost i opuštenost, kao i smještaj i uslugu koju pruža novi Studentski dom u kojemu je smješten.

Ova potpora studentima ima za cilj zadržati mlade na selu te na taj način promijeniti strukturu poljoprivrednih gospodarstava i modernizirati poljoprivrednu proizvodnju koja predstavlja jednu od strateških grana hrvatskog gospodarstva.