Politika

Učenici o cjelodnevnoj školi: “Ovo nam je bila najljepša školska godina”

02-05-2024 • 12:37
Rva
U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održano je potpisivanje Ugovora s isporučiteljima opreme, izvršiteljima radova i stručnim nazorom u sklopu projekta Osnovna škola kao cjelodnevna škola.

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održano je potpisivanje Ugovora s isporučiteljima opreme, izvršiteljima radova i stručnim nazorom u sklopu projekta Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja, ukupne vrijednosti 1.408.794,75 eura. Naime, na području Požeško-slavonske županije pet je škola koje su ušle u projekt cjelodnevne škole, čime je obuhvaćeno oko 900 učenika.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sunčica Bajić istaknula je kako su u odnosu na broj učenika, škole podijeljene u kategorije prema kojima su im odobrena sredstva.

“U projekt je uključeno puno naših udruga i na neki način dižemo kvalitetu i naših KUD-ova i nogometnih klubova i cjelodnevna škola je stvarno perjanica na koji način jedna zajednica može funkcionirati. Maloprije smo dobili još jednu lijepu vijest, u Veliku stiže predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja i za ovih pet škola donosi novih 100 tisuća eura koji će osim ovih infrastrukturnih ulaganja i cijelog niza financiranja drugih aktivnosti, doprinijeti i kvaliteti rada obrazovnog sustava” – rekla je pročelnica Bajić.

Osnovnoj školi Dragutina Lermana Brestovac za radove i opremanje kuhinje, blagovaonice i prostora škole za cjelodnevnu školu odobreno je 319.229,84 eura.
Osnovnoj školi Stjepana Radića Čaglin za radove uređenja i proširenja kuhinje i blagovaonice, porte i ureda ravnatelja, klimatizacije dijela zgrade, video nadzor, ličenje svih prostora škole, opremanje i modernizaciju kuhinje i blagovaonice, učionica, kabineta, praktikuma i PVN prostora te nabavu vozila odobreno je 182.666,99 eura.
Osnovnoj školi Mladost Jakšić za radove unutarnjeg uređenja blagovaonice, učionica, kabineta i PVN prostora, uređenje postojećeg parkirališta u dvorištu, uređenje postojećeg školskog igrališta, izgradnju vrtne sjenice, izgradnju ograde oko postojeće parcele, opremanje i modernizacija blagovaonice, učionica, kabineta i dvorane te radove unutarnjeg uređenja dijela prizemlja zgrade Područne škole Treštanovci odobreno je 359.273,61 eura.
Osnovnoj školi Vladimir Nazor Trenkovo za radove unutarnjeg uređenja zgrade, zamjenu dijela podova i unutarnje stolarije, ličenje dijela unutarnjih zidova, klimatizaciju, opremanje i modernizaciju kuhinje, učionica, kabineta, praktikuma i PVN prostora odobreno je 234.486,63 eura.
Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Velika za radove unutarnjeg uređenja zgrade, zamjenu dijela podova i unutarnje stolarije, ličenje dijela unutarnjih zidova, klimatizaciju, opremanje i modernizaciju učionica, kabineta, praktikuma i PVN prostora odobreno je 284.387,68 eura.

Kako je protekla prva godina cjelodnevne nastave, u ime svih ravnatelja rekla je Slađana Švajda, ravnateljica Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin.

„Zahvaljujemo se Požeško-slavonskoj županiji kao osnivaču na ukazanom povjerenju i podršci koju nam daje tijekom prijave i realizacije ovog eksperimentalnog programa. Željeli smo biti dio programa kako bi sudjelovali u njegovom kreiranju i mogli direktno donositi promijene, odnosno iznositi pozitivne strane te eventualne nedostatke. Tijekom ove prve godine mogu reći da smo se suočili s mnogim izazovima, koje mislim da smo uspješno svi zajedno riješili. U sljedeću godinu ulazimo spremniji, organiziraniji, a evo nadam se uskoro i opremljeniji. Tako da ćemo moći ostvariti i pokazati još bolje rezultate, ako se usporede s prvom godinom. Mislim da smo dali nove mogućnosti našim učenicima, da se veliki rezultati već i sada vide. Osiguran je još jedan obrok tijekom jednog nastavnog dana, izvannastavne aktivnosti su podignute na veću razinu, osigurano im je pohađanje izvanškolskih aktivnosti financiranih putem programa i mislim kako je to jedan veliki benefit za naše učenike. U mojoj Školi imamo dva izlazna razreda koja će otići prije kraja programa, oni su rekli da im je ovo najljepše provedena školska godina, zbog iskustvenog učenja i da im je jako žao što neće moći sudjelovati sve četiri godine. Veselimo se radovima i veselimo se opremi koju ćete nam unijeti u škole, mi ćemo to opravdati s našim korištenjem.“ – rekla je ravnateljica Švajda.

Čestitke ravnateljima na uspješnoj godini provođenja pilot projekta uputila je županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

”Požeško-slavonska županija je danas geografski manja nego što je to nekad bila, ali je županija koja se uspješno se nosi sa svim izazovima, pa smo i najuspješnija županija što se tiče prijava našim škola na projekt cjelodnevne škole. Dakle, naših pet od 11 osnovnih škola se prijavilo na ovaj projekt. Tu je pet hrabrih ravnatelja kojima sigurno nije bilo lako prošlu školsku godinu, ali vjerujem da su one prve poteškoće prevladane i ovo što čujemo od ravnateljice Slađane je jedna lijepa poruka da je cjelodnevna škola, unatoč svim onim javnim kritikama koje je doživjela u početku, zapravo jedan izvrstan projekt i program. Duboko se nadam da će s ovakvim rečenicama sva naša djeca u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji, kroz najduže pet godina, izlaziti tako zadovoljna iz naših osnovnih škola. Danas ćemo potpisati radove za naših pet matičnih škola, no tu je i petnaest područnih škola i gotovo 900 učenika koji su obuhvaćeni ovim programom.“ – rekla je županica Antonija Jozić te dodala kako su ravnatelji i Škole pohvaljeni od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.