Društvo

Započela 6. Opća planinarska škola u HPD Gojzerica

09-02-2024 • 07:27
Rva
Započela je 6. Opća planinarska škola koju organizira Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega, a ove godine u školu se prijavilo tridesetak polaznika.

Započela je 6. Opća planinarska škola koju organizira Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega. Ove godine u školu se prijavilo tridesetak polaznika, a uz članove matičnog društva tu su još tri člana iz prijateljskog HPD HZZO Požega. Prvi dan započeo je uvodnim predavanjima iz planinarske organizacije, povijesti planinarstva i planinarske etike.

Na početku obratili su im se Frano Barišić, voditelj škole, Višeslav Turković. predsjednik Društva i predavač te Boro Jukić. potpredsjednik Društva, voditelj vježbi i praktičnog djela nastave, zaželjevši polaznicima uspješno pohađanje škole, kao i nastavak planinarskih aktivnosti nakon položenog ispita.

Nastava se održava srijedom od 19 sati, a vježbe i praktična nastava tijekom izleta koji su uglavnom vikendom

„U sljedećem periodu polaznike očekuje mnogo praktične nastave, kao i veliki broj zanimljivih izleta. Tijekom školovanja svoje znanje će s njima podijeliti 14 iskusnih predavača, što licenciranih vodiča HPS-a, spašavatelja Stanice HGSS-a Požega i instruktora Stanice planinarskih vodiča Slavonija.“ – objasnili su iz HPD-a Gojzerica Požega.

Do 17. travnja planinari će proći sljedeće teme: Planinarska organizacija, Povijest planinarstva, Poznavanje planina, Zaštita prirode, Meteorologija, Planinarska etika, Oprema, Priprema za odlazak u planinu, Boravak u planinama, Kretanje u planinama, Korištenje tehničke opreme, Čvorologija, Orijentacija, Opasnosti u planinama, Spašavanje u planini i HGSS, Prva pomoć, Osnove speleologije, Planinarsko skijanje i Markiranje planinarskih putova.

Spomenute teme bit će obrađene tijekom predavanja te praktične nastave i vježbi, koje će biti organizirane na planinarskim izletima tijekom trajanja škole

HPD Gojzerica planinarsku školu organizira već šestu godinu te cijelo vrijeme vlada veliki interes. Škola je prepoznata na području Slavonije, pa se polaznici često odlučuju na školovanje ovdje. Društvo vrlo rado izlazi u susret okolnim društvima, koja nisu u mogućnosti organizirati takav vid školovanja te školuju njihove članove. Organizatori samouvjereno nastavljaju s radom i očekuju da će se ovaj trend nastaviti, na opće zadovoljstvo svih zainteresiranih budućih planinara.“ – poručuju iz HPD-a Gojzerica Požega.