Održano 7. natjecanje u roštiljanju “Grill Slavonica”: Vrijedne nagrade za nove majstore roštilja

Sedmo izdanje Otvorenog prvenstva u roštiljanju Grill Slavonica održano je kao gastro manifestacija i natjecanje u Parku kraj Orljave u Požegi, ove godine zajedno i s 21. Sajmom antikviteta, OPG-ova obrtnika i malih poduzetnika.
Sve su organizirali Udruga Požeški čuvari baštine iz Požege, tjednik Kronika požeško-slavonska uz pokroviteljstvo Grada Požege, Turističke zajednice Grada Požege, Požeško-slavonske županije, Općine Brestovac i Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.
Natjecale su se ekipe iz tri susjedne županije ali i ekipa iz Češke iz grada Velika Lotha, prijatelja Češke besede u Bjeliševcu, dok su studentsku ekipu Fakulteta turizma i ruralnog razvoja pojačali i studenti iz Indije koji su ovdje u Požegi na studentskoj razmjeni u sklopu Erasmus+ projekta. Tako je sedmim izdanjem Grill Slavonica postalo i međunarodno natjecanje.
Zaista prekrasan sunčan i topao dan u Parku kraj Orljave uz natjecatelje i izlagače na sajmu privukao je i veliki broj posjetitelja, ljubitelja roštilja na otvorenom.
Organizatori su za roštilj majstore pripremili 4 kg sirovine koja se sastojala od miješanog mljevenog mesa, svinjskog buta, vratnog kotleta i carskog mesa, a onda su imali 2 sata da pripreme marinadu za ražnjiće, kotlete i carsko meso, te mješavinu za ćevapćiće i pljeskavice. Ove godine najkvalitetnije meso za roštiljanje osigurala je tvrtka “Poljo – Davor”. Sve su to trebali pripremiti do 13 sati, dobro s ugljenom koji je također osigurao organizator, zagrijati roštilje i početi peći.
Nakon sat i pol roštiljanja, sve ekipe su morale na pladnjeve složiti po jedan proizvod svoga roštilja, sve to garnirati i ukrasiti s povrćem i učiniti da bude privlačno i lijepo kad donesu pred stručni žiri.
Pred žirijem kojega je predvodila glavna kuharica u Hotelu Grgin dol, Marijana Pranjić, pridružili su se gastro profesori Zvonko Škopec s Obrtničke škole i Matej Bošnjaković s Poljoprivredno-prehrambene škole, našlo se 36 plata roštilja.
Bio je to težak zadatak i naporan zadatak jer su se roštilj majstori istakli, a oni zaslužni za dekoraciju i garniranje dali mašti oduška. Bilo je i zaista teško, jer su nakon degustacije pljeskavice s tucanom ljutom paprikom ekipe “Lažne suze” članovima žirija potekle prave suze i morali su uzeti kratki odmor. Kreacije su bile maštovite pa je ekipa “Konji bili, konji vrani” napravila od kruha, sira i kulena malenog konjića koji je zauzimao sredinu plate, a ekipa BarbieQ team iskoristio je pravu Barbi lutku u plesnoj haljini od listova zelene salate, oko koje je bio poslagan roštilj. Komisija je na kraju upozorila natjecatelje kako sve što je na pladnju mora biti i jestivo te su neke od najmaštovitijih kreacija zbog toga dobile lošiju ocjenu, no i priliku da sljedeće godine pokažu što znaju bez upotrebe plastike, pamuka i ostalih nejestivih “sastojaka”.
Cijelo vrijeme svi sudionici ove gastro i aniq manifestacije zabavljao je band Ivice Bumbe i njegovih prijatelja, kojima se pridruživao i svestrani voditelj Boris Benčić u starim tamburaškim uspješnicama. Bilo je interesantno što je band znao i najpoznatije češke pjesme, pa su im se u pjesmi pridružili i gosti iz Češke te su na kraju zaplesali i polku.
Kako su organizatori ove godine pripremili još veći fond nagrada, ukupne vrijednosti od 1.000 eura, svi su željno očekivali proglašenje pobjednika.
Kako uvijek bude jako dobrih roštilja organizator je ove godine povećao broj nagrada za najbolji roštilj na pet i jednu za najljepši roštilj. Nagrade su dodijelili prof. dr. sc. Borislav Miličević, dekan FTRR i zamjenik gradonačelnika Požega te glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić.
Prvo mjesto za najbolji roštilj, pehar i novčanu nagradu od 250,00 EUR tvrtke “Humble Logistics” iz Zagreba osvojila je ekipa pod brojem 22 i imenom “Mraksoni” iz Požege. Oni su već bili pobjednici prije nekoliko godina te su se opet pokazali kao vrsni majstori roštilja.
Drugo mjesto uz pehar i poklon bon tvrtke “Pevex” iz Zagreb osvojila je ekipa pod brojem 31 i imenom “Večeras” iz Jakšića. Treće mjesto uz pehar i veliki roštilj tvrtke “Alles” iz Požege osvojila je ekipa pod brojem 26 – Udruga vinara Stjepan Koydl iz Požege. Četvrto mjesto uz pehar i veliku roštilj tavu tvrtke “Plamen” iz Požege osvojila je ekipa pod brojem 8 i imenom “Štrace” iz Požege, već poznate dobre roštilj majstorice. Petp mjesto uz pehar i roštilj tavu tvrtke “Plamen” Požega osvojila je ekipa pod brojem 27 imena “BarbieQ team” iz Požege.
Nagradu za najbolji roštilj uz pehar i novčanu nagradu tvrtke “Humble Hunters” iz Zagreba osvojila je ekipa pod rednim brojem 24 imena “Slavonija Klas” iz Cerovca, također osvajači jedne od nagrada na prijašnjim “Grill Slavonica” natjecanjima.
Tijekom cijelog dana posjetitelji su imali odličnu ugostiteljsku ponudu hrane i pića “Zen bara” koji je organizirao i gledanje derbi utakmice “Hajduk – Dinamo” na velikom ekranu. Na kraju, uz veliko zadovoljstvo odličnim roštiljanjem, velikom posjetom građana i lijepim cjelodnevnim druženjem, organizatori su najavili 8. Otvoreno prvenstvo u roštiljanju “Grill Slavonica” početkom svibnja 2026. godine.
Izvor: pozeska-kronika.hr















































