Društvo

Započela ovogodišnja slavlja svete potvrde

16-04-2024 • 07:28
Rva
Započela su ovogodišnja slavlja svete potvrde u Požeškoj biskupiji. Biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole Biskupa u Podgoraču.

U subotu, 13. travnja 2024. započela su ovogodišnja slavlja svete potvrde u Požeškoj biskupiji. Biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole Biskupa u Podgoraču za pedeset i jednog učenika 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. Predstavnik krizmanika Petar Milobara pozdravio je biskupa, zaželio mu dobrodošlicu u ime krizmanika, njihovih roditelja, kumova i svih nazočnih vjernika, te mu ukratko prikazao tijek njihove višegodišnje priprave, a predstavnica krizmanika Morena Đurić uručila mu je cvijeće. Dobrodošlicu biskupu Antunu uputio je potom i mjesni župnik Željko Benković.

Uzvraćajući za izraze dobrodošlice biskup Antun je uputio osobit pozdrav krizmanicima, podsjetivši ih kako je ovo slavlje jedan od najvažnijih događaja njihova života, kojim Isus Krist, pobjednik nad smrću snagom svoga Duha ulazi u njihove sudbine. Potaknuo ih je neka odluče svoj mladenački život oblikovati božanskim mjerilima Duha Svetoga, kako bi im hod ovim svijetom bio smislen i uspješan.

Zatim je dekan Našičkog dekanata Anto Ivić izvijestio biskupa o provjeri vjeronaučnog znanja i cjelovite priprave za primanje sakramenta svete potvrde koje je imao s krizmanicima. Biskup je podsjetio krizmanike da nisu kršćani po onome što znaju, nego po onome što Bog u njima ostvaruje u suradnji s njegovim milosnim djelovanjem. Zahvalio im je za sve što su dosad u životu po toj suradnji s Bogom ostvarili, kao i svima onima koji su im pomagali – njihovim roditeljima, drugim članovima obitelji, vjeroučiteljima, učiteljima i svima drugima – da rastu u Božjoj blizini, i zajedništvu Isusove Crkve. Kazao je da će to Gospodin Isus u sakramentu svete potvrde snagom svoga Duha osnažiti i dati da urodi dobrim plodom, kojega nam samo Bog može darovati.

Na završetku slavlja, biskup je poručio krizmanicima kako su primanjem sakramenta svete potvrde posvjedočili Isusu Kristu da su izabrali njega i snagu njegova Duha u oblikovanju vlastitog života, te im je čestitao na tom izboru. Još im je rekao da u sakramentu svete potvrde nisu tek nešto primili, nego su u punom smislu postali sinovi i kćeri Božje i da je to status koji imaju po Bogu. Čestitao je njihovim roditeljima, kumovima, rodbini i cijeloj župi na čelu sa župnikom, što su po slavlju svete potvrde postali duhovno bogatiji. Poželio je krizmanicima da nikada ne ostanu duhovno slabi i nemoćni ljudi u Hrvatskoj, nego jaki u Duhu Svetom po dobroti, miru, radosti i ljubavi. Svim sudionicima slavlja zahvalio je što nastoje voljeti čovjeka i život na Isusov način, te širiti međusobno kulturu mira, radosti, ljubavi i života. Poželio je da bude blagoslovljeno sve što će krizmanici i njihovi roditelji nastojati činiti u podgoračkoj župi s Božjih polazišta. Svim sudionicima, napose svećenicima i pjevačima zahvalio je za doprinos u ovom slavlju, te je na sve zazvao Božji blagoslov.

Istoga dana sakrament Svete potvrde mladima u Župi Sv. Augustina u Velikoj kao biskupov izaslanik podijelio je Ivica Žuljević, prepošt požeškoga Stolnog kaptola Sv. Petra.

Izvor: pozeska-biskupija.hr