Gospodarstvo

Požega: Ministrica Marija Vučković na sastanku s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima

05-11-2021 • 13:47
Slavenko Čuljak
Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je poljoprivrednicima naše županije 20 milijuna kuna za isplatu odšteta sanacije elementarne nepogode. Županija je završila s kompletnom administrativnom kontrolom, danas će biti objavljena lista svih koji su udovoljili uvjetima Javnog poziva. Kroz sljedećih 15 dana koliko je vremenski period za žalbe, ići će se sa konačnom listom i isplatom sredstava

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u okviru današnjeg posjeta Požegi održala sastanak s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima na temu poljoprivrednih aktualnosti u županiji i mogućnosti unapređenja poljoprivredne proizvodnje na području Slavonije. Sastanak je održan u Gradskom kazalištu u Požegi, uz nazočnost državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Tugomira Majdaka i županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić.

Prva od dvije točke sastanka bila je prezentacija Ministarstva poljoprivrede vezano za sve prednosti koje pruža udruživanje poljoprivrednika u proizvođačke organizacije, posebno u sektoru voća i povrća. Druga točka sastanka bio je razgovor s poljoprivrednicima, odgovori na neka pitanja koja su ostala na posljednjem sastanku kojeg je ministrica održala u Požegi, a najveći naglasak bio je na elementarnim nepogodama koje su zahvatile područje Požeško-slavonske županije u lipnju ove godine.

„Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je poljoprivrednicima naše županije 20 milijuna kuna za isplatu odšteta sanacije elementarne nepogode. Županija je završila s kompletnom administrativnom kontrolom, danas će biti objavljena lista svih koji su udovoljili uvjetima Javnog poziva. Kroz sljedećih 15 dana koliko je vremenski period za žalbe, ići će se sa konačnom listom i isplatom sredstava.“ – naglasila je županica Jozić.

„Sredstva je osigurala Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici koja se održala vrlo brzo nakon situacije koja se dogodila u Požeško-slavonskoj županiji vezano uz prirodnu nepogodu, na tome još jednom izražavam zahvalnost Vladi i ministrici poljoprivrede. Ta sredstva i potpore neće biti niže od 50% od iznosa procijenjene štete. To je jedna izuzetno značajna pomoć koja će zasigurno dobro doći našim poljoprivrednim proizvođačima.“ – zaključila je županica Antonija Jozić.

Ministrica Vučković zahvalila se županici Jozić na inicijativi i strateškom značaju iz sektora poljoprivrede i cjelokupnog razvoja u Požeško-slavonskoj županiji, te se nadovezala na temu današnjeg sastanka.

„Raspravili smo pitanja koja su ostala otvorena nakon posljednjeg sastanka, a odnose se na elementarnu nepogodu, kao i na nova ulaganja, otklanjanje posljedica, suradnju s Hrvatskim vodama i na dodatna pitanja vezano za nedostatak kapaciteta. Danas prezentiramo načine koje mi vidimo, to je udruživanje malih proizvođača u sektoru voća i povrća. Pokušavamo približiti koncept kojim ćemo ostvariti našu reformsku aktivnost izgradnje skladišno-distribucijskih centara, povezivanje proizvodnje, edukacije, provođenje nacionalnog sustava označavanja „Dokazana kvaliteta“, a prva takva oznaka je provedena upravo u sektoru voća i povrća, odnosno za proizvođačku organizaciju Jabuka HR.“ – rekla je ministrica Vučković.

Na pitanje o skladištima i hladnjačama koje bi pomogle da se velika količina uroda sačuva od propadanja, ministrica je odgovorila kako ministarstvo ima predviđenu reformsku aktivnost i osigurana sredstva u Nacionalnom programu za otpornost i oporavak koja iznose 616 milijuna kuna, od kojih je 6 milijuna kuna predviđeno za edukativne aktivnosti, a 610 milijuna kuna predviđeno je za izgradnju kapaciteta koji nedostaju.

„Takav interes se prepoznaje i poštuje, da bi bio realiziran, potrebno je proizvođače udružiti, te da ga iskažu na tržišni način. Svjedoci smo u posljednjih desetak godina da se radila različita lokalna infrastruktura, doista potrebna, no ako nije iskazan tržišni interes, nažalost takvi projekti ne daju onakve rezultate kakve bi trebali. Sredstva su osigurana za šest do sedam projekata, ako ti projekti uspiju, onda ćemo uspjeti i sve ostale.“ – zaključila je ministrica Marija Vučković.

Aktualna tema porasta cijena repromaterijala je također izaziva zabrinutost ministarstva poljoprivrede, te je osigurana dodatna podrška sektoru stočarstva koje je najviše pogođeno. Ministarstvo za 2022. godinu planira određene pozicije koje se odnose na potpore malim vrijednostima i proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje.