Društvo

Tradicionalno kolinje Vetovčana: “Priredili smo kobasice i slaninu za vincelovski ražanj”

17-01-2024 • 13:31
Rva
Vincelovo u Vetovu prepoznato je kao najveće, uz puno dobre zabave te s bogatom ponudom hrane i vina, a gostiju je svake godine sve više.

Udruga vinogradara i vinara “Veteri Castra” iz Vetova priprema se za organizaciju Vincelova u Vetovu, proslave blagdana svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. Manifestacija Vincelovo u Vetovu prepoznata je kao najveća, uz puno dobre zabave te s bogatom ponudom hrane i vina, a gostiju je svake godine sve više.

Pred organizatorima je sve veća odgovornost da sve dobro pripreme kako bi zadovoljili veliki broj posjetitelja i njihova očekivanja, pa su tako prije devet godine počeli i sami pripremati kobasice i slaninu za „vincelovski ražanj“, te suho meso za grah.

“Ove godine pripremili smo naše, sad već tradicionalno kolinje na kojemu mi pripremimo sve što nam treba za dobar „vincelovski ražanj“, a i sve veće količine graha sa suhim mesom za zaista veliki broj gostiju na vetovačkom Vincelovu. Ove godine imamo na raspolaganju 390 kg sirovine od domaćih slavonskih svinja. Nešto preko 180 kg mljevenog mesa preradili smo u kobasice koje sada idu u dim i glavni su sastojak ražnja. Pripremili smo desetak velikih slanina koje također sada idu nekoliko dana u dim, a kriške slanine peku se zajedno s kobasicom na štapu uz vatru koju pripremimo na našem Trgu svetog Vinka. Ostalo meso stavljamo u dim i imat ćemo suho meso za naš poznati grah, kojega ćemo i ove godine skuhati u velikim količinama, najmanje 1000 porcija graha bit će pripremljeno.” – istaknuo je predsjednik Udruge Damir Špoljarić, koji najavljuje i odlično Vincelovo u Vetovu za 27. siječnja u popodnevnim satima, sa puno zabave, dosta hrane i naravno dobrog vetovačkog vina.

Vetovčani žele i dalje zadržati titulu najveće proslave Vincelova u Požeško-slavonskoj županiji, ali i u Slavoniji. Program počinje od 15 sati na Trgu svetog Vinka u samom centru Vetova svečanim orezivanjem loze u pokaznom vinogradu, a nakon toga slijedi dobra zabava za koju će se pobrinuti tamburaši TS Behar, Ivan Štivić i prateći band te gosti iznenađenja.

Za samo 10,00 eura dobrovoljnog priloga posjetitelj dobije čašu s oznakom Vincelova u Vetovu s kojom može degustirati vino vetovačkih vinara. Također si možete ispeći svoj “vincelovski štap” s kobasicom i slaninom, pojesti dobar grah sa suhim mesom i sudjelovati u odličnoj atmosferi Vincelova u Vetovu.

Izvor: Požeška kronika