Kultura

Svečano otvoren obnovljeni Gradski muzej u Požegi: “Muzej dobra navika”

01-06-2024 • 17:13
Rva
Jedan od važnih trenutaka za upisati u povijest grada Požege je svečano otvorenje novoobnovljene zgrade i novog stalnog postava Gradskog muzeja Požega.

Jedan od važnih trenutaka za upisati u povijest grada Požege je svečano otvorenje novoobnovljene zgrade i novog stalnog postava Gradskog muzeja Požega. Povijest grada Požege duga je gotovo osam stotina godina uz bogatu kulturnu baštinu i vrijedne znamenitosti. Jedna od velikih znamenitosti je i Gradski muzej Požega koji ove godine proslavlja svojih 100 godina postojanja.

Gradski muzej Požega osnovan je 6. prosinca 1924. godine pod nazivom Gradski kulturno historijski muzej. Njegov idejni začetnik bio je Julije Kempf, učitelj, ravnatelj škole, povjesničar, arhivist, pisac, fotograf, a nadasve zaljubljenik u povijest svoga kraja. Prvi službeni prostori muzeja bili su u Županijskoj vijećnici, a kasnije se za potrebe Muzeja kupuje zgrada na glavnom požeškom trgu u koju se muzej preselio 18. svibnja 1953. godine, gdje se nalazi i danas. Prvi stalni postav u sadašnjoj zgradi Muzeja počeo je nastajati 1955. godine na taj način da se uređivala prostorija po prostorija, odnosno zbirka po zbirka. Sadržavao je oko 3.000 predmeta.

Danas imamo novoobnovljenu zgradu, moderni muzej u kojemu se susreću bogata baština i suvremeni način života sa zbirkom od 100.000 predmeta.

Veliku radost u prigodi otvorenja izrazila je Liljana Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega, koja je pozvala sve posjetitelje da dođu i razgledaju novi postav muzeja.

“Srca puna radosti, pozdravljam vas na ovaj povijesni dan, ne samo za naš muzej nego i za Požegu i Zlatnu dolinu. Mnoge generacije mojih prethodnika i kolega sanjale su ovaj dan, a nama sadašnjim djelatnicima, pripala je čast da ovaj san i doživimo i to neposredno pred proslavu stotog rođendana naše ustanove. Uvjerena sam, posjetite li naš stalni postav, ne samo da ćete otići s više znanja, više ponosa zbog bogate prošlosti i tradicije, više ljubavi prema njenoj sadašnjosti, nego da ćete biti naš stalni posjetitelj povremenih izložbi, brojnih događanja koja pripremamo za vas. Jer, naš muzej je tako dobra navika.” – rekla je ravnateljica Ljiljana Marić.

Svoje zadovoljstvo nije mogao sakriti ni gradonačelnik Grada Požege i saborski zastupnik dr.sc. Željko Glavić.

“Požega je u osam stoljeća bogate povijesti zapamćena kao grad središte duhovnog, odgojno-obrazovnog, vjerskog, obrtničkog, trgovačkog i društvenog života ovih krajeva, u nekoliko navrata kao sjedište županije, a od nedavno i kao sjedište biskupije. Upravo zbog takvih povijesnih okolnosti, s velikom radošću smo prije tri godine, zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija i razumijevanju ovdje nazočne ministrice, završili i otvorili novoobnovljenu, dograđenu i opremljenu Gradsku knjižnicu Požega, ponosno mogu reći, jednu od najljepših u Hrvatskoj. Danas s posebnim oduševljenjem i radošću uživamo u otvorenju prelijepog Gradskog muzeja u nadi da ćemo u sljedeće tri godine ovaj povijesno važan ciklus završiti izgradnjom Državnog arhiva i tako stvoriti najbolje uvjete za istraživanje, čuvanje i prezentaciju bogate kulturno-povijesne građe ovog kraja.” – rekao je gradonačelnik Željko Glavić.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić ovom je prilikom naglasila važnost Gradskog muzeja Požega u bogatoj povijesti županije kojom se trebaju ponositi svi žitelji.

“Županija smo koja korača naprijed, ali pri tome nikada ne smijemo zaboraviti našu povijest i ljude koji su ovim ulicama koračali prije nas. Ovo mjesto već stoljeće odgaja brojne generacije, priča bogate priče o Požegi, našoj slavonskoj Ateni, gradu koji je sjedište povijesti, kultura, društva i gospodarska snaga Požeško-slavonske županije. Uvjerena sam kako će, u ovom novom ruhu, Gradski muzej Požega i u godinama koje dolaze odgajati brojne generacije, prenositi im naše temeljne vrijednosti i upoznati ih s brojnim povijesnim licima grada koja su dala svoj obol izgradnji svega onoga što naša Požega danas jest. Radujem se i vjerujem kako će od današnjeg dana Gradski muzej Požega postati i okosnica turističke ponude Požeško-slavonske županije, prezentirajući kulturno-povijesne, društvene i sve ostale turističke potencijale našeg kraja. Mi ćemo i dalje, u zajedništvu Požeško-slavonske županije, naših gradova i općina i uz snažnu potporu Vlade Republike Hrvatske, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, malenim koracima nastaviti činiti značajne pomake u pozicioniranju naše teritorijalno male, ali zlatne županije, na turističkoj karti Europe.” – rekla je županica Antonija Jozić uputivši čestitke svima uključenima u realizaciju, uz zahvalu Vladi Republike Hrvatske na potpori u brojnim projektima koji se realiziraju diljem županije.

Kroz razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem omogućena su bespovratna sredstva u vrijednosti 4.446.214,08 eura te 479.570,22 eura bespovratnih sredstva iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za projekt „Požeške bolte“ kroz koji je potpuno rekonstruirana postojeća zgrada i uređen Centar za posjetitelje Požeška kuća te opremljen i postavljan stalni postav Gradskog muzeja Požega. Ukupna vrijednost projekta je 5.407.336,24 eura, a završetkom rekonstrukcije i postavljanjem stalnog postava, Gradski muzej Požega postaje centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

“Čast je biti s vama prigodom otvorenja Gradskoga muzeja Požega, ovog velikog projekta. Požeške bolte, Centar za posjetitelje, sve zajedno se sintetiziralo u ovoj investiciji od 5,4 milijuna eura koja je omogućila da dogradite, opremite i uredite muzej povodom stote obljetnice. Najljepše je kada se neki projekt realizira do kraja, a vi ste došli u tu fazu i to tako da možete biti ponosni na svoju kulturu, povijest, identitet, na predstavljanje baštine grada i Požeštine svim posjetiteljima ovog prekrasnog hrvatskog grada i ovog kraja. Uvjeren sam da će svi koji dođu u Požegu uživati, a vi posjetitelja imate sve više jer se razvijate sjajno kao jedna od naših destinacija kontinentalnog turizma i ulaganja u tom pogledu u ovaj kraj su izuzetno važna:” – rekao je premijer Andrej Plenković.

Obnovljeni muzej i novi stalni postav otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a uz gradonačelnika Grada Požege i saborskog zastupnika Željka Glavića i požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, otvorenju su prisustvovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, ravnatelj uprave Davor Huška, gradonačelnici, načelnici, predstavnici Hrvatske vojske i policije te drugi gosti i predstavnici kulturnog, gospodarskog i društvenog života grada i županije.

Muzej će biti moguće razgledati svakog radnog dana, a više o cijenama ulaznica možete pronaći ovdje. U glazbenom dijelu programa svečanog otvorenja nastupili su učenici Glazbene škole Požega.