Gospodarstvo

Kolinje je lakše uz Bajine noževe i satare

19-11-2021 • 07:19
Slavenko Čuljak
Bez kvalitetnih noževa i satara nema dobre obrade mesa, a sinonim za kvalitetu je Baja – kovački obrt iz Jakšića

U Slavoniji je sezona tradicionalnih kolinja u punom jeku. Bez kvalitetnih noževa i satara nema dobre obrade mesa, a na području Požeštine, pa i puno šire, sinonim za kvalitetu je Baja – kovački obrt iz Jakšića, s tradicijom dužom od tri desetljeća.

Vlasnik Josip Čavajda naslijedio je u ovom poslu oca. A posla, srećom, ne nedostaje, rekao je za Poljoprivrednu.tv.

– Bavim se ovim poslom od devedesetih godina. U početku je otac kovao ručno uz pomoć majke i strica, a kad sam porastao onda sam ja pomagao. Prvi puta sam sa 17 godina samostalno pokovao lemeše jer su roditelji bili na moru. Došla je mušterija i što da radim… morao sam. – s osmjehom govori Josip.

Da bi nastala jedna kvalitetna satara prvo ju treba izrezati, potom otkovati, pa obrusiti, zakaliti, nakon toga ispolirati i na koncu staviti drške. Sve je ručno rađeno, čak i zakovice.

U početku su proizvodili samo nekoliko vrsta, a danas imaju preko pedeset različitih satara. Rade klasične i profesionalne satare, lovačke sjekirice, dalmatinske satare, mesarske mačete, razne noževe, motike, pa čak i viteške mačeve. Unazad dvije godine na proizvodima je i logo obrta, da se može prepoznati Bajina kvaliteta.

Koja je razlika između njihovih i industrijskih proizvoda?

– Razlika je u procesu proizvodnje. Kod noževa je najvažnije kaljenje i kovanje. Kovanjem se sabije materijal, i tako se može postići znatno veća tvrdoća u odnosu na industrijske proizvode. Mi se ponosimo svojim radom. Imamo tvrdomjer i mjerimo svaki nož zbog kontrole kvalitete. – rekao je Baja.

Ne preporučuje da se noževi i satare peru u perilici, jer se drvene drške sat vremena pare u vrućoj vodi što ih uništava. Noževi su izrađeni od inox čelika i ne hrđaju, dok su satare od ugljičnog čelika, pa preporučuje da ih se nakon upotrebe samo namaže s masti i stavi u papir.

Najbolja reklama mu je zadovoljan kupac.

– Imamo svoje stalne kupce. Kad ljudi kupe nož i pitaju koliko će trajati, hoće li biti zadovoljni, onda im kažem da je razlika između nas i industrijskih noževa u tvrdoći po Rockwellu… Mogu ja pričati tri dana, no kad se čovjek sam uvjeri i dođe ponovo, to je najbolja reklama. – rekao je Josip Čavajda.

Tradicija kovanja sve je rjeđa, no izvrsni u ovom poslu, poput Baje, mogu opstati i od toga živjeti. Kako je on u poslu naslijedio oca, tako će vjerujemo svoje znanje i iskustvo prenijeti i na mlađe generacije.

Izvor: Poljoprivredna.tv