Scena

Vikend u Pleternici: Fišijada, Smotra folklora Lidas, zajedničko gledanje utakmice i još puno sadržaja za svakoga!

14-06-2024 • 08:33
Rva
U subotu će se u Pleterničkom kraju prožimati mirisi finog fiša, a u nedjelju je na rasporedu tradicionalni LIDAS – Međunarodna smotra folklora.

Kulturna manifestacija „LIDAS“ nastavlja se i ovog vikenda. U subotu će se u Pleterničkom kraju prožimati mirisi finog fiša, a u nedjelju je na rasporedu tradicionalni LIDAS – Međunarodna smotra folklora. Događanja koja nas očekuju tijekom vikenda najavili su Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice i Renato Brankovan, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Orljava“ iz Pleternice, prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Nakon što su manifestaciju na najljepši način otvorili oni najmlađi i najslađi, sudionici Cvjetića glazbe, jedinog dječjeg tamburaškog festivala u Hrvatskoj, program u Lipnju nastavljamo ove subote tradicionalnom Fišijadom.

Gradonačelnica Marija Šarić naglasila je zanimljivost vikenda koji je isprepleten s nekoliko događaja – gastronomskih, sportskih i kulturnih. Ove godine nastavlja se i Kup grada Pleternice, natjecanje u malom nogometu koje se održava odmah uz prostor Fišijade, tako da svi posjetitelji već tradicionalno poprate oba događaja. Turnir je humanitarnog karaktera, a pobjednik osvaja prijelazni pehar za koji će se natjecati osam ekipa. Mi ih možemo pratiti već od 19 sati danas te sutra, 15. lipnja od 16 sati na Stadionu malih sportova u Pleternici.

Udruga Mladi za mlade i Savjet mladih Grada Pleternice uz podršku Grada Pleternice i ove godine organiziraju zajedničko gledanje utakmice Hrvatska – Španjolska na Trgu bećarca. Prijenos utakmice započinje od 18 sati, a svi su pozvani da se pridruže u navijanju!

„Sve smo to nekako isprepleli oko našeg Trga bećarca, svi ćemo se družiti na tom širokom prostoru. Uz naše fiš majstore i natjecateljski dio, do nogometa i  našeg Kupa grada Pleternice koji već tradicionalno organiziramo u sklopu Fišijade. S druge strane, na Trgu bećarca imat ćemo gledanje nogometne utakmice Hrvatska – Španjolska. Uz sve to tu je gastronomska ponuda koju će pripremiti naše udruge, nadam se da će svatko pronaći nešto za sebe.“ – rekla je gradonačelnica Šarić.

Fišijada se održava na prostoru Trga Zrinskog i Frankopana i sve započinje od 16,30 sati, kada će oko tridesetak majstora pokazati svoje znanje u kuhanju fiša. Tu je naravno i šator uz gastronomsku ponudu, veliki broj pečenog šarana na rašljama koji je uvijek najtraženija delicija na pleterničkoj Fišijadi te naravno tamburaši. Proglašenje najboljih planirano je za vrijeme poluvremena nogometne utakmice Europskog prvenstva, tako da se nadamo dobrom rezultatu i još boljoj Fišijadi!

„Svake godine imamo uz naše manifestacije i prodaju lokalnih proizvoda jer želimo dodatno motivirati sve naše subjekte i sve naše udruge. Oni se uvijek okupe i daju još jednu dodatnu ponudu, nalazit će se na među prostoru između Fišijade i Trga bećarca gdje će se gledati utakmica, tako da imamo jednu lijepu šetališnu zonu ispunjenu brojnim sadržajima.“ – rekla je gradonačelnica Šarić te dodala kako su prijave za Fišijadu otvorene još danas, a moguće su putem prijavnice.

Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva LIDAS neizostavni su bez Smotre folklora koja se u nedjelju održava u svom 41. izdanju.

Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva LIDAS su neizostavni bez Smotre folklora koja će se održati 16. lipnja 2024. Povorka ulicama Grada Pleternice kreće u 17 sati, a nastupi folklornih skupina u 18 sati na Trgu bećarca. Uz smotru folklora također će se održati izložba rukotvorina na Trgu Zrinskog i Frankopana od 16 do 20 sati.

„Povorka kreće od škole, kako je to svake godine, s tim da smo pomaknuli vrijeme početka zbog vrućine sat vremena kasnije da bude lakše svim sudionicima i gledateljima. Povorka kreće od 17 sati ulicama grada Pleternice, ispred Gradske kuće će svako društvo imali minutu da se predstavi te nakon toga nastavljaju do Trga bećarca. Planirani program je oko 18 sati, ove godine imamo dvanaest društava s nama domaćinima. Osim KUD-a Orljava i Dječje skupine KUD-a Orljava, na koju smo jako ponosni i koja je mnogobrojna, a vesele se svakom nastupu. Svake godine u sklopu smotre Lidas budu i štandovi s rukotvorinama, a KUD Orljava također ima sekciju za vezenje i stare radove, a bit će za svakog ponešto i tamo. Nakon smotre će nas sve zabavljati Tamburaški sastav Satir iz Davora. Opće je poznato da se volimo zabaviti, hvala dečkima iz Satira koji će doći u Pleternicu i hvala Gradu Pleternici koji je to organizacijski omogućio.“ – rekao je Renato Brankovan, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Orljava“ iz Pleternice.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu