Politika

Upravljanje državnom imovinom prešlo u nadležnost Županije i Grada Požege

12-03-2024 • 12:32
Rva
Cilj je ubrzati procedure te državnu imovinu staviti u funkciju razvoja lokalne zajednice, istaknuto je prilikom potpisivanja.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas je u tijekom radnog posjeta Požeško-slavonskoj županiji potpisao Zapisnik i Odluke o predaji na postupanje zahtjeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, a koje se nalaze na području ove županije.

Nakon sastanka s županicom Požeško-slavonske županije Antonijom Jozić i gradonačelnikom Grada Požege dr. sc. Željkom Glavićem u Velikoj županijskoj vijećnici, uslijedilo je potpisivanje Zapisnika i Odluke o predaji na postupanje zahtjeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Sukladno ciljevima decentralizacije, od prvog siječnja ove godine upravljanje državnom imovinom preuzele su Županije zajedno sa Gradovima sjedištima županija.

Sukladno ciljevima decentralizacije, od prvog siječnja ove godine upravljanje državnom imovinom preuzele su Županije zajedno sa Gradovima sjedištima županija, istaknula je županica Antonija Jozić.

„Nadam se da ćemo u ovom zadatku koji je pred nas postavila Vlada Republike Hrvatske, a želeći upravo ispuniti one ciljeve decentralizacije, da ćemo na tom zadatku biti dobri, da ćemo ubrzati procedure i državnu imovinu staviti u funkciju razvoja gospodarstva i Požeško-slavonske županije.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić podržao je ovu Odluku istaknuvši kako će Gradskoj upravi zasigurno lakše riješiti razne prepreke tijekom ovakvih postupaka.

„Grad Požega i mi koji radimo u Gradskoj upravi se veselimo ovoj Odluci. Smatramo da to je nešto više posla za Gradsku upravu, ali rezultat će sigurno biti dobar jer mi koji ovdje živimo i radimo ćemo vjerojatno lakše riješiti razne prepreke tijekom ovakvih postupaka koji se provode vezano uz nekretnine koje su predmet današnjeg razgovora. Mi smo već skoro pokusno raspisali jedan natječaj da isprobamo postupak. Vjerujemo da nakon donošenja ovih podzakonskih akata koje ste spomenuli, da će taj posao ići dobro te da ćemo u relativno malo vremena riješiti niz problema za koje čak mogu reći da su se već nagomilali – dobro je da se to krene rješavati, a ovo je dobar put k tome.“ – rekao je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

Cilj je ubrzati procedure te državnu imovinu staviti u funkciju razvoja lokalne zajednice, istaknuto je prilikom današnjeg potpisivanja.

“Potpisivanjem Zapisnika i Odluke, izuzev Grada Požege, prepustili smo Županiji ukupno 50 predmeta, od kojih se 14 odnosi na zahtjeve jedinica lokalne samouprave na području Požeško-slavonske županije, a koje su podnijele zahtjev nama u ministarstvo. Od toga se 36 predmeta odnosi na fizičke i pravne osobe koji su podnijeli zahtjeve za prodaju ili neki drugi zahtjev. Drugi dio odnosi se na prepuštanje predmeta Gradu Požegi i to ukupno 12 predmeta koje su podnijele isključivo fizičke i pravne osobe za nekretnine koje se nalaze na području Požege. Dakle, od danas će gradonačelnik Glavić upravljati nekretninama koje se nalaze na području Grada Požege, a županica Jozić svim ostalim nekretninama na području Požeško-slavonske županije, osim onih koji se nalaze na području Grada Požege.“ – istaknuo je ministar Branko Bačić.