Gospodarstvo

Gradsko vijeće Grada Požege: kreće isplata pomoći za štete nastale u prirodnim nepogodama

08-09-2021 • 00:00
Rva

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje i posljedica prirodnih nepogoda nastalih u lipnju 2021. godine

Content photo Content photo Content photo Content photo

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje i posljedica prirodnih nepogoda nastalih u lipnju 2021. godine

Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege održanoj 7. rujna vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje i posljedica prirodnih nepogoda nastalih u lipnju 2021. godine. Naime, Vlada Republike Hrvatske je donijela Rješenje o odobrenju sredstava za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode na području županije, za što je odobreno 20 milijuna kuna. Nastavno na Odluku Županijske skupštine koja je donesena jučer i kojom su utvrđeni kriteriji za raspodjelu sredstava pomoći, ovom Odlukom Gradskog vijeća predložena je novčana pomoć za prijavljene štete na građevinama – obiteljskim kućama i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba, za prijavljene štete na neosiguranoj opremi u vlasništvu fizičkih osoba u prirodnoj nepogodi poplavi, kao i za utrošeni materijal pri nužnoj i hitnoj sanaciji stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba koja je obavljena neposredno nakon nepogode. Grad Požega zaprimio je 3378 prijava šteta, od čega njih nešto manje od 2000 ulazi u navedene kriterije.

Podsjetimo, područje grada Požege u lipnju ove godine pogodile su dvije velike prirodne nepogode s golemim razmjerima šteta. Dana 6. lipnja 2021. godine područje grada pogodilo je nevrijeme tijekom kojeg je pala ekstremna količina oborina koja je uzrokovala bujične poplave na području Vidovcaca i Dervišage, Drškovaca, kao i u samoj Požegi, posebice podno Požeške gore. Nedugo iza toga, 25. lipnja 2021. godine grad je ponovno pogodilo veliko nevrijeme praćeno tučom pri čemu su nastale goleme štete na stambenim, poslovnim, zdravstvenim, odgojno-obrazovnim, kulturnim i drugim objektima, parkovima, na poljoprivredi, automobilima te na infrastrukturi na području grada Požege. Nakon druge elementarne nepogode dogovorena je pomoć iz državnog proračuna. Na sjednici Vlade takva je odluka i donesena te je prema njoj dodijeljeno 20 milijuna kuna za pomoć za otklanjanje šteta na stambenim i višestambenim objektima koji su u vlasništvu fizičkih osoba, zatim 20 milijuna kuna za štetu na poljoprivrednim površinama, Vojarna 123. brigade dobila je 5,2 milijuna kuna, 5 milijuna kuna predviđeno je i za sanaciju štete na objektima školskih ustanova, te jednako toliko za sanaciju nastale štete na objektima pravosudnih tijela na području Požeško–slavonske županije, dok je temeljem studije Konzervatorskog odjela Ministarstvo kulture dodijelilo dodatnih 4,5 milijuna kuna za 15 od 23 predložena objekta koji su oštećeni i potrebna im je sanacija, a pripadaju kulturnom dobru.

– Kada to zbrojimo, oko 62,5 milijuna kuna je ukupno dodijeljeno za štetu. Imali smo 50 dana da te štete procijenimo i da donesemo odgovarajuće odluke. Procjena za područje cijele županije je oko 188 milijuna kuna, što znači da je hrvatska Vlada dodijelila pomoć za otprilike trećinu štete. Nažalost, ostaju još uvijek ove dvije trećine koje su svakom teret na leđima, ali ipak ovakva pomoć je uvijek dobrodošla. U gradu Požegi stambeni i višestambeni objekti koji su u vlasništvu fizičkih osoba procijenjeni su na nešto više od 40 milijuna kuna šteta, plus šteta za vrijeme poplave oko 2 milijuna kuna i šteta na strojevima, odnosno opremi kod poplave procijenjena je na oko 900 tisuća kuna. Županijska skupština donijela je odluku da se jedinicama lokalne samouprave dodijeli 30% procijenjene štete, a Gradu Požegi je na taj način pripalo nešto više od 14 milijuna kuna. Mi predlažemo u ovoj odluci da se 30% procijenjene štete na stambenim objektima u vlasništvu fizičkih osoba, objektima koji nisu osigurani, a u vlasništvu su podnositelja da se isplati tih 30%. Tu ostaje još jedan mali prostor u kojemu će možda biti sitnih korekcija kada se krene s isplatom. – rekao je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.