Društvo

Ženski zatvor u Požegi: Od velikog TV-a u svakoj sobi do sobe za transrodne osobe

31-01-2024 • 12:44
Rva
Sve osuđene žene u Hrvatskoj uskoro će useliti u novoobnovljene prostorije kaznionice u Požegi.

Sve osuđene žene u Hrvatskoj uskoro će useliti u novoobnovljene prostorije kaznionice u Požegi. Nekada je prostor izgledao neugledno, danas je uređen i očekuje se useljenje 100 zatvorenica. Prosjek kazne je pet godina, prosjek starosti zatvorenica je 45 godina i raspoređene su po odjelima otvoreni, poluotvoreni, zatvoreni, rekao je upravitelj kaznionice u Požegi Zvonimir Leopoldović za RTL danas.

Svaka prostorija ima sanitarni čvor, stol, stolce, televizor i telefon, tvrdi Leopoldović. Sobe su prozračne i osigurano je grijanje. Upravitelj dodaje da sobe zadovoljavaju sve postavljene kriterije i da je svakoj zatvorenici osigurano više od tri i pol kvadrata prostora.

Iako je Hrvatska dosta puta kažnjena od Europskog suda za ljudska prava, Leopoldović smatra da toga više neće biti. Upravitelj kaže kako pretpostavlja da sadašnji uvjeti zadovoljavaju i da ne bi trebalo biti tužbi na uvjete smještaja. Zatvorenice su 16. siječnja 2023. godine premještene u drugi objekt, od kada traje obnova kaznionice, a u kratkom periodu bi trebale biti premještene u obnovljeni prostor.

“Bile su ovdje na čišćenju, vidjele su kako izgledaju prostorije. Smatramo da će, po povratnim informacijama, biti zadovoljne i da željno očekuju povratak u ovaj dio kaznionice”, zaključuje upravitelj Leopoldović.

O radovima na kaznionici pisali smo prilikom obilaska ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice koji je sudjelovao na prisezi polaznika 44. i 45. temeljnog tečaja pravosudne policije u Požegi.

„Riječ je o investiciji vrijednoj milijun eura koja je samo nastavak onoga što u Požegi radimo već nekoliko godina. Osim toga, moram istaknuti da smo proteklih nekoliko godina značajno poboljšali uvjete rada, materijalna prava i primanja pravosudnih policajaca, a to ćemo učiniti i s novom uredbom koja se trenutačno priprema,” rekao je ministar Malenica te dodao kako će se i dalje nastaviti kontinuirana ulaganja u poboljšanje statusa i primanja svih zaposlenih u zatvorskom sustavu.

„Nakon što smo uredili prostoriju u kojoj borave maloljetne osobe Odgojnog zavoda u Turopolju, sada smo se posvetili drugoj ranjivoj skupini u zatvorskom sustavu, a to su žene – zatvorenice. Bez obzira na to što ćemo ovdje urediti i humanizirati smještaj, ostaje nam činjenica da je ovo jedino kazneno tijelo gdje žene mogu izvršavati kaznu, a dolaze iz cijele Hrvatske. Sljedeće što želimo jest otvoriti dodatne odjele za žene i u nekom drugom kaznenom tijelu,” rekao je tom prilikom ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić.

VEZANI ČLANAK

Ministar Malenica na svečanoj prisezi polaznika 44. i 45. temeljnog tečaja pravosudne policije