Društvo

Uz najavu proširenja kapaciteta, uvjereni su u ostvarenje cilja – postati vrtić za svu djecu!

04-04-2024 • 07:02
Rva
U emisiji „Jutro s Matkom“ razgovarali smo s ravnateljicom Dječjeg vrtića Požega Sanelom Soldo Kovačević i psihologinjom Ivanom Farkaš Vidović, koje su rekle više o procesu upisa te često postavljenim pitanjima roditelja.

Na mrežnoj stranici Dječjeg vrtića Požega objavljena je javna objava za upis djece u programe redovnog predškolskog odgoja i obrazovanja za pedagošku godinu 2024./2025. na području grada Požege. U emisiji „Jutro s Matkom“ razgovarali smo s ravnateljicom Dječjeg vrtića Požega Sanelom Soldo Kovačević i psihologinjom Ivanom Farkaš Vidović, koje su rekle više o procesu upisa te često postavljenim pitanjima roditelja.

Prijave za upis djece podnose od 30. ožujka do 10. travnja 2024. godine. u 12 sati. Upis djece provodi se podnošenjem e-Prijave putem aplikacije „e-Upisi“ dostupne na portalu e-Građani.

„Ukoliko nekome nešto ne bude jasno, mi smo ovdje i mogu nam se u svakom trenutku obratiti ako im je bilo koja informacija potrebna. Ovo je treća godina kako radimo e-Upise. Ono što je roditeljima i nama olakšalo je nestanak mnoštva papirologije koju su donosili. Jasno je da je bilo možda lakše onima koji nisu vješti s računalima, ali nama je olakšalo jer prema tim kriterijima koji su određeni za upis – više je transparentnije. Kada roditelji uploadaju dokumente, mi već po svemu tome vidimo da su sve priložili, a ukoliko nisu, postoji i dopuna dokumentacije koju naše Povjerenstvo radi.“ – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Požega Sanela Soldo Kovačević.

Aktualno pitanje koje roditelji postave tiče se dječjeg doplatka i promjena koje su stupile na snagu ove godine. Svaki roditelj koji smatra da bi trebao ostvariti bodove na temelju primanja dječjeg doplatka, savjetuju da pri upisu odaberu taj kriterij te će ga Povjerenstvo naknadno uvažiti.

„Dogodio se problem da roditelji nisu dobili Rješenja pa u skladu s tim nisu mogli priložiti dokumentaciju koja je potrebna da bi ostvarili dodatne bodove pri upisu. Svjesni smo da ta poteškoća nije do njih, stoga je naš interni dogovor da roditelji koji su predali zahtjev, da odaberu taj kriterij i naknadno dostave Rješenje u Vrtić za dodane bodove. Svaki roditelj koji smatra da bi trebao ostvariti bodove na temelju primanja dječjeg doplatka, savjetujemo da pri upisu odaberu taj kriterij te ćemo ga naknadno uvažiti.“ – rekla je Ivana Farkaš Vidović, članica Povjerenstva za upise.

Osnovni i prvi uvjet da bi dijete mogli biti pisano u dječji vrtić je potvrda o cijepljenju.

„Još jedno pitanje koje se zna postavljati, gdje se dogodi nekakav problem prilikom nepotpune dokumentacije je da roditelji ne prilože liječničku potvrdu da je dijete cijepljeno. Osnovni i prvi uvjet da bi dijete mogli biti pisano u vrtić. Dakle dijete koje nije cijepljeno ne može uopće pohađati predškolske programe. To je ono osnovna dokumentacija koja se mora priložiti, ali kako je ravnateljica napomenula, nakon što završi period predaje zahtjeva, nastupa period koji se zove evaluacija. Tada mi pregledavamo sve zahtjeve, svi koji imaju nepotpunu dokumentaciju, šaljemo im natrag na dopunu. Roditelji se ne moraju bojati da ako su nešto pogriješili, da neće imati priliku ispraviti.“ – dodala je Ivana Farkaš Vidović.

Ravnateljica je napomenula kako je već prvog radnog dana u travnju nekoliko ljudi zvalo pitati odnosi li se upis i na predškolce, što nije slučaj. Upisi za predškolu bit će objavljeni naknadno. Sve informacije roditelje mogu u svakom trenutku dobiti putem broja telefona 099/327-3663.

Jedna dobra stvar je da idemo u proširenja i u izgradnju novih vrtića, rekla je ravnateljica Sanela Soldo Kovačević.

„Proširenje postojećeg Dječjeg vrtića u Rudinskoj ulici je u ishođenju građevinske dozvole. Tamo će biti pet jedinica za jasličku dob, mješovite skupne i vrtićke, za oko 70-ak djece. U Rudinskoj ćemo imati oko 270 djece, u Cvjetnoj livadi oko 200, još je tu Dječji vrtić pod Gradom koji se trenutno radi. Kako je gradonačelnik Glavić najavio radovi bi trebali biti gotovi ove godine, a preseljenje i useljenje je druga stvar koju mi moramo interno odraditi. Mi smo uvjereni da će to biti dovoljno kapaciteta, da će se sva djeca moći upisati i da ćemo ostvariti onaj cilj koji smo si zacrtali – vrtić za svu djecu.“ – rekla je Sanela Soldo Kovačević, ravnateljica Dječjeg vrtića Požega.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu

VEZANI ČLANAK

Položen kamen temeljac za izgradnju Dječjeg vrtića “Pod gradom” u Požegi