Gospodarstvo

Potpisan ugovor za projektiranje i izgradnju UPOV-a aglomeracije Pleternica

11-10-2021 • 00:00
Rva

Potpisivanjem ugovora stvoreni su preduvjeti da se do sredine 2024. godine dovrši i stavi u funkciju najveći infrastrukturni projekt na području Pleternice

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Potpisivanjem ugovora stvoreni su preduvjeti da se do sredine 2024. godine dovrši i stavi u funkciju najveći infrastrukturni projekt na području Pleternice

U ponedjeljak 11. listopada u Pleternici je održano svečano potpisivanje ugovora za „Projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda“ u okviru projekta „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica“.

Prijavitelj projekta je tvrtka Tekija d.o.o., dok su partneri jedinice lokalne samouprave obuhvaćene projektom – Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić.

Kao izvođač radova javnom nabavom je odabrana zajednica gospodarskih subjekata Riko d.o.o. i Hidroinženjering d.o.o. iz Slovenije, te hrvatska tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege. Cijena ponude je 43.747.230,62 kuna bez PDV-a.

Direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić pojašnjava da je uređaj kapaciteta ekvivalenta 15.300 stanovnika. Lokacija uređaja bit će u blizini ušća Londže u Orljavu, a predviđeni rok puštanja uređaja u rad je sredinom 2024. godine.

Ispred zajednice gospodarskih subjekata direktor tvrtke Riko d.o.o. Janez Škrabec zahvalio je na prilici da mogu raditi na ovom projektu, ističući da je Slovenija već riješila proces pročišćavanja voda, u čemu je njegova tvrtka bila najveći izvođač. Kroz te projekte stekli su dobra iskustva i nadaju se da će pozitivnu praksu pokazati i u Hrvatskoj, gdje im je ovo treći projekt.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić ističe da je ovo sklapanje ugovora izuzetno važno za Pleternicu, jer su stvoreni preduvjeti da se dovrši i stavi u funkciju najveći infrastrukturni projekt na području Pleternice.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić, do prije nekoliko mjeseci gradonačelnica Pleternice, zahvalila je svima koji su doveli do realizacije projekta, ponajprije Hrvatskim vodama te Vladi RH i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Potpisivanju ugovora nazočan je bio i generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković, podsjetivši da se u isto vrijeme provodi i projekt aglomeracije Požega za ekvivalent 33.500 stanovnika, te će dovršetkom ovih projekata gotovo 50.000 ekvivalenta stanovnika biti zbrinuto po pitanju otpadnih voda prema rijeci Orljavi, što će omogućiti da ona ostane i dalje čista, čak i čišća nego li je bila prije.

Uz navedene, potpisivanju ugovora nazočni su bili gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević, kao predstavnici partnera Grada Požege i Općine Jakšić, te drugi predstavnici prijavitelja i partnera. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.