Društvo

Zaklada Novo sutra donirala opremu za palijativne korisnike u vrijednosti 18 tisuća eura

28-03-2024 • 09:42
Rva
Donacija udruzi Palijativni tim LiPa uključuje 12 elektromotornih kreveta s 12 specijalnih madraca, invalidska kolica, 25 toaletnih kolica s posudom te ostalu opremu važnu za brigu o pacijentima kojima je to najpotrebnije.

Zaklada Novo sutra, čiji je osnivač poduzetnik Pavao Vujnovac, donirala je 18 tisuća eura vrijednu opremu udruzi Palijativni tim LiPa u sklopu projekta „Ambasadori dobročinstva“. Projekt je podržan u sklopu donacijskog ciklusa Zaklade vrijednog 430 tisuća eura, a kojim su podržani projekti brojnih udruga, studenti, djeca iz domova i izbjeglice iz Ukrajine.

Oprema je dovezena u Pakrac u prostor Posudionice pomagala PT LiPa i neki korisnici će svoje krevete dobiti već za blagdan Uskrsa.

Donacija udruzi Palijativni tim LiPa uključuje 12 elektromotornih kreveta s 12 specijalnih madraca, invalidska kolica, 25 toaletnih kolica s posudom te ostalu opremu važnu za brigu o pacijentima kojima je to najpotrebnije.

U Hrvatskoj je palijativna skrb veliki problem i izazov, na što upozoravaju brojne udruge i sami pacijenti. Stanovništvo u Hrvatskoj sve je starije i raste omjer onih koji su ovisni o pomoći i skrbi drugih. To je posebno velik problem u manjim sredinama, gdje je prisutan i snažan trend depopulacije. Činjenica je da palijativna skrb u Hrvatskoj često počiva na volonterskom radu i dobroj volji nesebičnih ljudi, koji djeluju uz bok zdravstvenih djelatnika i institucija.

Donaciju je uručio Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra, koji je naglasio velike izazove koji postoje u palijativnoj skrbi, pogotovo u manjim sredinama.

„Jedan od razloga zašto smo podržali udrugu Palijativni tim LiPa jest upravo zbog toga što je u Hrvatskoj palijativna skrb jako slabo razvijena s obzirom na potrebe. Drago nam je što smo mogli pomoći udruzi LiPa koja je uistinu jedan dobar primjer na razini cijele Hrvatske, a nadamo se da ćemo donacijom podići svijest o palijativnim potrebama brojnih naših sugrađana.

Donaciju je preuzela Ljerka Pavković, predsjednica Udruge te se zahvalila i istaknula koliko će im oprema biti od pomoći u svakodnevnoj skrbi za bolesnike

„Kreveti su nam vrlo važan dio opreme za palijativne korisnike, sada smo konačno u mogućnosti pomoći više građana sa našom opremom i ovim putem se još jednom zahvaljujem Zakladi Novo sutra.“

Izvor: Palijativni tim ”LiPa”