Gospodarstvo

Dodijeljeni Ugovori o financijskim sredstvima za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti

03-11-2021 • 13:30
Tena Protić
Za provedbu Javnog poziva financijske potpore za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini u Državnom proračunu Republike Hrvatske osiguran je ukupan iznos od 3.262.500 kuna

Danas je u Interpretacijskom centru Terra Panonica održana Svečana dodjela Ugovora o dodjeli financijskih sredstava gradovima Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini.

Prava na dodjelu financijskih sredstava ostvarilo je 15 gradova prijavitelja, a Javni poziv zatvoren je 29. rujna. Za provedbu Javnog poziva gradovima indeksa razvijenosti I.-IV. skupine za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini u Državnom proračunu Republike Hrvatske osiguran je ukupan iznos od 3.262.500 kuna.

Predstavnicima gradova Ugovore je dodijelila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić koja je naglasila važnost financijske potpore, te da je iznimno bitna za održavanje i razvijanje vrtića, predškolskog odgoja i daljnjeg obrazovanja djece.

„Ovo su gradovi koji imaju svoje demografske mjere koje se malo razlikuju od drugih, koje svakako treba poticati i dati im potporu. Predškolska djelatnost je jedna od onih koja je potrebna svakoj obitelji, kako bi one opstale i nastavile živjeti u svojim sredinama. Maksimalna potpora koja se može dobiti po gradu je 220 tisuća kuna. Jedan od gradova je i Pleternica, grad koji već treću godinu zaredom ima niz svojih prednosti, jedna od njih je porast rođene djece. Pleternica je također u vrhu po povlačenju sredstava iz europskih fondova.“ – naglasila je državna tajnica Željka Josić.

Gradonačelnica Marija Šarić izrazila je svoje zadovoljstvo što je grad Pleternica odabran kao domaćin Svečane dodjele, te se zahvalila Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade na svoj dosadašnjoj potpori.

„Ova pomoć je izuzetno bitna, mi radimo brojne europske projekte, kao i projekte financirane iz sredstava naših ministarstava i našeg ureda za demografiju i mlade. Upravo zbog tih projekata nama ostaje više sredstava za brojne demografske mjere koje su izuzetno bitne na našem području. Uveli smo dječji gradski doplatak, radimo brojne radionice za naše najmlađe, radimo razne poduzetničke radionice i igraonice. Odgojiteljima i učiteljima koji rade osiguran je prijevoz iz svih 38 naselja do vrtića u kojemu se odvija predškola. Na taj način širimo mrežu jednih socijalnih usluga koje omogućuju našoj djeci da imaju sve sadržaje dostojne 21. stoljeća, te da im uljepšamo i olakšamo odrastanje. – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Svečanoj dodjeli prisustvovala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

„Pitanje demografskih mjera nije pitanje nečega što može riješiti jedan gradonačelnik, jedan župan ili jedan državni tajnik, to je pitanje svih nas, od najnižih razina do Vlade Republike Hrvatske. Također svih drugih aktera koji stvaraju povoljna poslovna okruženja i nova radna mjesta, jer snažno gospodarstvo je najbolji odgovor na demografske izazove s kojima se susrećemo.“ – rekla je županica.

„U tom smislu želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, na svim onim aktivnostima koje se čine kako bi se promijenili demografski trendovi u državi. Na nama svima ostalima je da budemo kamenčić u tom mozaiku jer jedino na taj način možemo mijenjati Hrvatsku.“ – dodala je županica Antonija Jozić.

Ugovor za dodjelu financijskih sredstava, osim Pleternice, primili su Grad Kutjevo ispred kojeg je prisutan bio gradonačelnik Josip Budimir, te Grad Pakrac ispred kojeg je prisutna bila gradonačelnica Anamarija Blažević. Gradovi iz ostalih dijelova Hrvatske koji su primili Ugovor su Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Đakovo, Grubišno Polje, Ilok, Petrinja, Valpovo, Županja, Knin, Otok i Slunj