Kultura

U sjaju Zlatnog Studija nastavlja se prikazivanje Gostioničarke

15-02-2024 • 13:34
Rva
Gradsko kazalište Požega posljednjih godina bilježi sjajne rezultate, a prošloga tjedna stigla je još jedna potvrda predanog rada naših „kazalištaraca“. Danas smo u emisiji „Jutro s Matkom“ razgovarali upravo o tome, a ugostili smo Valentinu Neferović, ravnateljicu Gradskog kazališta Požega te mladu, multitalentiranu glumicu Ružicu Maurus.

Gradsko kazalište Požega posljednjih godina bilježi sjajne rezultate, a prošloga tjedna stigla je još jedna potvrda predanog rada naših „kazalištaraca“. Danas smo u emisiji „Jutro s Matkom“ razgovarali upravo o tome, a ugostili smo Valentinu Neferović, ravnateljicu Gradskog kazališta Požega te mladu, multitalentiranu glumicu Ružicu Maurus.

Jedna od važnih vijesti s kojima je potrebno započeti razgovor je naravno medijska nagrada Zlatni Studio kojeg je proteklog tjedna osvojila Ružica Maurus za svoju ulogu Gostioničarke Ruže, a u kategoriji „Najbolje novo lice u kazalištu i filmu“.

Ružica je dala svoj osvrt na sve to, kako je taj dan izgledao iz njene perspektive te se zahvalila na ogromnoj podršci koju je dobila od svojih sugrađana.

„Mene je u početku sama nominacija iznenadila. Nisam očekivala to, zapravo mi je Valentina javila da sam nominirana. Razveselilo me jako, a onda taj prolazak u finale mi je bio na neki način šok, ali pozitivan. Sve ovo na kraju je bilo totalna ekstaza! Bila sam koncentrirana na pjevanje jer kad me Ante Gelo pozvao, a ja ga jako cijenim, i kad mi je rekao da bi trebala pjevati pjesmu Tereze Kesovije – pred njom! Tako da sam više bila koncentrirana na to i da to nekako odradim, na nagradu ne mogu utjecati, glasanje je prošlo i tako je kako je. Čak sam si sutradan stavila probu ujutro, u planu da će sve proći normalno. Bila sam na toj dodjeli mirna i spokojna, no stigle su me emocije kad su počele pristizati poruke, ali i na samom tom domjenku nakon dodjele, čestitke tih nama slavnih i javnih osoba. Stvari koje ti kažu ljudi koje cijeniš i koje pratiš, uzori u smislu scenskog rada – stvarno predivan osjećaj.“

„Nenadmašna je podrška grada i građana Požege i Pleternice, cijele naše županije, ljudi, moje obitelji, rodbine i takve osjećaje ja ne mogu opisati. Mislila sam da su se slegle emocije, no vidim i sad da imam knedlu u grlu, da mi drhti  brada, nadam se da neće sad suze padati po mikrofonu. Predivno je sve to bilo, jako puno mi to znači.“ – rekla je Ružica. Video Ružice kako pjeva pred Terezom Kesovijom do sada ima više od 240 tisuća pregleda na našem Facebook profilu, a pogledati ga možete i u nastavku.

Zlatni Studio došao je za ulogu u zaista popularnoj i od strane publike voljenoj predstavi Gradskog kazališta Požega „Gostioničarka“.

„Naša ravnateljica Valentina Neferović je okupila prave, iskrene, dobroćudne ljude i naravno kvalitetne. Prije svega, mi nismo imali nikakva očekivanja, samo smo htjeli da bude dobra predstava za naš grad i da naši sugrađani imaju dobru predstavu, da se mogu s tim pohvaliti i već ju igramo po ne znam koji put. Na samom početku, prije godinu i pol kad mi je Valentina predložila tu ulogu i kad me pitala da li bih htjela nju igrati, rekla sam naravno. Počela sam svoje korake ovdje u Kazalištu i nisam mogla dobiti ljepši poklon nakon diplome. No, nisam bila oduševljena izborom teksta i ta predstava, nekako Goldoni se teško može povezati s današnjim vremenom, ali Valentina je imala viziju! Znala je što želi, okupila je ljude i redatelja Svedružića koji je mene predivno vodio u tom procesu i tim probama. Dali smo sve od sebe, ta uloga je zapravo zaslužna za ovu nagradu i za ovu medijsku pažnju te ludilo i euforiju koja se događa u našem gradu, našem Kazalištu i našim obiteljima – meni je to jedan predivan poklon.“ – dodala je Ružica.

Početkom mjeseca veljače Ružica je potpisala profesionalni ugovor s Kazalištem Komedija u Zagrebu, gdje je održana i prva zagrebačke premijere predstave „Gostioničarka“.

