Sport

Ulaganje u sport: “Grad Požega je na karti Hrvatske u dosta sportova značajan”

03-01-2024 • 14:44
Rva
Održana je redovna planska sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza, a trenutno se održava i jedno od najvećih sportskih događanja u Požegi, Božićni malonogometni turnir. Upravo ove teme bile su povod današnjeg razgovora dana u emisiji „Jutro s Matkom“ gdje je gost bio tajnik Požeškog športskog saveza Željko Mitrović.

Održana je redovna planska sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza, a trenutno se održava i jedno od najvećih sportskih događanja u Požegi, Božićni malonogometni turnir. Upravo ove teme bile su povod današnjeg razgovora dana u emisiji „Jutro s Matkom“ gdje je gost bio tajnik Požeškog športskog saveza Željko Mitrović.

Od 1. siječnja 2024. godine na snazi je novi Zakon o sportu, stoga su na Skupštini Požeškog športskog saveza usvojili novi Statut, istaknuo je tajnik Mitrović.

„Gorući problem i ono što stoji je Nogometni klub Slavonija i stadion. Grad je svoje odradio, počinje se graditi i iskreno se nadam da će ti radovi biti, te da će riješiti problem nogometa koji je najmasovniji i najpopularniji sport. Slavonija igra kod kuće, a ustvari je u gostima preko puta kod NK Požege. Nisu to primjereni uvjeti za treću ligu i takav klub, a nadam se da će izgradnjom tog stadiona, koji će biti primjeren vremenu i trenutku u kojem živimo, da će Slavonija imati kvalitetnu ekipu. Prošle godine su bili prvi, ove godine zaostaju s pet bodova. Malo su krivo ušli u natjecanje, dok su uhvatili ritam i sad su za pet bodova iza prvog. Iskreno se nadam da će se Slavonija i ove godine umiješati u borbu za prvo mjesto. Ako se poklopi da se i stadion u to vrijeme napravi, nitko sretniji od nas i od igrača.“ – rekao je Mitrović.

Velike napore svake godine Savez ulaže da se privede kraju ljetna sezona kupanja na Gradskim bazenima koji predstavljaju veliki problem, istaknuto je prilikom Skupštine, a tajnik je dodao kako Grad radi na rješavanju problema kvalitete vode na bazenima.

„Znate da imamo novi bazen koji je napravljen 2016. godine, mi konstantno imamo problema s održavanjem vode. Grad je to stavio u proračun za iduću godinu, u tijeku je realizacija. Grad je predvidio i atletsku stazu koja će nadam se prerasti u atletski stadion, na prostoru preko puta srednjoškolskog centra, a to je primjeren prostor. Što se tiče ulaganja u sport i infrastrukturu, znate da je obnovljena Sportska dvorana Tomislav Pirc, baš sad svi koji dođu su oduševljeni novim parketom, rasvjetom i sjedalicama. Jedino što nismo uspjeli do turnira je promijeniti ogradu, a sinoć sam vidio da prvi red baš ne vidi od te ograde, tako da ćemo napraviti primjerenu ogradu. Žao mi je baš sad kad je turnir i puna dvorana, da je taj jedan detalj ostao, ali riješit ćemo i to.“ – dodao je Mitrović.

Ono što je gorući problem u sportu je struka, naglasio je Mitrović.

„Nekad su bila problem sredstva za školovanje kadrova, sada sredstava ima, ali nemamo kadrova za školovanje. Za ove manje sportove, gdje to nije profitabilno, vrlo je teško pronaći. Uspjeli smo to riješiti s kuglanjem, imamo nešto i u stolnom tenisu, ali ima još puno sportova gdje fali struka. Sad smo u realizaciji dva kineziologa koja ćemo u suradnji s Gradom zaposliti, mislim da ćemo s tim napraviti puno toga u samoj struci Saveza. Svoj djeci bi trebali omogućiti sretno djetinjstvo, grad Požega je na karti Hrvatske u dosta sportova značajan. Ženska košarka je riješila trenericu u mlađim dobnim skupinama, a ako se ovo s kineziolozima pokaže ispravno, svi ćemo se prilagoditi da to tako bude. Iskreno se nadam da kad ljudi koji osiguravaju sredstva vide da je to ispravno, da će se možda i proširiti. Vukovarsko-srijemska županija plaća 10-14 trenera, nećemo se mjerit sa Zagrebom koji plaća 400 trenera.“ – rekao je Mitrović.

Kao veliki problem istaknuo je i nedostatak dvoranskog prostora preko zime te da je dvorana Osnovne škole Dobriše Cesarića nedovoljna ali se nada skoroj izgradnji dvorane Gimnazije i dvorane u sklopu nove osnovne škole u Babinom viru, čime bi taj problem bio konačno riješen.

„Županica Antonija Jozić se angažirala oko dvorane Gimnazije, što je sramota da nije napravljeno već, a veličine je kao atletski stadion. Planirana je dvorana u sklopu škole u Babinom viru, dakle mi sada trebamo preživjeti ove dvije godine i onda će biti dvoranskog prostora. Sada po zimi ni tenis nema gdje, ima balon ali to je malo, a mali nogometaši ne mogu trenirati od studenog do ožujka. To je puno da bi se oni razvijali i bili konkurentni svojim vršnjacima iz drugih sredina koji u to vrijeme treniraju. To se sada kombinira s dvoranom na Tehničkoj školi i dvoranom u Cesarićevoj školi, ali sve je to malo, to je preživljavanje. Imamo razumijevanje u Gradu što se tiče toga, nadam se da će se svi ti projekti koji su zacrtani, za koje sam čuo od gradonačelnika, iskreno se nadam da će se svi realizirati na dobrobit svih nas.“ – rekao je Mitrović.

Pri kraju razgovora su se osvrnuli na Božićni malonogometni turni Požega kojeg ove godine pratimo u njegovom 32. izdanju

Jučerašnjih pet utakmica osmina finala gledala je puna dvorana, a danas su na rasporedu tri utakmice te polufinalni susreti veteranskog turnira.

„Za sada ide dobro, igra se dobar i kvalitetan nogomet. Kvalitetno je i suđenje do sada, uvijek se može pogriješiti, ali nema nekakvih grešaka po ovome do sada. Jučer je ispalo pet ekipa, danas imamo još tri utakmice i dvije polufinalne utakmice za veterane. Osim toga, jučer je bio rekord za osminu finala po posjećenosti, 1149 ulaznica smo prodali, a u dvorani ima  1040 sjedećih mjesta, onda znate da je bila puna do čepa. Velika reklama je bila što su došli dečki iz Gradiške koji su osvojili Kutiju šibica, oni ovdje igraju pod nazivom La Gazzetta. Mogu reći da su sinoć prošli na penale, bilo je 2:2, dečki iz Vetova su im odigrali al pari, doduše nisu bili u punom sastavu. Danas imamo tri utakmice osmine finala, sutra utakmice četvrtfinala, u petak je polufinale, a u subotu nas čeka finale. Mladež igra ujutro od pola 9 do negdje 15 sati, oni isto završavaju u subotu. Veterani završavaju u petak, a pioniri i kadeti će igrati u finalnoj večeri u subotu. Nekako ih nagradimo da odigraju pred punom dvoranom, to je njima stvarno doživljaj.“ – rekao je Željko Mitrović, tajnik Požeškog športskog saveza.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu