Društvo

Završna svečanost i pozdrav s još jednom generacijom maturanata Gimnazije Požega

21-06-2024 • 15:34
Rva
Održana je završna svečanost u prigodi 325. obljetnice osnutka Gimnazije Požega. Bila je ovo prigoda da se na svečani način pozdrave s još jednom generacijom maturanata te da se nagrade najbolji. Posebna nagrada koja nosi naziv „Ena Došen“ dodijeljena je zaslužnim učenicima.

U Gradskom kazalištu Požega danas je održana završna svečanost u prigodi 325. obljetnice osnutka Gimnazije Požega i obilježavanja blagdana svetog Alojzija Gonzage. Bila je ovo prigoda da se na svečani način pozdrave s još jednom generacijom maturanata te da se nagrade najbolji, oni koji su tijekom četiri godine utkali svoje ime u povijest škole. Na samom početku svečanosti svima se obratila ravnateljica Anita Katić.

„Naša stara dama u novome ruhu slavi 325. obljetnicu postojanja. Svečanost je ovo kojom se želimo osvrnuti godinu dana u natrag, kako bismo sagledali i javnosti obznanili aktivnosti i rezultate svojih učenika. Godinu iza nas obilježili su mnogi i različiti događaji – zajedno smo žalovali, zajedno smo se radovali. Pogođeni teškim gubitkom na samom početku nastavne godine, iskušali smo i pomaknuli vlastite granice, da bismo nakon nekog vremena ponovno ušli u svakodnevnu školsku rutinu te znanjem, kreativnošću, znanjem i zalaganjem počeli postizati zapažene rezultate.”

“Protekle smo godine promijenili i ime svoje škole, pridruživši joj ime našeg grada koje sada ponosno nosi. Iza nas su rezultati, ispred nas stoje izazovi. Izazovi povezivanja višestoljetne tradicije odgoja i obrazovanja koje naša ustanova ima iz suvremenih obrazovnih trendova. Izazovi brige za svakog pojedinog učenika i njegov osobni i intelektualni razvoj i rast. Izazovi razvijanja empatije, međusobne komunikacije, vježbanja socijalnih vještina, poticanje humanosti i zajedništva po motom „Zajedno možemo sve“. Tako se od generacije ovogodišnjih maturanata želimo oprostiti u istom duhu. Potičući ih na daljnji osobni rast i razvoj, njegovanje čovječnosti i pozivajući ih na zajedništvo. Kada prestanu formalno biti dio naše škole, oni i dalje ostaju zapisani u njezinu povijest. Radovat ćemo se svakom njihovom uspjehu i priželjkivati nove susrete u nekim drugim situacijama i ulogama. Od srca vam želim ostvarenje svih vaših snova i životnih planova. I ne zaboravite, vaša vas Gimnazija čeka, ne samo otvorenih vata nego i otvorena srca.“ – rekla je ravnateljica Anita Katić uz prenesene pozdrave i čestitke bivše ravnateljice Vesne Vlašić.

Čestitke u prigodi 325. obljetnice i odlaska još jedne generacije maturanata izrazio je i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

„Čestitam Gimnaziji na svim onim uspjesima koje postiže iz godine u godinu, a generaciji koja je na izlasku isto tako želim da im se njihove ambicije i snovi ostvare. Da kao one generacije prije vas, budete na ponos instituciji, Požeško-slavonskoj županiji i Požegi, našoj Zlatnoj dolini i cijelom društvu. Naša Gimnazija je jedna od najstarijih u Republici Hrvatskoj, čini mi se peta po svojoj starosti, ali to nije najbitnije. Najbitnije je što je naša Gimnazija kroz sva ta stoljeća imala odlične ravnatelje i profesore, a naravno da to rezultira odličnim postignućima i naših gimnazijalaca na koje svi moramo biti ponosni.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Svim maturantima uručena su priznanja od strane njihovih razrednika, te su se svi zajedno uslikali za uspomenu na ovaj dan.

Također, dodijeljene su nagrade svim nagrađenim učenicima, a dodijelila ih je ravnateljica Anita Katić.

U programu svečanosti sudjelovali su učenici Ana Soldo, Fran Galović, Nea Sliško, Lucija Prpić, Lora Ledić, Karla Paukner, Marta Pajić, Jan Katuna i Ena Špoler, kao i članovi Školskog zbora. Pri samom kraju prikazan je i kratki filmski osvrt na generaciju 2020/2024., generaciju koja je svoje gimnazijske dane započela u pandemiji i koja je u četiri godine prošla mnogo toga. Film je napravila učenica Terezija Tomić, višestruko nagrađivana filmašica.

Generaciju 2020./2024. obilježio je i veliki gubitak učenice Ene Došen koja nas je prerano napustila. Ena je ostavila nezamislivo nasljeđe, ne samo na razini škole, nego i na razini cijele generacije pa i cijele lokalne zajednice.

Eni u spomen, iz Gimnazije Požega odlučili su dodijeliti nagradu koja nosi ime upravo po njoj.

„Ena je svojom vedrinom, dobrotom i kreativnom pokretačkom energijom ispunjavala našu školu gdje god i kad god bi se pojavila. Nagradom kao uspomenom na nju, želimo ubuduće prepoznavati, poticati i slaviti slične učenike koji nas takvom svojom životnom snagom, cjelovitošću, svestranošću i društvenom odgovornošću zaista oplemenjuju i povezuju kao školsku zajednicu. Upravo su naši maturanti, a Enine kolege, predlagali najzaslužnije za ovo priznanje, uvažavajući sljedeće kriterije izbora, naravno građene prema Eninom karakteru i ponašanju: etičnost i kreativnost, socijalna osjetljivost, uključenost i utjecaj, sudjelovanje i doprinos u izvannastavnim aktivnostima u školi te visoka postignuća u školskom znanju i vještinama. Imajući u vidu sve navedene kriterije, učenici su predložili nekoliko kandidata, od kojih je njih troje prihvatilo kandidaturu.“ – rekla je profesorica Nataša Puljašić.

To su Terezija Tomić iz 4.a razreda, Helena Starčević iz 4.c razreda i Tvrtko Pilić i 4.d razreda. Nakon što je povjerenstvo razmotrilo sve kriterije, odlučilo je ove godine dodijeliti nagradu svim trima učenicima. Gospođa Marija Došen, Enina majka, dodijelila je učenicima posebnu nagradu te rekla kako je lijepo vidjeti da učenici uz znanja i sposobnosti posjeduju veliko srce i ljudskost.