„Igrat ću i dalje u Požegi i požeškom Kazalištu kad god to bude moguće, dat ću naravno sve od sebe da budem vanjski suradnik. Ovo nije moj prvi profesionalni ugovor, bila sam prijavljena u Gradskom kazalištu Požega 10 mjeseci i 20 dana, prije svog preddiplomskog. Kad sam odlučila pauzirati na Akademiji, Valentina mi je bila jedna prekretnica i pozvala me da radim i vodim dramsku skupinu, režirala sam Carevo novo ruho i Djevojčicu sa šibicama, što mi je jako puno dalo i iz čega sam jako puno dobila. Sretna sam zbog ugovora s Komedijom, to se isto dogodilo zbog ove uloge Gostioničarke, ravnatelj Miljenko Puljić je bio na jednom mom ispitu na Akademiji, ali je došao na premijeru u Požegu, tada me pitao da li bi željela doći raditi i rekla sam da. Definitivno da ću dolaziti ovdje, ovo je moje prvo matično kazalište i posebno sam vezana. Mi nismo samo kolege, to je puno više od toga, to je obitelj na neki način. Odnosimo se tako jedni s drugima da vodimo poslove profesionalno, ali s puno ljubavi.“ – rekla je Ružica Maurus.

Kako ovakva priznanja utječu na rad Gradskog kazališta Požega rekla je ravnateljica Valentina Neferović

„Prije svega to je priznanje Ružice Maurus, ali u pozadini je Gradsko kazalište Požega i cijeli tim ljudi, konkretno u Gostioničarki, u kojoj je Ružica zaslužila tu nominaciju za Zlatni Studio. Definitivno je to priznanje Kazalištu i mogu se usuditi reći moje osobno na mjestu ravnateljice, ali i djelatnika. Teško je sažeti deset godina rada u kazalištu, ali nekako skromno reći da je ovo sad što se događa, oko Gostioničarke i ova cijela priča oko Zlatnog Studija – to je rezultat dugogodišnjeg truda i rada. Kazalište bez publike ne postoji, publiku stvaramo godinama. Stvarali smo radili i radili predstave i prije Gostioničarke, neke su bile uspješne, neke manje, ali Gostioničarka je napravila jednu prekretnicu i s njom je zaokružena jedna lijepa dugogodišnja priča. Ružica je prisutna u tim godinama još od svojih srednjoškolskih dana i kao nekakav tim, kao zajednica, zaista radeći iskreno, pomalo i pametno, došli smo do ovih rezultata.“ – rekla je Valentina Neferović.

Za sve one koji još uvijek nisu pogledali predstavu Gostioničarka, koja bude u kratkom roku rasprodana čim se objavi novi datum, ravnateljica je dodala kako planiraju nastaviti s njezinim prikazivanjem dok god bude postojao interes publike.

„Predstava će igrati ovdje u Požegi dokle god bude interes za nju i dokle god publika bude željela, mi ćemo nuditi termine. Jučer je zapravo bila 11. izvedba Gostioničarke u Požegi, a ukupno je to 15. izvedba od njezine premijere koja je bila 20. listopada 2023. godine. To su nepuna četiri mjeseca, a imali smo i zagrebačku premijeru predstave u Kazalištu Komedija, gostovat ćemo i u drugim gradovima, u ožujku smo u Kutjevu. Sretni smo što nas ostali gradovi i kazališta sami zovu da dođemo s predstavom, to je isto jedna važna činjenica jer u moru predstava, umjetničkih organizacija i privatnih kazališta – dobiti poziv koji kaže čuli smo za vašu predstavu i želimo vašu predstavu u našem gradu i kazalištu, to je nama koji radimo taj posao veliko priznanje. Znamo koliki je pritisak i koliko dobrih predstava ima, ne smijemo to zaboraviti, jer 2023. godina je izbacila jako puno kvalitetnih naslova. Nama je naravno najvažnija ova naša predstava, tako da dokle god bude interesa publike, mi ćemo Gostioničarku imati na repertoaru.“ – rekla je Valentina Neferović.

Program za preostali dio mjeseca veljače možete pronaći ovdje, kao i sve informacije o rezervacijama i kupnji ulaznica.

U ožujku se održavaju Dani Požeškog kazališta, sada već po treći put i traju od 10. do 27. ožujka.

Program će biti posebno najavljen kako se budemo približavali datumu početka, istaknula je ravnateljica Neferović. Također je dodala kako planiraju nove predstave, odnosno tri nove komedije za odrasle te jednu za djecu.

„Prva je upravo u ožujku, San ljetne noći, autor je William Shakespeare. U toj predstavi će biti i Ružica, a to nam je koprodukcijska predstava, radimo ju zajedno mi i Teatar Exit iz Zagreba. Krajem sezone bi trebala izaći predstava radnog naslova Ne daj se Juliška, isto komedija, s našim Požežanima u glavnim ulogama. Jesen koja donosi novu kazališnu sezonu bi započela s još jednom komedijom Kokoška, u kojoj će glumiti Ines Bojanić, Ružica Maurus, Ivan Vukelić i Ivica Pucar. Ukratko rečeno pred nama su nove komedije za odrasle te jedna dječja nova predstava, Grga Čvarak.“ – rekla je Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu