Društvo

Obilježena 30. godišnjica pogibije jedanaestero hrvatskih branitelja na Papuku

02-12-2021 • 15:06
Tena Protić
Položeni su vijenci na spomen obilježju na Papuku, u znak sjećanja na 2. prosinca 1991. godine i 11 poginulih hrvatskih branitelja

Položeni su vijenci na spomen obilježju na Papuku, u znak sjećanja na 2. prosinca 1991. godine,  dan kad su u poslijepodnevnim satima snage protivnika dolaze s područja Slatinskog Drenovca i postavljaju zasjedu na prostoru između ovog spomen obilježja i objekta Radio relejnog centra. U dobro organiziranu zasjedu dočekale su našu kolonu motornih vozila koja je dolazila iz smjera Velike.

U teretnom motornom vozilu logistike TAM bili su Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš i Tomo Perić, u prvom vozilu pinzgauer Davor Dragić djelatnik zapovjedništva 123. brigade i vojni policajci Vinko Tomašević i Tomislav Pranjković, u drugom vozilu Pinzgauer dva pripadnika odreda veze iz Samobora Anđelko Tule i Tomislav Vužić -Mohenski, dok su iz suprotnog smjera s položaja objekta Radio relejnog centra prema Velikoj krenuli u osobnom motornom vozilu zastava 55 Tade Nikić, djelatnik zapovjedništva 123.brigade i Jozo Koutni, zamjenik zapovjednika 1.bojne 123. Nažalost svi pripadnici izgubili su život u toj zasjedi.

Na Trgu Svetog Trojstva u Požegi 5. prosinca 1991. održana je velika komemoracija za poginule pripadnike na kojoj se u suzama obratio zapovjednik 123. brigade Miljenko Crnjac rečenicama: ”Vaša imena bit će trajno zapisana u 123. brigadi ZNG kao imena ljudi koji su vlastitom krvlju pisali stranice svijetle i ponosne hrvatske povijesti. Ovi Hrvatski sokolovi bili su, oni su to danas, i bit će zauvijek primjer i ponos Hrvatske vojske. U ime gardista nad vašim mrtvim tijelima obećavam: Dok postoji i jedan živi hrvatski gardist u požeškoj brigadi Zbora narodne garde ova općina kao i svi njezini građani koje ste svojim  životom branili bit će slobodna.” – rekao je general Crnjac. Obećanje je ispunjeno već za Božić 1991. godine kad je 123. brigada u potpunosti oslobodila svoju općinu u okviru Operacije Papuk 91.

Vijenac su položili odali svoju počast obitelji poginulih branitelja, zajedničko izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, veterani 63. samostalnog bataljuna, udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Odreda veze Glavnog stožera Hrvatske vojske – 40. pukovnije veze GSHV i predstavnici svih udruga proisteklih iz domovinskog rata.

Izaslanik Predsjednika Republike umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanica Predsjednika Vlade županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica u Hrvatskom saboru Anamarija Blažević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske  general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanik Ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem, izaslanstvo Grada Pleternice s ogrankom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pleternica, izaslanstvo Općine Velika s braniteljima, izaslanstvo Općine Kaptol s ogrankom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kaptol.

Izaslanstvo Vojarne 123. brigade predvođeno pukovnikom Damirom Grgurićem i Policijske uprave požeško-slavonska predvođeno načelnikom Željkom Grgićem, vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije, Park prirode Papuk, te područna škola Tomo Perić Buk i Udruga za sport i rekreaciju Tomo Perić.

Kako to biva već tradicionalno, da u ime Područne škole Tomo Perić iz Buka netko od učenika pročita prigodnu recitaciju, ove godine ju je izveo Andrija Mitrović, učenik 3. Razreda. Molitvu je predvodio Dražen Akmačić, župnik Župe sv. Augustina Biskupa Velika.

Nakon polaganja vijenaca održano je prigodno druženje u domu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika gdje su se izaslanici obratili prisutnima.

Izaslanica Predsjednika Vlade i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić pozdravila je prisutne uz nekoliko riječi.

„Svake godine se svi okupljamo na bazi Papuk i zajedno se prisjećamo jedanaestorice vitezova koji su svoje živote položili u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske.“

„30 godina poslije, baštinimo Hrvatsku koju su oslobodili naši branitelji, u kojoj su upisana njihova imena, očeva, sinova, članova obitelji i suboraca. Kao županica se danas pozivam na zajedništvo, da svi mi, neovisno koliki dio učešća možemo uzeti, da svi izgradimo Hrvatsku kakvu su sanjali naši hrvatski branitelji“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Izaslanica predsjednika hrvatskog sabora i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević također se obratila prisutnima.

„Mi na primjeru hrvatskih branitelja i na primjeru tog zajedništva, možemo samo učiti i moliti se da ne doživimo opet tu 91. Iz osobnog iskustva znam kako je to kad izgubiš nekoga u obitelji, kad još uvijek tražiš, kad si prognan i kad ne živiš kod svoje kuće. Ono što su nam oni ostavili , trebamo njegovati i trebamo vjerovati da njihova žrtva nije bila uzaludna i da smo dostojni Republiku Hrvatsku voljeti kako su ju oni voljeli.“ – rekla je Anamarija Blažević.

Na kraju se svima obratio Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković.

„Kaže se da čovjek umire dva puta, prvi put kad napusti ovaj svijet, a drugi put kad nestane sjećanje na njega. Ovi naši junaci neće nikada umrijeti drugi put, jer će sjećanje na njih ostati trajno.“ – rekao je Marijan Mareković.