Crna kronika

Proteklog vikenda više prometnih nesreća – lakše ozlijeđen 34-godišnjak

08-11-2021 • 08:40
Rva
Policijsko izvješće PU Požeško-slavonske za razdoblje od 5. do 8. studenoga 2021.

U prometnoj nesreći lakše ozlijeđen 34-godišnjak

U nedjelju 7. studenoga 2021. oko 6.35 sati u mjestu Oblakovac, 34-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Opel“, požeških registarskih oznaka, dolaskom do zavoja vozilo nije držao uz desni rub kolnik te je sišao na putnu bankinu, sletio u putni kanal i udario u zemljani pokos kanala nakon čega je vozilo od siline udara odbačeno na kolnik. U prometnoj nesreći 34-godišnjak je lakše ozlijeđen i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona  o sigurnosti prometa na cestama.   

Tijekom proteklog vikenda na području PU požeško-slavonske dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom u Požegi u Zagrebačkoj ulici i  tri bijega s mjesta prometne nesreće, u Požegi u ulicama Sokolova i Pavla Radića i u mjestu Antunovac (kod Lipika).

Vozilom sletio s kolnika

U petak 5. studenoga 2021. oko 11.20 sati u blizini mjesta Latinovac, 79-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Volkswagen“, požeških registarskih oznaka, uslijed neprilagođene brzine sletio je vozilom s kolnika u putni kanal. 79-godišnjaku je na mjestu događaja naplaćena novčana kazna zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pod utjecajem alkohola narušavali javni red i mir

U subotu 6. studenoga 2021. oko 17.30 sati u Pleternici u Ulici Ivana Šveara u ugostiteljskom objektu, 63-godišnjak je pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,58 promila vikao i galamio te vrijeđao 31-godišnjeg vlasnika lokala, nakon čega je na ulazna vrata bacio dvije pivske boce. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja 63-godišnjak je smješten u posebnu prostoriju policije i protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kao i protiv 31-godišnjeg vlasnika koji je posluživao alkoholna pića pijanoj osobi.

 U nedjelju 7. studenoga 2021. oko 0.40 sati u Požegi u Cehovskoj ulici, na ulici su se pod utjecajem alkohola verbalno i tjelesno sukobili 22-godišnjak (1,78 promila) i 39-godišnjak (2,10 promila). Oba počinitelja su smještena u posebnu prostoriju policije do otriježnjenja i protiv njih slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

U pretrazi pronađena puška

U petak 5. studenoga 2021. policijski službenici su temeljem naloga Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi pretražili obiteljsku kuću na području općine Velika u kojoj prebiva 33-godišnjak prilikom čega su pronašli zračnu pušku,  odnosno oružje kategorije „C“ koje nije u roku od osam dana od dana nabavljanja prijavljeno nadležnoj policijskoj upravi. Protiv 33-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Pod utjecajem alkohola vrijeđao policijske službenike

U nedjelju 7. studenoga 2021. oko 0.50 sati u Požegi u Ulici Matice Hrvatske, 37-godišnjak je pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,69 promila vikao i galamio, a prilikom postupanja omalovažavao i vrijeđao policijske službenike. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja 37-godišnjak je smješten u posebnu prostoriju policije te priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Požegi, a protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Iz ormarića otuđio novac

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Lipika kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo „Teška krađa provaljivanjem“. Naime, osumnjičeni je u razdoblju 4./5. studenoga 2021. u Lipiku u Ulici Matije Gupca u prostorijama tvrtke, iz zaključanog garderobnog ormarića iz novčanika otuđio novac u vlasništvu 44-godišnjaka. Vezano za navedeno slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Rezultati pojačanih mjera u prometu

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend, s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti cestovnog prometa, provedene su mjere pojačanog nadzora prometa, posebice usmjerene na tzv. ‘četiri glavne ubojice u prometu’ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) kao i na recidiviste, odnosno višestruke počinitelje prometnih prekršaja.

Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske utvrđena su ukupno 85 prekršaja od čega ističemo šest prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa, sedam prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 44 prekršaj nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja.

Najveća novčana kazna predviđena je za prekršaj koji se dogodio u nedjelju 7. studenoga 2021. oko 0.20 sati u Požegi u Ulici Matije Gupca, gdje je u prometu zatečen 34-godišnji vozač koji je pod utjecajem alkohola od 1,41 promil upravljao osobnim automobilom za što mu je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000,00 kn i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca