Više od sto uzoraka graševine na ocjenjivanju u Kutjevu
Ocjenjivanje vina sorte graševina održava se svake godine u Kutjevu ususret Festivalu graševine, u organizaciji Udruge Kutjevački vinari. Svi najbolji proizvođači graševine u Hrvatskoj dali su svoj uzorak za ocjenjivanje u Kutjevu, a uzoraka je ukupno 104. Ocjenjivačke komisije sastavljene su od vinskih profesionalaca koji su vrhunski poznavatelji graševine.
Predsjednik ocjenjivačke komisije je prof.dr.sc. Edi Maletić, dok su dopredsjednici Marko Markota, ing.agr. i doc.dr.sc. Josip Mesić. Najbolje graševine svrstane su u pet kategorija za koje se dodjeljuju šampionska odličja: svježe, odležane, macerirane, predikatne i pjenušave graševine.
Šampionska odličja se dodjeljuju u pet kategorija: šampion svježih graševina, šampion odležanih graševina, šampion maceriranih graševina, šampion predikatnih graševina, šampion pjenušavih graševina. Vina se ocjenjuju metodom “100 bodova”. Na osnovu zbirnih pozitivnih bodova postignutih pri ocjenjivanju, vinima se dodjeljuju sljedeća odličja:
- VELIKA ZLATNA DIPLOMA: >= 95
- ZLATNA DIPLOMA: 90 do 94
- SREBRNA DIPLOMA: 85 do 89
- BRONČANA DIPLOMA: 80 do 84
- PRIZNANJE: < 79
Salon ocijenjenih vina i premijernih graševina održat će se 1. lipnja u restoranu Slavonska kuća Vinkomir. Posjetitelji će moći uživati u pogledu na kutjevačko vinogorje dok kušaju vina koja su bila u konkurenciji ovogodišnjeg natjecanja. Uz to će biti predstavljene i premijerne graševine koje ove godine izlaze na tržište, uz zvučnu kulisu saksofonista Nenada Jurčića. Ulaznice za posjetitelje bit će moguće kupiti na samoj lokaciji po cijeni od 15,00 EUR. Više o programu Festivala graševine doznajte ovdje.
Šampioni nakon ocjenjivanja su:
Svježa kategorija: Kutjevo dd vrhunska graševina 2023., svježa graševina
Odležana kategorija: Vinum academicum, graševina barrique 2022., odležana graševina
Predikati: Kutjevo dd, ledena vino 2018, predikat
Pjenušci: Pjenušac Jazz 2019, Vitis vinogradarstvo i vinarstvo, Goran Josipović