Kultura

Završna svečanost 19. projekta “Cesarić u Cesariću”

02-02-2024 • 13:48
Rva
Osnovna škola „Dobriša Cesarić“ u Požegi ponosno nosi ime velikana hrvatske riječi, pjesnika i Požežanina, a čast mu nastavljaju ukazivati provođenjem školskog projekta „Cesarić u Cesariću“ koji se ove godine održava po devetnaesti put.

Osnovna škola „Dobriša Cesarić“ u Požegi ponosno nosi ime velikana hrvatske riječi, pjesnika i Požežanina, a čast mu nastavljaju ukazivati provođenjem školskog projekta „Cesarić u Cesariću“ koji se ove godine održava po devetnaesti put. Projekt je rezultat zajedničkog rada učenika i učitelja kroz razne nastavne i izvannastavne aktivnosti, voditeljica projekta je Blanka Đimoti Zima. Ovogodišnja tema projekta je „Preobrazba”, a danas je u Gradskoj knjižnici Požega održana završna svečanost pri kojoj su se predstavili učenici Osnovne škole “Dobriša Cesarić”, ali i njihovi gosti iz Glazbene škole Požega i Udruge GFR Film-Video Požega.

Na samom početku su učenici 8. a razreda Benedikta Samaržija i Lovro Prevendar istaknuli su kako projekt „Cesarić u Cesariću“ njihovu školu čini prepoznatljivom diljem Lijepe naše. Cesarić nije skrivao ljubav prema rodnome kraju, prema Slavoniji, prema gradskim vizurama, i uvijek mu se u pjesmama vraćao, naglasili su. Više o samom projektu “Cesarić u Cesariću” rekla je voditeljica projekta Blanka Đimoti Zima prilikom gostovanja u emisiji “Jutro s Matkom“. Cijelu emisiju možete poslušati na našem Mixcloud kanalu.

Uvodno je sve pozdravila Lidija Pecko, ravnateljica Osnovne škole Dobriša Cesarić naglasivši kako su svake godine spremni za nove izazove i nove teme te da su vjerni i marljivi učenici uz svoje mentore pripremili bogat i raznovrstan program.

Program je doista to i bio, uz nastup učenika Glazbene škole Požega Ivana Soline i Matije Didovića, uslijedile su recitacije i pjesme učenika. Tako su Cesarićev recital izveli učenici 2.b razreda Osnovne škole Dobriša Cesarić, Tena Radić, Niko Škoko Zdelar i Tia Palian, dok su igrokaz Gusjenica i leptir izvele Marta Bošnjak i Greta Gašpar, učenice 1.a razreda. Učenici 3.d razreda otpjevali su pjesmu Zeko i potočić, a Veliki školski zbor izveo je Baladu iz predgrađa uz pratnju mentorice Danijele Petrinić na klaviru.

Dio programa bilo je i prikazivanje jednog filma od strane Udruge GFR Film-Video Požega, a čiji je voditelj – profesor Željko Balog, pozvao sve zainteresirane učenike da se pridruže radu i stvaralaštvu udruge. Prikazan je arhivski dio dokumentarnog filma Cesarić i Kaštelan u Požegi te jednominutni film „Slap“ čiji je autor Matko Dodig, a koji je nastao kao dio Hrvatskog festivala jednominutnih filmova. Prikazan je i film u čijem su stvaranju sudjelovali učenici izvannastavnih skupina Osnovne škole Dobriša Cesarić pod nazivom „Film Preobrazba“.

Završnoj svečanosti prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrovi.

„Stvaralaštvo Dobriše Cesarića ostavilo je neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti, ali i šire, o čemu svjedoče brojni prijevodi na svjetske jezike. Čestitam svima i zahvaljujem što ste prepoznali koliko je važno njegovati ostavštinu Cesarića, ali ujedno, koristiti je kao poticaj za novo stvaralaštvo. Mislim da svi mi Požežani trebamo biti ponosni što je jedan takav velikan rodio baš u našem gradu i svoje prve dane djetinjstva proveo ovdje. Čestitam na projektu koji uspješno provodite već 19. godinu te vam želim puno uspjeha u daljnjem radu, budite i dalje kreativni.“ – rekla je pročelnica Maja Petrović.

VEZANI ČLANAK

Prigodno obilježen dan rođenja pjesnika Dobriše Cesarića kod njegove rodne kuće